Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις από την ΕΒΙΚΕΝ στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Θέμα άμεσης μείωσης των ΥΚΩ για τη βιομηχανία θέτει η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς το υπουργείο Ενέργειας.

Ενστάσεις από την ΕΒΙΚΕΝ στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Επιστολή προς το ΥΠΕΝ με τις παρατηρήσεις/ενστάσεις επί του νομοσχεδίου που είναι υπό συζήτηση στη Βουλή κυρίως για θέματα ΑΠΕ αλλά περιέχει και πλήθος άλλων ρυθμίσεων, έστειλε η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). 

Στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ κάνει αναφορά στις ρυθμίσεις που αφορούν τις εγγυήσεις προέλευσης. 

1. Δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο που η χρέωση του νέου ΕΤΜΕΑΡ (που θα αφορά στήριξη των ΑΠΕ που μπήκαν σε λειτουργία μετά την 1.1.2021) δεν είναι ρυθμιζόμενη χρέωση και επιβάλλεται στους προμηθευτές (με τη σημείωση ότι θα αποτυπώνεται στα τιμολόγια των καταναλωτών) και όχι απ' ευθείας στους καταναλωτές όπως ορίζουν οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές που ισχύουν από 1.1.22.

2. Οι εγγυήσεις προέλευσης συνοδεύουν τα ΡΡΑ που συνάπτει η βιομηχανία με τους παραγωγούς ΑΠΕ και δεν εμπλέκονται καθόλου οι προμηθευτές. Κάτι που πρέπει να αλλάξει στον ισχύοντα κανονισμό

3. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας στον πιθανό ορισμό του χρηματιστηρίου ως φορέα για την έκδοση των εγγυήσεων προέλευσης λόγω της εν γένει τοποθέτησης του (ίδε κανόνα 20%) και και γιατί το θεωρούμε υπεύθυνο γιατί σήμερα δεν έιναι δυνατόν να συνάπτονται διμερείς συμβάσεις με φυσική παράδοση χωρίς να περνούν μέσα από το χρηματιστήριο.

4. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί δημοπρατούνται μόνο οι εγγυήσεις προέλευσης για τις ΑΠΕ μετά την 1.1.2021 και όχι για τις πριν.

Επίσης, σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ, θέτουμε ευθέως θέμα άμεσης μείωσης των ΥΚΩ για τη βιομηχανία, διότι δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η χρέωση ΧΧΣ του ΑΔΜΗΕ λόγω των νέων διασυνδέσεων και προσφάτως με 300εκ ευρώ αποζημίωση στη ΔΕΗ για διατήρηση εφεδρειών και ενώ μειώνονται τα ΥΚΩ η μέιωση να πηγαίνει στο ταμείο για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις.

*Δείτε ολόκληρη την επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v