Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Ιδια ατζέντα, ίδια προβλήματα, αλλά χωρίς… λύσεις

Από τον Μάιο εκκρεμούν καυτά θέματα, αλλά δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Η παραδοχή Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τι υπέγραψαν οι ΥΠΟΙΚ για την πράσινη ανάπτυξη.

Eurogroup: Ιδια ατζέντα, ίδια προβλήματα, αλλά χωρίς… λύσεις

Για ακόμα μια φορά συνεδριάζουν Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και Τρίτη σε πλήρη μορφή οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Για ακόμα μια φορά η ατζέντα είναι η ίδια. Οι οικονομικές εξελίξεις, η ύφεση που έρχεται, η ακρίβεια, η ενέργεια, τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός-ρεκόρ και ο συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Για ακόμα μια φορά δεν υπάρχουν προσδοκίες για λύσεις. Η κάθε χώρα έχει αφεθεί στο... έλεος του δημοσιονομικού της χώρου. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση προσγείωσε τις προσδοκίες για νέο γύρο παροχών φέτος, καθώς η περιβόητη ευρωπαϊκή παρέμβαση παραμένει ακόμα στα χαρτιά.

Το Euro2day.gr ανέδειξε όλες αυτές τις παραμέτρους με συνεχή ρεπορτάζ από τον περασμένο Μάιο. Από τότε ήξεραν οι κυβερνήσεις τι (δεν) θα έρθει τον χειμώνα. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί αυτή ήταν τελικά η απόφαση της ΕΕ. Της ίδιας Ευρώπης που δηλώνει ότι ανησυχεί για την ύφεση που έρχεται, τη ραγδαία άνοδο στο κόστος ζωής, τη στιγμή που οι μισθοί τρώγονται από πληθωρισμό- ρεκόρ και το πώς θα προστατέψει τις αδύναμους…

Ξέρουμε την απάντηση

Εάν κάποιος διερωτηθεί πώς γίνεται η ΕΕ να αυτοαναιρείται, την απάντηση την έχει δώσει η ίδια η Ευρώπη. Πάλι δημοσίως και χωρίς να κρύβεται.

Από ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης και μετά από σχετικό καβγά των υπουργών Οικονομικών, προκύπτει ότι ΕΕ ήδη ετοιμάζεται για τη μετάβαση στην πράσινη εποχή, όπου αναμένεται να διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτά τα δισεκατομμύρια δεν πρέπει να τα αγγίξει κανείς. Ακόμα και σε φάση πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Λέει το σχετικό έγγραφο που ανέδειξε το Euro2day.gr, το οποίο προσυπογράφει και η Ελλάδα, και που ξεκαθαρίζει ότι μέχρι το 2024 δεν πρέπει να αναμένουμε σημαντικές αποφάσεις για ελαφρύνσεις.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • Επαναλαμβάνει την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της να δώσουν το παράδειγμα στη φιλόδοξη συμβολή στην υλοποίηση όλων των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και στην εφαρμογή του Συμφώνου της Γλασκόβης για το κλίμα.
  • Υπογραμμίζει τη χρήση της αρχής «μην κάνεις σημαντική βλάβη» στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των οικονομικών.
  • Τονίζει την ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από την εφαρμογή του συλλογικού στόχου κινητοποίησης της χρηματοδότησης για το κλίμα, ύψους 100 δισ. δολ. ετησίως.
  • Υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία λέει ότι η ΕΕ πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού της ΕΕ και των δαπανών NGEU για τη στήριξη των στόχων για το κλίμα.
  • Υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ευρεία και μετασχηματιστική προσέγγιση κατά τον σχεδιασμό αυτού του νέου στόχου, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι ροές χρηματοδότησης θα συνάδουν με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
  • Χαιρετίζει τις συζητήσεις για τον Νέο Συλλογικό Ποσοτικοποιημένο Στόχο για τη χρηματοδότηση του κλίματος, που θα πραγματοποιηθούν έως το 2024.
  • Υπενθυμίζει ότι μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποφασίστηκε η επιτάχυνση στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην ΕΕ και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση των φιλοδοξιών της για το κλίμα.
  • Σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός διεθνών πρωτοβουλιών έχει τεθεί σε εφαρμογή για την κινητοποίηση του χρηματοπιστωτικού και του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης.
  • Καλεί τους ιδιωτικούς φορείς να ευθυγραμμίσουν τις χρηματοοικονομικές τους ροές με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
  • Σημειώνει με ανησυχία την κλίμακα της ιδιωτικής χρηματοδότησης που εξακολουθεί επί του παρόντος να υποστηρίζει μη ευθυγραμμισμένες δραστηριότητες στο Παρίσι, ιδίως στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, και τα επιβλαβή κίνητρα που εξακολουθούν να ισχύουν.
  • Χαιρετίζει τις σχετικές προτάσεις που διατυπώνονται στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Χρηματοδότηση της Μετάβασης σε μια Βιώσιμη Οικονομία, οι οποίες στοχεύουν στη συνοχή των χρηματοοικονομικών ροών με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και με το έργο της G20 και του Συμβουλίου.
  • Υπογραμμίζει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης διεθνώς.
  • Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του συνεχούς έργου των εταίρων στη Διεθνή Πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση.

Κατά τ’ άλλα, πάντως, αυτό που βγάζει μάτι από τη σημερινή ατζέντα του Eurogroup είναι η εξής παράγραφος:

«Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει ακόμα την ανταλλαγή εμπειριών και προκλήσεων από τα κράτη-μέλη αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Οι αποφάσεις έχουν γίνει εμπειρίες και ο κάθε υπουργός Οικονομικών, με άλλα λόγια, θα κληθεί να πει τον… πόνο του. Οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν τους προϋπολογισμούς της ΕΕ έχουν μεταφερθεί για τον Δεκέμβριο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v