Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μνηστήρες και νύφες στην ελληνική αγορά ενέργειας

Ανοίγει δρόμος για γάμους στον ενεργειακό τομέα, με στόχο τη συνένωση δυνάμεων σε ένα περιβάλλον προκλήσεων αλλά και ευκαιριών για μερίδια αγοράς και βελτίωση κερδών. Οι επίδοξοι μνηστήρες και οι πολύφερνες νύφες. «Κλειδί» το πελατολόγιο.

Μνηστήρες και νύφες στην ελληνική αγορά ενέργειας

Αναδιαμορφώνεται ο χάρτης της προμήθειας ηλεκτρισμού μετά την εξαγορά της Watt+Volt από τη Mytilineos. Ουσιαστικά η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι αποτελεί το λάκτισμα για τη συγκέντρωση της αγοράς, αν και επισημαίνεται ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πληθώρα «πολύφερνων νυφών». Θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός των εταιρειών-στόχων που διαθέτουν ελκυστικό πελατολόγιο, χωρίς να ακυρώνεται από συνοδά οικονομικά βάρη.

Το πελατολόγιο, πάντως, είναι ο νούμερο ένα «κράχτης» για να τεθεί μία εταιρεία στο ραντάρ μιας άλλης. Βεβαίως, παίζουν ρόλο και οι τρέχουσες συνθήκες, με την οικονομική ασφυξία των προμηθευτών και τον περιορισμό του cash flow τους. Η συνένωση δυνάμεων βοηθά στην αντιμετώπιση αυτών των παραμέτρων, ειδικά όταν ο αγοραστής διαθέτει μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια. Αλλά η απόκτηση ενός έτοιμου χαρτοφυλακίου είναι ο κλασικός δρόμος για την ενίσχυση του μεριδίου της εταιρείας που εξαγοράζει.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξει συνέχεια στις εξαγορές. «Έρχεται Αρμαγεδδών, η αγορά δεν θα μείνει η ίδια», τόνισε χαρακτηριστικά πηγή με σφαιρική γνώση των τεκταινομένων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι εξελίξεις δεν θα τρέξουν άμεσα. Ο λόγος που προβάλλεται έχει να κάνει με την αστάθεια που καταλογίζεται στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και δη με το θέμα της κινητικότητας πελατών. Η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να μετακινούνται οι καταναλωτές από πάροχο σε πάροχο χωρίς πέναλτι αποθαρρύνει προσώρας παρόμοιες κινήσεις.

Άλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο αποσύρθηκε η ΖΕΝΙΘ (που ελέγχεται από τον όμιλο της ιταλικής ΕΝΙ) από την κούρσα για την εξαγορά της Watt+Volt. Η ΖΕΝΙΘ ήταν ο δεύτερος «μνηστήρας», που έκανε τελικά πίσω, γιατί «ζύγισε» ότι το μεγάλο πελατολόγιο της εταιρείας δεν μπορεί να θεωρηθεί εγγυημένο, εφόσον είναι ελεύθερη η μετακίνηση πελατών κι από αυτή την άποψη κρίθηκε ρίσκο η εξαγορά της.

Με αυτά τα δεδομένα, η αγορά εκτιμά ότι «δεν θα δούμε εύκολα νέες εξαγορές, αν δεν διορθωθεί το θέμα της κινητικότητας», προεξοφλώντας παράλληλα ότι η συγκέντρωση της προμήθειας ηλεκτρισμού «δεν θα αποκτήσει δραματικό χαρακτήρα».

Οι υποψήφιες νύφες

Μετά την εξαγορά της Watt+Volt, η λίστα με τις υποψήφιες «νύφες» εμφανίζεται περιορισμένη. Ως επόμενος δυνητικός στόχος εξαγοράς από τις εταιρείες που δεν ανήκουν σε καθετοποιημένους ομίλους θεωρείται η Volton, που συμπορεύεται με την ΚΕΝ και εξυπηρετούν συνολικά 137.387 μετρητές, σύμφωνα με τα στοιχεία του β’ τριμήνου του 2022. Το ερώτημα είναι αν οι μέτοχοι της εταιρείας την πουλάνε.

