Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

Δεν περιμένει κίνηση από την S&P για το ελληνικό αξιόχρεο την Παρασκευή ο οίκος. Προς το τέλος του έτους αναμένει το investment grade. Πώς βλέπει τις πολιτικές ισορροπίες εν όψει εκλογών.

JP Morgan: Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

Η JP Morgan δεν περιμένει καμία αναβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, ημέρα που η Standard & Poor’s θα ανακοινώσει την απόφαση της για το ελληνικό αξιόχρεο. Η αμερικανική τράπεζα περιμένει το σχηματισμό κυβέρνησης πρώτα και μετά την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι απίθανο να αναβαθμίσουν την κρατική αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα έως ότου υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τη νέα κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές τους επόμενους μήνες.

Όπως συζητήθηκε σε προηγούμενες έρευνες μας, η προσδοκία μας είναι ότι η νυν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα σχηματίσει είτε μια πλειοψηφική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις πιθανές δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να παρέχει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει επενδυτικές αξιολογήσεις investment grade στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Για την αξιολόγηση της Ελλάδας από την S&P την επόμενη εβδομάδα, βλέπουμε χαμηλές πιθανότητες για οποιαδήποτε ενέργεια», εξηγεί η τράπεζα.

Αναφορικά με την έκδοση ομολόγων, αναμένει περίπου 23 δισ. ευρώ προσφορά συμβατικών ομολόγων μέσω δημοπρασιών την επόμενη εβδομάδα, με την Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες. Σύμφωνα με το ημερολόγιο δημοπρασιών των ελληνικών ομολόγων για το δεύτερο τρίμηνο φέτος από τον ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα θα ξεκινήσει τακτικές δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων αυτό το μήνα, με το πρώτο μηνιαίο παράθυρο δημοπρασιών στις 19 Απριλίου, ενώ πιθανόν σκοπεύει να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες ακόμη και σήμερα.

Στο προηγούμενο report, η JP Morgan ανέφερε τους κινδύνους αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς που πηγαίνει προς τις εκλογές του Μαΐου, ιδίως εάν η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να σφίγγει περαιτέρω στις δημοσκοπήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v