Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή παράταση και… θρίλερ για την τύχη δανείων 5,2 δισ. ευρώ

Παράταση τριών ημερών δόθηκε για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο project Αριάδνη. Το μήνυμα PQH, TτΕ προς τους διεκδικητές, ο πήχης της ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ και η επιδείνωση των συνθηκών, που καθιστά αμφίβολη την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού.

Μικρή παράταση και… θρίλερ για την τύχη δανείων 5,2 δισ. ευρώ

Παράταση μερικών ημερών (15 από 12 Ιουλίου) έλαβε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών.

PQH, σύμβουλος (Morgan Stanley) και Τράπεζα της Ελλάδος δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, ούτε θα γίνουν αποδεκτές, ως βάση συζήτησης, προσφορές κάτω από το ελάχιστο του εύρους δίκαιης και εύλογης αποτίμησης που έβγαλε η EY και ενέκρινε η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της ΤτΕ.

Αν δεν υπάρχει προσφορά εντός του εύρους, ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και το χαρτοφυλάκιο θα αποσυρθεί από την αγορά, πιθανώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, που ερμηνεύουν τις προθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από την άλλη, η επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας (αύξηση του κόστους χρήματος, μειούμενη διάθεση τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το συντριπτικό μέρος του τιμήματος), δυσκολεύει τον διαγωνισμό και καθιστά… θρίλερ την έκβασή του. Αν, δηλαδή, κατατεθούν αξιόπιστες δεσμευτικές προσφορές, που να αποτιμούν το χαρτοφυλάκιο εντός του εύρους που ενέκρινε η ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ.

Στη δεύτερη φάση έχουν περάσει ως γνωστόν δύο επενδυτικά σχήματα. Από τη μια το mega consortium, που απαρτίζουν οι Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal και από την άλλη η Ellington η οποία το προηγούμενο διάστημα αναζήτησε συνεπενδυτές.

Το project αφορά στην πώληση συνολικής απαίτησης σχεδόν 14 δισ. ευρώ, που απορρέει από χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών. Πρόκειται για απαιτήσεις από επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Η επιδιωκόμενη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων, που διαχειρίζεται η PQH επιβάλει και τη μείωση του προσωπικού της. Έτσι, προβλέπεται δέσμευση του αγοραστή να απορροφήσει περίπου 180 εργαζόμενους στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της PQH. Οι εργαζόμενοι, που θα επιλέξουν να φύγουν από την PQH, θα αποζημιωθούν πλήρως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v