Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ταξιδιωτικές εισπράξεις άνω του 2019, κάτω η συνεισφορά στο ΑΕΠ

Τι δείχνει μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για την εκτιμώμενη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία φέτος, λαμβάνοντας υπόψη και το επίπεδο των τιμών, εξετάζοντας δηλ. τα αποπληθωρισμένα μεγέθη, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας.

Eurobank: Ταξιδιωτικές εισπράξεις άνω του 2019, κάτω η συνεισφορά στο ΑΕΠ

Μετά την απότομη υποχώρηση που προκάλεσε η πανδημία, ο κλάδος ανέκαμψε εντυπωσιακά το 2022, με την άμεση συνεισφορά του στο ΑΕΠ να ξεπερνά τα €23,9 δισ. Λόγω, όμως, της αναλογικά μεγαλύτερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, αποτέλεσμα της ισχυρής πραγματικής οικονομικής με-γέθυνσης αλλά και της ανόδου του επιπέδου των τιμών, το μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 2019, στο 11,5% κατά το ΙΝΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του δελτίου "7 ημέρες οικονομία" της Eurobank, μια ουσιώδης παρατήρηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις είναι ότι αναφέρονται στα ονομαστικά μεγέθη.

Για να αποκομίσουμε μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για την εκτιμώμενη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία τη φετινή χρονιά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το επίπεδο των τιμών, δηλαδή να εξετάσουμε τα αποπληθωρισμένα, ή αλλιώς «πραγματικά» μεγέθη.

Βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών της τράπεζας, η άμεση συμβολή των τουριστικών εισπράξεων στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, παραμένοντας όμως μικρότερη από την αντίστοιχη του 2019, ακόμα.

Στο δελτίο "7 ημέρες οικονομία" παρουσιάζεται μια συνοπτική ποσοτική ανάλυση των τάσεων του κλάδου για τη φετινή χρονιά και επισημαίνονται κάποια βασικά γνωρίσματα τα όποια πηγάζουν ως παρατηρήσεις από την ανάλυση των δεδομένων των παρελθόντων ετών.

* Δείτε την όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v