Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Λιγότεροι ρύποι παρά την επιστροφή άνθρακα το 2022

Μόλις 0,9% η ετήσια αύξηση. Η επίδραση της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρώπη και η περιστολή της παραγωγής στην Κίνα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ο ρόλος των ΑΠΕ.

IEA: Λιγότεροι ρύποι παρά την επιστροφή άνθρακα το 2022

Παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε πέρυσι η χρήση του «βρώμικου» άνθρακα, ελέω ενεργειακής κρίσης, καταγράφεται εντυπωσιακή συγκράτηση στις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η παγκόσμια αύξηση των εκπομπών το 2022 είναι μόλις 0,9% ή 321 μετρικοί τόνοι, μία εξέλιξη που δεν αναμενόταν, όπως επισημαίνει ο ΙΕΑ.

Μάλιστα, οι εκπομπές από βιομηχανικές διεργασίες μειώθηκαν κατά 102 μετρικούς τόνους. Αντίθετα, το 2021, μια χρονιά που στο δεύτερο μισό της ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, καταγράφηκε αύξηση των ρύπων κατά 6%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις εκπομπές CO2 σε μια χρονιά κατά την οποία πολλές ήταν οι χώρες που «άναψαν» εργοστάσια με χρήση άνθρακα και λιγνίτη, ανάμεσα τους και η χώρα μας. Η μείωση σε επίπεδο Ε.Ε. ανέρχεται σε 2,5% ή 70 μετρικούς τόνους.

Ο ΙΕΑ αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι αντλίες θερμότητας, που συνέβαλαν στην εξοικονόμηση 550 μετρικών τόνων εκπομπών CO2.

Επιπλέον, εκτιμά ότι αποφασιστικός παράγοντας προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε και η περιστολή της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και την Ευρώπη. Μόνον που δεν αναφέρει ότι οι βιομηχανίες που περιόρισαν ή και ανέστειλαν τη βιομηχανική παραγωγή τους στην Ευρώπη το έπραξαν λόγω των δυσθεώρητων τιμών ενέργειας. Ήταν, με άλλα λόγια, μία αναγκαστική συνθήκη, στην προσπάθεια τους να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τους.

Από τους 321 μετρικούς τόνους εκπομπών του 2022, οι 60 μετρικοί τόνοι μπορεί να αποδοθούν, λέει ο ΙΕΑ, στη ζήτηση ψύξης και θέρμανσης σε ακραίες καιρικές συνθήκες και 55 μετρικοί τόνοι σε πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται εκτός σύνδεσης.

Μειωμένες είναι και οι εκπομπές από το φυσικό αέριο, κατά 1,6% ή κατά 118 μετρικούς τόνους, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου εκτοξεύονται στο -13,5%. Μία εξέλιξη που θεωρείται εύλογη, εξαιτίας της συρρίκνωσης της κατανάλωσης αερίου, ως αποτέλεσμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και της συνακόλουθης μείωσης των ροών από τη Ρωσία.

Η προσφυγή στον άνθρακα, που ήρθε το 2022 να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο και λόγω των υψηλών τιμών του, είχε ως αποτέλεσμα οι ρύποι να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 243 μετρικούς τόνους. Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εκπομπών κατά το προηγούμενο έτος προέρχεται από τον άνθρακα.

Σε αυτό το σκηνικό, οι ΑΠΕ κάλυψαν πέρυσι το 90% της παγκόσμιας ανάπτυξης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Φωτοβολταϊκά και αιολική ενέργεια αυξήθηκαν κατά περίπου 275 TWh η κάθε μία τεχνολογία, σημειώνοντας ένα νέο ετήσιο ρεκόρ, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος το 2022, με πωλήσεις άνω των 10 εκατ. οχημάτων, ξεπερνώντας έτσι το 14% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v