Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο «στοπ» από το ΣτΕ στη δόμηση εκτός σχεδίου

Νέα απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου απαγορεύει τη δόμηση εκτός σχεδίου, αυτή τη φορά στην Εύβοια, ακυρώνοντας μάλιστα απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το νέο δεδικασμένο.

Νέο «στοπ» από το ΣτΕ στη δόμηση εκτός σχεδίου

Νέα απόφαση του ΣτΕ εμποδίζει την έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές, αυτή τη φορά στην Εύβοια, δημιουργώντας δεδικασμένο για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση 176/2023 του ΣτΕ, με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε βάλει τέλος στις οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Πάτμου επειδή δεν είχαν πρόσοψη σε αναγνωρισμένη οδό, είχε δημιουργηθεί κύμα αντιδράσεων τόσο από το ΤΕΕ όσο και από συμβολαιογράφους, δικηγόρους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Προσφάτως, με την 992/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως κατά απόφασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την οποία εγκρίθηκε παρέκκλιση από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμησης για την κατασκευή αγροτικής αποθήκης σε μη άρτιο γήπεδο στον Ν. Εύβοιας. Η παρέκκλιση αφορούσε το εμβαδόν του γηπέδου και τις αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια αυτού. Με την απόφαση 992/2023 καταργήθηκε η δίκη ως προς την οικοδομική άδεια ανέγερσης της αποθήκης λόγω ανάκλησής της, κρίθηκε ότι η δίκη διατηρεί το αντικείμενό της ως προς την έγκριση της παρέκκλισης, η οποία δεν εξαντλείται σε μία εφαρμογή, αλλά μπορεί να εφαρμοσθεί και στο μέλλον.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις αρχές Μαΐου εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο απερχόμενος πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ και γενικός γραμματέας CLGE-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων-Μηχανικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ανακύπτουν στην εκτός σχεδίου δόμηση μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επισημάνθηκε πως αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών δε εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν. Η δε Πολιτεία δεν απαντά στο ερώτημα για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Η Πολιτεία, από την άλλη, διαχρονικά αρνείται να χαρακτηρίσει και να ορίσει ποιοι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι νεφελώδεις και δυσεφάρμοστες ενώ οι διαδικασίες είναι ανύπαρκτες. Ακόμα δε και στις περιπτώσεις που η Ελληνική Πολιτεία οριοθέτησε και καθόρισε αγροτικούς δρόμους (περίπτωση διανομών), η ίδια δεν τους αναγνωρίζει», αναφέρθηκε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μικροϊδιοκτήτες απαξιώνονται ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «στρατηγικές επενδύσεις» ή επενδύσεις «εθνικού ενδιαφέροντος» μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν, με δικούς τους όρους και fast track διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός είχε στις αρχές Απριλίου ζητήσει νομοθετική παρέμβαση κόντρα στις αποφάσεις του ΣτΕ και μια ορθολογική προσέγγιση του θέματος δόμησης εκτός σχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v