Μία ακόμη εταιρεία-στόχος με σημαντικό χαρτοφυλάκιο και υγιή οργάνωση εκτιμάται ότι είναι η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Στο β’ τρίμηνο εξυπηρετούσε 118.932 μετρητές. Όμως, η αξιοποίησή της υπόκειται σε πολλές αιρέσεις και συναρτάται άμεσα με την τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που είναι ο αποκλειστικός μέτοχός της. Το τοπίο με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ενώ στο παρελθόν είχε τεθεί στο τραπέζι, ως διέξοδος στη δικαστική διαμάχη που αντιμετωπίζει η εταιρεία, να πωληθεί αντί της μητρικής η Φυσικό Αέριο. Το ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι το φθινόπωρο θα ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά αναγνωρίζει ως «δύσκολη περίπτωση» την πώληση της Φυσικό Αέριο, αλλά λέει ταυτόχρονα ότι «είναι και ένα στοίχημα».

Η Volterra, επίσης, παραμένει εταιρεία προς εξαγορά, καθώς εξαιρέθηκε το πελατολόγιό της στην προμήθεια ηλεκτρισμού από την εξαγορά της ΔΕH Ανανεώσιμες. Όμως, είναι γνωστά τα οικονομικά βάρη της, που φαίνεται ότι δεν ενθουσιάζουν υποψήφιους αγοραστές. Στο β’ τρίμηνο εξυπηρετούσε 32.125 μετρητές.

Οι υπόλοιποι «μικροί» της αγοράς έχουν πολύ λιγότερους πελάτες, οι μετρητές που διαθέτουν είναι κάτω από 15.000. Το αν μπορούν να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς μάλλον θα είναι συνάρτηση της αξίας τους. Όπως είπε παράγοντας της αγοράς, «όλοι είναι εξαγοράσιμοι, όλοι έχουν μία αξία».

Από τη λίστα, πάντως, των εξαγορών δεν αποκλείονται και εταιρείες που ανήκουν σε καθετοποιημένους ομίλους. Όπως λένε οι πληροφορίες του Euro2day.gr, για παράδειγμα, θα είχε λογική ενδεχομένως μία σύμπραξη ομίλων με προϊστορία συνεργασίας, όπως είναι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Motor Oil. Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά θα έβλεπε πιθανή μία συνένωση δυνάμεων της ΗΡΩΝ με την NRG, αν και τίποτε δεν είναι ορατό αυτή τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι συζητήσεις και οι επαφές μεταξύ εταιρειών προμήθειας «έχουν φουντώσει» και η ωρίμανση των αποφάσεων θα κριθεί στις αποτιμήσεις.

Οι θηρευτές

Από το κάδρο των αγοραστών αποκλείεται αυτόματα η ΔΕΗ. Η Επιχείρηση έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση στην προμήθεια ηλεκτρισμού, συνεπώς, δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να τεθεί στο ραντάρ της DG Comp. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα συνεχίσει να είναι αξιόπιστος παίκτης στις εξαγορές ΑΠΕ.

Η Elpedison, από την άλλη, δεν αγοράζει. Έτσι κι αλλιώς έχει συνεταίρο-μέτοχο την ιταλική Edison. Δεν περιλαμβάνεται, λοιπόν, στη φιλοσοφία της να αναπτύσσεται μέσω εξαγορών. «Παίζει μόνη της», κάτι που ακολουθεί πιστά ως αρχή εδώ και χρόνια. Άλλωστε, όπως λέγεται, η ενσωμάτωση μίας άλλης εταιρείας που πιθανώς να μη διαθέτει την ίδια μενταλιτέ με αυτή, θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο, από το να υιοθετήσει και να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές μάρκετινγκ. Ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ., πάντως, όπως φαίνεται ως τώρα, επιλέγει τις εξαγορές ΑΠΕ μέσω της αντίστοιχης θυγατρικής του.

Στους «θηρευτές» συγκαταλέγεται η ΖΕΝΙΘ, με τον μέτοχό της, την Plenitude του ομίλου της ΕΝΙ, να εξαγοράζει στις αρχές του έτους τη Solar-Konzept Greece Α.Ε., στην οποία μέτοχοι ήταν η γερμανική Solar-Konzept International Gmbh και ο Γιώργος Τζανίδης. Η Plenitude θα συνεχίσει να ασκεί επιθετική πολιτική στον τομέα των ΑΠΕ.

Δυνητικοί αγοραστές θεωρούνται και τρία funds «που πάνε και έρχονται» τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, να πραγματοποιήσουν εξαγορές «μικρών», αν αποφασίσουν ότι θέλουν να έχουν παρουσία και στην προμήθεια ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v