Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Η αυστηρή γραμμή του Βορρά με μηνύματα για Ελλάδα

Επιμονή των ισχυρών κρατών του Βορρά για δημοσιονομική πειθαρχία παρά το πληθωριστικό κύμα και τον ενεργειακό εφιάλτη. Εισπράξτε φόρους για να βρείτε δημοσιονομικό χώρο, διαμηνύουν οι δανειστές στην Αθήνα. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.

Eurogroup: Η αυστηρή γραμμή του Βορρά με μηνύματα για Ελλάδα

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

«Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο. Πρέπει να φέρει εις πέρας τα προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας που εκκρεμούν, τις νέες δεσμεύσεις για το Σχέδιο Ανάπτυξης και να ισορροπήσει τους δημοσιονομικούς στόχους βάσει των συμφωνιών μας».

Αυτή ήταν η απάντηση από ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν, σε ερώτηση εάν η Αθήνα θα μπορέσει να «ακολουθήσει» τον Βορρά σε νέο γύρο ελαφρύνσεων τον χειμώνα, με επίκεντρο την ενέργεια.

Όπως είχαμε γράψει, οι δανειστές και το Eurogroup δεν έβλεπαν θετικά το προεκλογικό κλίμα που έχει ανάψει για τα καλά στη χώρα μας. Ακόμα και εάν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, τα μηνύματα στάλθηκαν σε Μαξίμου και Υπ. Οικονομικών.

Παρά τον «βαρύ» χειμώνα που αναμένεται, οι αξιωματούχοι της ΕΕ, τόσο αυτοί που βρέθηκαν στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, κατέστησαν σαφές πως:

  1. Όποτε και να γίνουν οι εκλογές, υπάρχει γραπτή δέσμευση για συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, διακοπή έκτακτων παροχών που δεν μονιμοποιήθηκαν και πορεία προς πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.
  2. Πρέπει να επιταχυνθεί η είσπραξη φόρων.
  3. Για να λάβει την τελευταία δόση από την ενισχυμένη εποπτεία των 746 εκατομμυρίων ευρώ, τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να εκπληρώσει τα 22 προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.
  4. Για να λάβει νέα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης το φθινόπωρο, η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνουν τον δύσκολο για προεκλογική περίοδο τομέα της Υγείας.
  5. Το ίδιο θα συμβεί και τον Δεκέμβριο με τον Σχέδιο Ανάπτυξης, ώστε να ληφθούν κονδύλια το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορά που μια χώρα υποβάλλει πρόταση για να εκταμιεύσει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει σειρά από προαπαιτούμενα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών. Παντού φαίνεται να υπάρχουν «εμπόδια» που δεν μπορεί να αγνοήσει. Δεν είναι μόνο η δημοσιονομική πλευρά. Υπάρχει η παράμετρος της πανδημίας, με τον κίνδυνο έξαρσης τον χειμώνα και το μεγάλο πρόβλημα της ενέργειας. Όλα αυτά «κοστίζουν» στη δημοτικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των γραπτών δεσμεύσεών της, η Ελλάδα πρέπει να ρίξει το πρωτογενές έλλειμμα στο 2% περίπου του ΑΕΠ φέτος και να επιστρέψει σε πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι «έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό για μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, και έχουμε εξαντλήσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε το α' πεντάμηνο του έτους».

Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι η αύξηση των εσόδων μέσα στο καλοκαίρι από τους φόρους και τον τουρισμό θα δώσουν ευκαιρίες για έξτρα δημοσιονομικό χώρο, συνεπώς χώρο για παροχές. 

Η διασύνδεση της αύξησης του δημοσιονομικού χώρου από τους εταίρους γίνεται μόνο με την αύξηση των εσόδων από φόρους. Από το πρώτο μνημόνιο, οι εκθέσεις έγραφαν ότι οι εισπράξεις από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι το μόνο αξιόπιστο έσοδο που αποδέχονταν.

Διευκολύνσεις για τους Βόρειους;

Στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται κυριαρχήσει η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και οι απανωτές εκρήξεις τιμών. Ήδη αρκετές χώρες ζητούν νέα χαλαρότητα στη δημοσιονομική πολιτική, ώστε να στηριχθούν οι πολίτες τους στον τομέα των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα σε αυτές τις χώρες βρίσκονται και Βόρειες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και οι Ολλανδία.

Η στοχευμένη στήριξη ίσως θεωρείται σχεδόν δεδομένη για τον Βορρά και ιδιαίτερα για όσους έχουν δημοσιονομικό χώρο. Όχι όμως για την Ελλάδα, που πρέπει να τον δημιουργήσει.

Πάντως η Κομισιόν αναμένεται να δεχθεί πιέσεις ώστε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα κοινοποιήσει σε μια εβδομάδα περίπου να είναι στα «μέτρα της επικαιρότητας», καθώς οι προηγούμενες προβλέψεις της ήδη θεωρούνται ξεπερασμένες. Πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι οι ενδιάμεσες καλοκαιρινές προβλέψεις που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα ήδη εμπεριέχουν τους απαραίτητους αστερίσκους για αναθεώρηση τον Οκτώβριο, καθώς το τοπίο παραμένει θολό.

Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν σήμερα. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και τις προκλήσεις που δέχεται λόγω της διάρκειας του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, αναμένεται να δημοσιευθεί κοινή θέση των υπουργών Οικονομικών για τις ανησυχίες και τους κινδύνους που δέχεται η Ευρωζώνη και που ίσως φέρει νέες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική του 2023.

Πάντα βέβαια υπό το πρίσμα της «στοχευμένης και προσωρινής» πολιτικής και όχι της γενικευμένης δημοσιονομικής χαλάρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v