Κατασκευές: «Βig bang» και στα ιδιωτικά έργα

Προχωρά πληθώρα έργων και νέες δημοπρατήσεις. Οι αναπτύξεις του Ελληνικού, τα projects των ΑΕΕΑΠ, τα κτίρια γραφείων και τα ξενοδοχεία δημιουργούν κρίσιμη μάζα, την οποία πρέπει να απορροφήσει η εγχώρια αγορά.

Κατασκευές: «Βig bang» και στα ιδιωτικά έργα

Υπερθέρμανση της ζήτησης για μικρά και μεγάλα ιδιωτικά έργα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα καθώς, παρά την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, σειρά επενδύσεων έχουν ήδη προγραμματιστεί, θέτοντας developers και επενδυτές σε αναζήτηση κατάλληλου εργολάβου.

Η αγορά ιδιωτικών έργων αφορά τόσο τις μεγάλες τεχνικές -που ήδη έχουν συσσωρεύσει ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστο έργων- όσο και μικρότερες εργοληπτικές εταιρείες, δημιουργώντας μάλιστα συνθήκες ανταγωνισμού από την «ανάποδη», καθώς οι αναθέτοντες διαγκωνίζονται για τη σύναψη συμβάσεων έργου.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Β. Φουρλή ότι η κατασκευή δύο εμπορικών πάρκων της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Trade Estates σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης διεξάγεται με υπεργολάβους. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος συνεργάζεται με την Ten Brinke, που έχει αναλάβει το development των συγκεκριμένων αναπτύξεων. 

Νωρίτερα, το ζήτημα τεχνικής διαθεσιμότητας των κατασκευαστών, ώστε να ανταποκριθούν σε ανάγκες υλοποίησης έργων, είχε θέσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, Κ. Μαρκάζος. Προσφάτως δε ανάθεσε μετά από σχετικό κλειστό διαγωνισμό την ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου Athens Heart σε κτίριο γραφείων, που θα μισθώσει η ΑΑΔΕ, στη θυγατρική του ομίλου Mytilineos, EΛΕΜΚΑ.

Το Ελληνικό

Στο σκέλος των μεγάλων ιδιωτικών έργων προφανώς ξεχωρίζουν οι μεγάλες αναπτύξεις στο ακίνητο του Ελληνικού, όπου σε εκκρεμότητα παραμένει ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου (εκτιμώμενου κόστους 250 εκατ. ευρώ), αλλά και εκείνος για την κατασκευή του Πύργου Μικτής χρήσης (συνεπένδυση της Lamda Development με την Brooklane), εκτιμώμενου κόστους 200 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, η Lamda Development ανέδειξε ως ανάδοχο για την κατασκευή του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα την κοινοπραξία Bouygues-Ιntrakat, καθώς και την κοινοπραξία Ιntrakat-ΜΕΤΚΑ για το έργο κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός της έκτασης. Επιπλέον, ανάδοχος ως Early Contractor Involvement για το Vouliagmenis Mall, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, αναδείχτηκε η κοινοπραξία Άβαξ-Rizzani de Eccher. Κατά πληροφορίες, η χρονική έκταση της εν λόγω σύμβασης που αφορά στο συμβουλευτικό και μελετητικό σκέλος του έργου είναι 10μηνης διάρκειας, οπότε εφόσον ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει τη διαπραγμάτευση νέας σύμβασης για το κατασκευαστικό σκέλος. 

Πέραν των παραπάνω ήδη γνωστών αναπτύξεων, σε κλειστό διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Παπαστράτος όσον αφορά την επέκταση του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική θυγατρική της PMI ανακοίνωσε στις αρχές του 2023 νέα επένδυση 200 εκατ. ευρώ, μέρος της οποίας αφορά και την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας. Σημειώνεται ότι το κύριο έργο κατασκευής της μονάδας είχε αναλάβει παλαιότερα ο όμιλος Άβαξ. 

Σημαντικά ιδιωτικά έργα έχουν αναλάβει μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΕΚΤΕΡ που ολοκληρώνει τα κτίρια των σωματείων ΑΜΕΑ στο Ελληνικό, ενώ έχει επίσης αναλάβει την κατασκευή του resort One&Only στην Τζιά, αλλά προωθεί και τη δική της ξενοδοχειακή επένδυση στην Πάρο. 

Αντιστοίχως η Redex του ομίλου Κοπελούζου έχει αναλάβει την κατασκευή σύγχρονων κτιρίων γραφείων για λογαριασμό των Noval Property και Brook Lane στο ακίνητο επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο Μαρούσι, στο παλαιό ακίνητο της Kodak. Επίσης αναμένεται να ολοκληρώσει το συγκρότημα γραφείων Skywalker μέσα στο καλοκαίρι στο Παλαιό Φάληρο, το The Wave στη Λεωφ. Συγγρού, επένδυση της Prodea Investments που μισθώθηκε από την KPMG. 

Επίσης, η Μπαλλιάν Τεχνική με εξειδίκευση σε διαφορετικούς τύπους κτιρίων -από γραφεία έως νοσοκομεία- έχει αναλάβει την κατασκευή γραφειακών χώρων για τη Raycap στο Μαρούσι, ενώ είχε συμμετάσχει μαζί με τη Fuentes ως κοινοπραξία για την κατασκευή τριών νοσοκομείων από το Ιδρυμα Νιάρχος, οι οποίοι ωστόσο κηρύχθηκαν άγονοι. Σημειώνεται πως ήδη η Μπαλλιάν έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος της πρώτης φάσης για το Νοσοκομείο της Σπάρτης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v