Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσκολεύουν οι συναλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια

Η αύξηση του κόστους χρήματος και η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε καθυστέρηση συναλλαγές €6,4 δισ. από πέρυσι. Η εκκρεμότητα με τον Ηρακλή ΙΙ για τιτλοποιήσεις 1,5 δισ. και το θέμα του Solar.

Δυσκολεύουν οι συναλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια

Δύσκολη προδιαγράφεται η φετινή χρονιά για τους πωλητές χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δανειακά ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs), καθώς η αύξηση του κόστους χρήματος και η πολιτική αβεβαιότητα μειώνουν την αγοραστική διάθεση και λειτουργούν ως αφορμή επαναδιαπραγμάτευσης συμφωνημένων όρων, ενώ η εκκρεμότητα με την ένταξη στον Ηρακλή ΙΙ τριών τιτλοποιήσεων κρατά στον…αέρα συναλλαγές 3 δισ. ευρώ.

Το 2023 ξεκίνησε με… ουρά συναλλαγών, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 6,4 δισ. ευρώ, οι οποίες καθυστερούν από πέρυσι. Πρόκειται για πωλήσεις/τιτλοποιήσεις που έχουν υπογραφεί δεσμευτικές συμφωνίες (SPAs), αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συναλλαγές καθώς και για διαγωνισμούς που ενώ υποβλήθηκαν προ αρκετών μηνών δεσμευτικές προσφορές, δεν έχουν υπογραφεί συμφωνίες.

Για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης δύο τιτλοποιήσεων (Sunrise 3 και Frontier 2), συνολικής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Οι αιτήσεις ένταξης των senior notes ομολογιών στο πρόγραμμα κρατικής εγγυοδοσίας «Ηρακλής ΙΙ» υποβλήθηκαν εγκαίρως (πριν τη λήξη του προγράμματος), ενώ η δομή των τιτλοποιήσεων έχει τροποποιηθεί, προκειμένου να πληροί τα κριτήρια της Eurostat και να μη διατρέχει η χώρα κίνδυνο να προσμετρηθούν οι κρατικές εγγυήσεις στο χρέος. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν εγκριθεί και δεν αποκλείεται, εν μέσω προεκλογικού κλίματος, να καθυστερήσουν και άλλο.

Για την τιτλοποίηση Solar, που αφορά σε απαιτήσεις από δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, τα πράγματα, όπως θα διαβάσετε σήμερα στον Χαμαιλέοντα, είναι πιο περίπλοκα καθώς στους λόγους της καθυστέρησης περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι το business plan δεν φέρει, προς το παρόν, υπογραφή από servicer.

Σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης συναλλαγής τελούν και πωλήσεις χαρτοφυλακίων 3,4 δισ. ευρώ (Sky, Hermes I και ΙΙ, Pronto κ.ά.), παρότι έχουν υπογραφεί εδώ και μήνες SPAs ή έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις για επαναδιαπραγμάτευση όρων των δεσμευτικών συμφωνιών από πλευράς προτιμητέων επενδυτών, ως απόρροια της ανόδου του κόστους χρήματος.

Η αύξηση του κόστους χρήματος δεν επηρέασε, ως τώρα, τις συναλλαγές… δεύτερο χέρι. H doValue έκλεισε δύο καλές, σύμφωνα με την αγορά, συναλλαγές για τα χαρτοφυλάκια Souk και Virgo, που πωλούν τα οχήματα ειδικού σκοπού των τιτλοποιήσεων Cairo I - Cairo II και Frontier σε EOS και Intrum. Η συναλλαγή με την EOS έχει ολοκληρωθεί.

Οι παραπάνω διαγωνισμοί, όμως, αφενός, αφορούσαν σε απαιτήσεις από ανεξασφάλιστα δάνεια, αφετέρου, ξεκίνησαν πριν την υιοθέτηση πιο επιθετικής φρασεολογίας από πλευράς κεντρικών τραπεζών για την αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα απαιτηθεί προκειμένου να «τιθασεύσουν» τον πληθωρισμό και πριν εδραιωθούν οι ανησυχίες για ύφεση σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η επίπτωση από τις παραπάνω εξελίξεις και το μπαράζ ανακοπών που έφερε η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου και η υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τη νομοθετική επίλυσή του, θα αποτυπωθεί, σύμφωνα με την αγορά, στις εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι για χαρτοφυλάκια με σταθερές μηνιαίες εισπράξεις οι -μη δεσμευτικές- προσφορές υπολείπονται των επιθυμητών -για τον πωλητή- επιπέδων, παρότι μεταξύ των διεκδικητών συμπεριλαμβάνονται μεγάλα private equity funds αλλά και παίκτες που «καίγονται» να αποκτήσουν χαρτοφυλάκια.

Η doValue έχει δρομολογήσει τις πωλήσεις των χαρτοφυλακίων Suez και Heliopolis για λογαριασμό των SPVs Cairo. H Intrum ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση πακέτο απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις με ενέχυρο οινοποιεία καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από δάνεια όλων των κατηγοριών των τιτλοποιήσεων Sunrise 1 και 2. Τέλος, σε φάση προσφορών τελεί ένα μικρό χαρτοφυλάκιο με ανακτηθέντα ακίνητα (project Arrow) από τον ίδιο servicer.

Η Cepal έχει σε εξέλιξη την πώληση re-performing στεγαστικών δανείων της τιτλοποίησης Orion X του Galaxy, ενώ Elliott και Centerbridge αναμένεται να ξεκινήσουν διαγωνιστική διαδικασία για μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου Symbol, το οποίο είχαν αγοράσει προ μερικών ετών από την Εθνική Τράπεζα.

Οι servicers «καίγονται» να βγάλουν προς πώληση νέες «φέτες» από τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια, προκειμένου να καλύψουν μέρος της υστέρησης που εμφανίζουν τα πλάνα ανάκτησης, καθώς το 2023 ολοκληρώνεται η διετής περίοδος χάριτος για τις περισσότερες τιτλοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v