Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές

Ποιο είναι το καθοριστικό στοιχείο που θα κρίνει τη στάση των ψηφοφόρων. Πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές τη Δευτέρα, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Υπάρχει κίνδυνος ρευστοποιήσεων;

Reuters: Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές

Στην Ελλάδα γίνονται εκλογές την Κυριακή και αναμένεται βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν εάν θα ακολουθήσει κυβέρνηση συνασπισμού ή νέες κάλπες, επισημαίνει το Reuters σε ανάλυσή του.

Η ισχυρή σχέση του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να καθησυχάσουν τους επενδυτές, εάν ο ίδιος πετύχει. Μια οικονομία σε ισχυρή κατάσταση σημαίνει ότι μια νίκη του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ενοχλήσει τις αγορές όπως έγινε όταν κέρδισε το 2015.

«Η Ελλάδα έχει μετακινηθεί από το χείλος της εκδίωξης από την ευρωζώνη το 2015 σε μια κατάσταση όπου κανείς δεν ανησυχεί σοβαρά βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη Andrew Kenningham.

Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ψηφοφόρους;

Η κρίση κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε επιβραδύνθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν. Οι μέσοι ετήσιοι μισθοί εξακολουθούν να είναι περίπου 25% κάτω από το ανώτατο όριο από το 2009, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

«Εχουμε δει μια τεράστια συμπίεση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια και οι άνθρωποι έχουν νιώσει πραγματικά το χτύπημα», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;

Με τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, οι εκλογές μπορεί να είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία.

Η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Goldman Sachs λέει ότι η υλοποίηση του σχεδίου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες της για κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, περίπου στο 4%, είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας πιθανότατα θα το οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, πολλά από τα καλά νέα για την αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να έχουν ήδη τιμολογηθεί, δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου BlueBay Asset Management, Kaspar Hense.

Θα πουλήσουν οι επενδυτές ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, αν χάσει ο Κ. Μητσοτάκης;

Απίθανο. Οι επενδυτές θεωρούν τον Κ. Μητσοτάκη ως ένα σταθερό χέρι, δεδομένων των ισχυρών σχέσεών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Βρυξέλλες, αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ μετά την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχει επίσης έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ.

«Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα χαιρετίσουν την επιστροφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε ο Piccoli του Teneo, προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρα υπέρ της αγοράς».

Μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πλήξει το συναίσθημα, αλλά μια επανάληψη του 2015, όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τις ελληνικές μετοχές να πέφτουν κατά 24% εκείνο το έτος και τις αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού έτους στο 19%, θεωρείται απίθανη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την τότε άνοδό του στην κυβέρνηση, επομένως υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε μια επανάληψη της αστάθειας του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, Γιώργος Λαγαρίας.

Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;

Μια αποφασιστική νίκη για οποιοδήποτε από τα μέρη θα μπορούσε να αυξήσει τη βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση. Ο δείκτης του ΧΑ σημειώνει άνοδο περίπου 21% μέχρι στιγμής φέτος, ο ευρωπαϊκός STOXX 600 έχει ανέβει 10%. Η υψηλή στάθμιση των τραπεζών που ενισχύονται από την αύξηση των επιτοκίων εξηγεί την ελληνική υπεραπόδοση.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των μετοχών της στις ελληνικές τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποστηρίζει ότι θα διαθέτει τις μετοχές του έως τα τέλη του 2025. Κατέχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha και το 1,4% της Eurobank.

«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα... θα υπάρξει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις (για τις τράπεζες)», δήλωσε ο Αλ. Αλεβιζάκος της AXIA Ventures.

Τι γίνεται με το ευρώ;

Οι εκλογές δεν είναι μεγάλη υπόθεση για τους traders συναλλάγματος αυτή τη φορά. Η ισχυρότερη συνοχή, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ένα εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με τη διάλυση της ευρωζώνης. «Το όλο θέμα των «περιφερειακών πιέσεων» έχει όντως πάει στο παρασκήνιο», δήλωσε ο Άνταμ Κόουλ, επικεφαλής στρατηγικής FX στην RBC Capital Markets.

Το ευρώ είναι ένα από τα νομίσματα των χωρών της G10 με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 1,5% στο 1,087 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v