Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ουδέτερη» η JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές, top pick η Alpha Bank

Κοιτά με θετικό μάτι την Ελλάδα ύστερα από πέντε χρόνια, παρά την «ουδέτερη σύσταση» εντός της αναδυόμενης Ευρώπης. Η μετοχή της Alpha Bank στις κορυφαίες επιλογές του οίκου.

«Ουδέτερη» η JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές, top pick η Alpha Bank

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει λιγότερες επιπτώσεις από τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος φαίνονται σταθερές, καθώς τα κεφάλαια της ΕΕ θα παίξουν τον ρόλο τους, εξηγεί η JP Morgan. Η εξυγίανση των τραπεζών έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, οι θέσεις των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων είναι ακόμη μικρές, αλλά η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αποτελεί πρόβλημα και το μέγεθος της αγοράς είναι μικρό, εξηγεί η JPM.

Παρ' όλα αυτά, η μετοχή της Alpha Bank είναι στις κορυφαίες επιλογές του οίκου μετά το 2014 για την περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Παρά την «ουδέτερη σύσταση» για την Ελλάδα, η JPM, εντός της αναδυόμενης Ευρώπης, προτιμά την Ελλάδα με τη δική της ανάπτυξη και προσθέτει την Alpha Βank στο CEEMEA Strategy Top 10.

Η τιμής-στόχος για τον δείκτη MSCI Greece είναι 18,4 μονάδες από 17 μονάδες και ανοδικό περιθώριο 8%. Στο καλό σενάριο, ο δείκτης μπορεί να ανέλθει έως και 15% ενώ στο κακό σενάριο, το περιθώριο πτώσης είναι 25%. Η αγορά αποτιμάται με 11,5 φορές τον δείκτη P/E.

«Έχουμε αφήσει την Ελλάδα στην άκρη στη στρατηγική μας για τη ζώνη της CEEMEA τα τελευταία δύο χρόνια. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μικρό μέρος των αγορών που παρακολουθούμε, με ποσοστό 2,1% του δείκτη MSCI EMEA και 0,30% του EM», εξηγεί η JPM.

Πίσω στο 2017, ήταν το τελευταίο report για Ελλάδα, την οποία είχε χαρακτηρίσει μια αγορά με ρίσκο. Σήμερα όμως η JPM έχει κάποιες ισχυρότερες απόψεις: οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν καθαρίσει με επιτυχία, επιτέλους, και το μακροοικονομικό σκηνικό είναι θετικό και πιο ανθεκτικό στην ευρωπαϊκή ύφεση από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος των χωρών Tσεχίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας (CE3).

Από την πλευρά των μακροοικονομικών στοιχείων, η Ελλάδα είχε μια δεκαετία, στη δεκαετία του 2010, με το κατά κεφαλήν εισόδημα μειωμένο κατά 28% από την κορύφωση του 2007 σε πραγματικούς όρους έως το 2020 (ακόμη -18% το 2022). Η πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι πραγματικά συγκρίσιμη μόνο με τους εμφύλιους πολέμους, το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, κ.λπ. Οι ταπεινώσεις για τον μέσο Έλληνα περιλαμβάνουν τα capital controls -δύσκολο να εξηγηθούν στο πλαίσιο μια νομισματικής ένωσης που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και διήρκεσαν για τέσσερα χρόνια.

Το μέλλον είναι τώρα

Το μέλλον είναι τώρα και αυτό περιλαμβάνει μια πιο σίγουρη αναπτυξιακή πορεία από τις χώρες του CE3: Η πορεία ανάκαμψης για την Ελλάδα φαίνεται πιο ξεκάθαρη και πιο σίγουρη στον απόηχο της μετα-Covid της ΕΕ με τα πακέτα βοήθειας. Επιπλέον, οι σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ έχουν αυξηθεί απότομα και βελτιώθηκαν σημαντικά υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του 2019. Η Ελλάδα μπόρεσε να καλύψει μερίδιο των κονδυλίων του NGEU, το οποίο θα βοηθήσει στο επόμενο σκέλος της ανάπτυξης.

«Συμφωνούμε με την αξιολόγηση του ΔΝΤ ότι το NGEU στηρίζει και χρηματοδοτεί τις μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της διαρθρωτικής ανάπτυξης. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της κυβέρνησης έχει ήδη αποκαλύψει 1,8 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ), με άλλα 8 δισ. ευρώ σε έργα σε προηγούμενα στάδια. Συνολικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει 32 δισ. ευρώ από το 2021-26», επισημαίνει η JPM.

Η πανωλεθρία της προηγούμενης δεκαετίας άφησε τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα υπομοχλευμένο, με το χρέος των νοικοκυριών/ΑΕΠ από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη. Βλέπουμε αυτά τα χαμηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα ως ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες. Οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών υποδηλώνουν περιορισμένη εμπιστοσύνη στη μεσοπρόθεσμη αύξηση του δανεισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v