Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεμένες οι προσφυγές στα δικαστήρια για το clawback

Αβέβαιη καθίσταται η επιβίωση των εταιρειών με ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις.

Μαζεμένες οι προσφυγές στα δικαστήρια για το clawback

Σε τεντωμένο σχοινί είναι η επιβίωση των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, λόγω του clawback. Μολονότι υποτίθεται ότι οι εταιρείες έχουν καλύψει το clawback των ετών 2017-2018-2019, η πληροφόρησή μας είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών δεν έχει πληρώσει καθόλου και έχει προσφύγει στα Δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή, είναι σε εκκρεμότητα το clawback των ετών 2020-2021 και όπως φημολογείται θα μπει σε ρύθμιση από τον ΕΟΠΥΥ, με πιθανότητα αποπληρωμής του σε 12 δόσεις. Πάντως, όπως λένε στελέχη της αγοράς, ένας από τους λόγους της παρακράτησης του 70% του clawback από τον ΕΟΠΥΥ (από τα μέσα του 2022) οφείλεται στο ότι λίγες εταιρείες μπαίνουν στην διαδικασία της καταβολής του.

Κανονικά, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, το clawback δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Τουλάχιστον εάν και εφόσον συνεχιστεί, ας επιτρέψουν στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων το ποσό που προκύπτει να μπορούν να το επενδύσουν για την ανάπτυξή τους. Αυτό συμβαίνει ήδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες επενδύουν τα ποσά του clawback σε νέα εργοστάσια, αποθήκες κ.λπ.

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα υποχρηματοδοτούνται εδώ και πολλά χρόνια (π.χ. μείωση δαπάνης 35,3% σε σχέση με το 2017 σε λοιπό υγειονομικό υλικό), με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ασθενή, ο οποίος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε νέα και πιο καινοτόμα προϊόντα.

Ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στις παροχές του ΕΟΠΥΥ όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει σε ασθενείς με μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας και επιτακτική ανάγκη για συμπληρώματα ειδικής διατροφής καθώς τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να κόψουν την κάλυψη αυτή εδώ και τουλάχιστον μια διετία, αναφέρουν οι πηγές μας. 

Εάν δεν βρεθούν λύσεις στα φαινόμενα στραγγαλισμού του κλάδου, δεν θα αργήσουν να έρχονται απανωτά και τα λουκέτα, καθώς δεν βγαίνουν τα νούμερα με το αυξημένο κόστος των υλικών (30% επί του συνολικού), τα λειτουργικά έξοδα, τους μισθούς των εργαζομένων, το rebate (7%), το clawback πάνω από 35%, το ΦΠΑ στο 13% κ.λπ.

Ήδη τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια των εταιρειών να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των αποδοχών, που αγγίζει ακόμη και το 40%. Εάν δεν παρθούν γρήγορες αποφάσεις από την πλευρά της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι απειλούνται  χιλιάδες εργαζόμενοι να μείνουν στον δρόμο, είτε λόγω απολύσεων είτε λόγω διακοπής της δραστηριότητας των εταιρειών στον κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουλάχιστον σε πέντε κατηγορίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων το ποσοστό επί της δαπάνης που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες με την μορφή clawback  ξεπερνά το 30%. Οταν clawback & rebate αγγίζουν το δυσθεώρητο ποσοστό του 45%, πώς θα επιβιώσουν οι εταιρείες του κλάδου; αναρωτιούνται στελέχη της αγοράς. 

Τι συμβαίνει με τα σκευάσματα εντερικής διατροφής 

Στα σκευάσματα εντερικής διατροφής το clawback ήταν πριν από τρεις μήνες κοντά στο 35% και σήμερα έχει πέσει στο 4%. Πώς συνέβη αυτό; Κατ' αρχάς μπήκαν κόφτες στη χορήγησή τους.

Παράλληλα, η συνταγογράφηση ξεκλειδώνει μετά από 21 ημέρες από την έναρξη της ακτινοθεραπείας, πολλές φορές φτάνει και τον μήνα, ανάλογα πότε δηλώθηκε η έναρξη της θεραπείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασθενείς που ξεκινάνε την αγωγή τους εμφανίζουν δυσαπορρόφηση, ακτινική εντερίτιδα και ακτινική οισοφαγίτιδα, χωρίς να έχουν πρόσβαση στα σκευάσματα όταν τα συμπτώματα είναι στο πικ τους, αλλά να μπορούν να τους χορηγηθούν όταν κατά πάσα πιθανότητα τα συμπτώματα θα έχουν υποχωρήσει. Έτσι με αυτόν τον τρόπο το clawback στη διατροφή από 35% που ήταν μειώθηκε στο 4%.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v