Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Σήμα αποκλιμάκωσης δημοσιονομικού ελλείμματος

Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ συνηγορούν σε σημαντική βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος, ωστόσο το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου παραμένει υψηλό, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Eurobank: Σήμα αποκλιμάκωσης δημοσιονομικού ελλείμματος

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού (ΚΠ) σε τροποποιημένη τα-μειακή βάση μηνός Δεκεμβρίου 2022, στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 τα καθαρά έσοδα ΚΠ ανήλθαν στα €59,598 δισεκ. παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου κατά €0,225 δισ. (0,4%).

Σε ό,τι αφορά τις επί μέρους συνιστώσες που συνθέτουν τα καθαρά έσοδα ΚΠ, οι μεγαλύτερες αποκλίσεις έναντι των στόχων, υπερβάσεις και υστερήσεις, σημειώθηκαν στους φόρους, στις μεταβιβάσεις, στα λοιπά τρέχοντα έσοδα και στις επιστροφές φόρων.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν στα €55,316 δισ., υπερβαίνοντας τον στόχο κατά €0,180 δισ. (0,3%). Σε σύγκριση με το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021 ήταν υψηλότερα κατά 14,9%, δηλαδή κατά ένα ποσοστό πολύ κοντά στις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τον ονομαστικό ρυθμό μεγέθυνσης του 2022.

Η άμβλυνση των δημοσιονομικών ανισορροπιών δεν συνοδεύεται από αποκλιμάκωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου (τα γνωστά δίδυμα ελλείμματα), πρόβλεψη που συνεπάγεται αύξηση των ροών καθαρού δανεισμού (net lending) του ιδιωτικού τομέα.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να διευρυνθεί από 6,8% του ΑΕΠ το 2021 στο 7,1% το 2022, να κορυφωθεί στο 8,9% το 2023 και στη συνέχεια να μειωθεί οριακά στο 8,8% το 2024.

Εν κατακλείδι, τα στοιχεία εκτέλεσης ΚΠ για το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 και οι προβλέ-ψεις του ΟΟΣΑ συνηγορούν σε σημαντική βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος της ελληνικής οικονομίας για το 2022 και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο με το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου να παραμένει υψηλό.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v