Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Παράθυρο ρύθμισης χρεών για πάνω από 1,2 εκατ. μικροοφειλέτες

Οι δύο κινήσεις του υπουργείου Εργασίας, που στόχο έχουν τη διευκόλυνση όσων χρωστούν στο Ταμείο έως 5.000 ευρώ. Τι προβλέπει η προτεινόμενη διάταξη. Ποια είναι η... παγίδα.

ΕΦΚΑ: Παράθυρο ρύθμισης χρεών για πάνω από 1,2 εκατ. μικροοφειλέτες

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια μικροοφειλέτες του ΕΦΚΑ, με χρέη έως και 5.000 ευρώ, εκτιμάται ότι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών των έως 24 δόσεων, όπως αυτή προβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι με δόση έως και 210 ευρώ τον μήνα, θα μπορούν να διακανονίσουν μέσα σε δύο χρόνια τις οφειλές τους. Μάλιστα, μαζί με το νέο παράθυρο οριστικής ρύθμισης χρεών που ανοίγει, το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια περιορισμού των περαιτέρω αυξήσεων στις οφειλές, λόγω της διασύνδεσης του επιτοκίου με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει, με τροπολογία, στο πάγωμα των αυξήσεων των επιτοκίων επί των ασφαλιστικών χρεών. Αντίστοιχη απόφαση άλλωστε έχει λάβει και το υπουργείο Οικονομικών για τα χρέη προς την Εφορία. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν τόσο όσοι επιθυμούν τώρα να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση όσο και όσοι έχουν ήδη διακανονίσει τις οφειλές τους.

Συνολικά, 939.252 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καθώς και 309.205 επιχειρήσεις - εργοδότες έχουν στον ΕΦΚΑ οφειλές το πολύ έως 5.000 ευρώ. Σωρευτικά, το χρέος των μικροοφειλετών αυτών αγγίζει το 1,37 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα πρόσθετα τέλη ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων, λόγω της απόφασης της ΕΚΤ.

Οι οφειλέτες αυτοί εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ ότι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 24 δόσεων, τονίζοντας ότι σκοπό έχει όχι μόνο την εναρμόνιση των κανόνων της ασφαλιστικής και της φορολογικής διοίκησης, αλλά και τη διευκόλυνση των οφειλετών για την εξόφληση των χρεών τους και συνεπακόλουθα την αύξηση της εισπραξιμότητας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι χρέη έως 10.000 ευρώ, που σωρευτικά ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ κι εκτιμάται ότι κατά περίπτωση μπορούν και αυτοί να ενταχθούν στον διακανονισμό με έως 24 δόσεις, έχουν 1.654.324 οφειλέτες, κυρίως επαγγελματίες και κατά δεύτερο λόγο επιχειρήσεις.

Η ρύθμιση

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται τα εξής: 

  • Αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ.
  • Η αίτηση ρύθμισης γίνεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής: α) Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, β) παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη, για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση και η σχετική δικογραφία τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Για την καταβολή των δόσεων δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής 1 δόσης ανά δωδεκάμηνο και η καταβολή αυτής γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15%.

Προσοχή όμως. Η διάταξη ορίζει ρητά πως η μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου έχει ως συνέπεια και την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v