Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το πολιτικό ρίσκο

Πού κατατάσσεται το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Οι κίνδυνοι με τους οποίους είναι αντιμέτωπες τώρα οι ελληνικές εταιρείες. Η εικόνα στην Ευρώπη. Τι δείχνει η έρευνα Allianz Risk Barometer.

Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το πολιτικό ρίσκο

Στην έβδομη κατά σειρά θέση κατατάσσεται για φέτος το πολιτικό ρίσκο ανάμεσα στους κινδύνους που διατρέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Allianz Risk Barometer, η οποία έγινε σε παγκόσμια βάση και προήλθε από τις απόψεις και εκτιμήσεις 2.714 στελεχών από το χώρο του risk management σε 94 χώρες.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) είναι η ενεργειακή κρίση (48%), οι μακροοικονομικές εξελίξεις (48%) και οι κυβερνοεπιθέσεις (45%), ενώ το πολιτικό ρίσκο κατατάσσεται στην έβδομη θέση με 13% (πολύ κάτω από την κλιματική αλλαγή 22%) έναντι του 8% με το οποίο είχε αξιολογηθεί πέρυσι (το άθροισμα των ποσοστών δεν ισούται με 100%, γιατί κάθε ερωτώμενος δύναται να παραθέσει έως τρεις επιλογές).

Βέβαια, με την έννοια του πολιτικού ρίσκου δεν εννοείται μόνο το σενάριο μιας πολιτικής αστάθειας-ακυβερνησίας σε μια χώρα, αλλά επίσης οι κίνδυνοι πολεμικών συρράξεων, τρομοκρατικών ενεργειών, εμφυλίων αναταραχών, μαζικών απεργιών, εκτεταμένων ταραχών και λεηλασιών, οπότε το γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό ρίσκο ανέβηκε φέτος από το 8% στο 13% θα πρέπει να αποδοθεί σε δύο τουλάχιστον παράγοντες:

α) Στο ότι το 2023 είναι χρονιά διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών (πιθανότατα διπλή προσφυγή στις κάλπες) και

β) Στην όξυνση που έχει παρατηρηθεί στο μέτωπο των σχέσεων με την Τουρκία, μιας χώρας όπου και γι’ αυτή το 2023 αποτελεί έτος διεξαγωγής εκλογών.

Αξιοσημείωτο επίσης στοιχείο της έρευνας της Allianz αποτελεί και το πόσο πολύ έχει ανεβεί ο πολιτικός κίνδυνος στην Ευρώπη (προφανώς στην όλη υπόθεση έχει συμβάλλει δραστικά η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τα πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν). Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της έρευνας:

  • Από τις είκοσι εξεταζόμενες ευρωπαϊκές χώρες, στις έντεκα το πολιτικό ρίσκο εντάσσεται στην πρώτη δεκάδα των κινδύνων για τις επιχειρήσεις. Τα εννέα κράτη στα οποία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία.
  • Από τις υπόλοιπες έντεκα χώρες στις οποίες αξιολογείται το πολιτικό ρίσκο στην πρώτη δεκάδα των κινδύνων, η Ελλάδα κατατάσσεται στην όγδοη θέση με 13%, καθώς μεγαλύτεροι κίνδυνοι αξιολογούνται στην Τουρκία με 37%, στη Φινλανδία με 29%, στην Πολωνία με 26%, στη Δανία με 25%, στην Ελβετία με 20%, στην Ολλανδία με 17%, ενώ «ισοβαθμούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο (στο 13%). Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι από τις έντεκα αυτές ευρωπαϊκές χώρες, στις εννέα (εκτός Ελλάδας και Τουρκίας) το πολιτικό ρίσκο δεν είχε αξιολογηθεί πέρυσι στους δέκα μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κινδύνους (ένδειξη «ΟΧΙ» στον πίνακα).

Πάντως, ενδείξεις ότι το πολιτικό ρίσκο αξιολογείται μέχρι σήμερα σχετικά χαμηλά στην Ελλάδα, αποτελούν τόσο η παρατηρούμενη άνοδος των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά τους τελευταίους μήνες, όσο και η ολοκλήρωση σημαντικών επιχειρηματικών deals.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v