Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις υποψήφιοι για τα «κόκκινα» δάνεια 5,2 δισ. ευρώ

Κατατέθηκαν τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές. Οι δύο εξ αυτών ξεπερνούν το ελάχιστο τίμημα. Εξασφαλίζονται συνθήκες ανταγωνισμού και ανοίγει η δεύτερη φάση της διαδικασίας. Το mega consortium Bain-Fortress-DK και οι άλλοι διεκδικητές.

Τέσσερις υποψήφιοι για τα «κόκκινα» δάνεια 5,2 δισ. ευρώ

Κανονικά θα συνεχισθεί, όπως διαφαίνεται, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη», το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο αριθμός των μη δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν ανήλθε τελικώς στις τέσσερις. Εξ αυτών οι δύο ξεπερνούν το ελάχιστο τίμημα, όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει του εύρους δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, που έχει βγάλει η EY.

Επομένως, είναι εξαιρετικά πιθανόν να κριθεί ότι πληρούνται συνθήκες ανταγωνισμού και ο διαγωνισμός να συνεχισθεί με το άνοιγμα της δεύτερης φάσης. Τυπικά, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα καθώς συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της PQH, η οποία διαχειρίζεται τις απαιτήσεις των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι μη δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν το mega consortium, που απαρτίζουν οι Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal,, το σχήμα Intrum-Cerberus, η Lone Star καθώς και η Ellington.

Το project αφορά στην πώληση συνολικής απαίτησης σχεδόν 14 δισ. ευρώ, που απορρέει από χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών.

Πρόκειται για απαιτήσεις από επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Είναι χαρτοφυλάκιο με μεγάλη διασπορά εξασφαλίσεων, που η απόκτησή του απαιτεί τη σύναψη υπολογίσιμου δανεισμού, για τη χρηματοδότηση του τιμήματος, προϋπολογίζοντας, μάλιστα, για την απόσβεση και την εξασφάλιση απόδοσης, αισθητά υψηλότερες εισπράξεις (σ.σ. περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως) από τις τρέχουσες (σ.σ. περίπου 50 εκατ. ευρώ).

Για να αντιμετωπίσει τα παραπάνω θέματα, η PQH παρείχε διευκολύνσεις στην καταβολή του τιμήματος. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε βάθος τριετίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέτει εγγύηση από αξιόπιστο τραπεζικό φορέα. Εξυπακούεται ότι σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, όσοι καταβάλουν το τίμημα τοις μετρητοίς θα πληρώσουν λιγότερα.

Προσωπικό από την PQH θα απορροφήσει ο αγοραστής

Η επιδιωκόμενη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων που διαχειρίζεται η PQH επιβάλλει και τη μείωση του προσωπικού της. Έτσι, προβλέπεται δέσμευση του αγοραστή να απορροφήσει περίπου 180 εργαζόμενους στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της PQH. Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να φύγουν από την PQH, θα αποζημιωθούν πλήρως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v