Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχεδόν 3 δισ. ευρώ το μήνα «τζογάρουν» οι Έλληνες

Σχεδόν 14,5 δισ. ευρώ «έπαιξαν» οι Έλληνες το πρώτο πεντάμηνο σε τυχερά παίγνια επίγεια και διαδικτυακά. Οι φόροι που κλήθηκαν να πληρώσουν ξεπέρασαν τα 135 εκατ. Η Επιτροπή Παιγνίων ανακοινώνει νέα διαβούλευση με τους παρόχους για τους φόρους που καλούνται να πληρώνουν οι παίκτες.

Σχεδόν 3 δισ. ευρώ το μήνα «τζογάρουν» οι Έλληνες

Συνολικά 14,51 δισ. ευρώ «πόνταραν» οι Έλληνες το διάστημα Ιανουαρίου – Μάϊου 2023. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 34,85% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 που τα πονταρίσματα των παικτών είχαν διαμορφωθεί στα 10,76 δισ. Ευρώ.

Αυξημένα κατά 16,99% ήταν και τα GGR, δηλαδή τα έσοδα των εταιρειών επίγειων και διαδικτυακών τυχερών παιγνίων μετά την απόδοση των κερδών στους παίκτες. Συγκεκριμένα από 903 εκατ. ευρώ το πεντάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν στο 1,056 δισ. ευρώ.

Αυξημένα κατά 21,12% ήταν και τα χρήματα που μπήκαν στα Ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου, τα λεγόμενα Δικαιώματα, τα οποία έφτασαν τα 218.621.251 ευρώ έναντι 180.505.736 το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2022.

Φόρος παικτών

Την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι παίκτες για τα κέρδη που εισπράττουν από τα τυχερά παίγνια. Το ποσό που πλήρωσαν ήταν 135.026.316 ευρώ έναντι 90.562.092 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αύξηση 49,10%!

Η ποσοστιαία αύξηση στους φόρους που κλήθηκαν να πληρώσουν οι παίκτες διαδικτυακών παιγνίων έφτασε το 52,35% και από 56.748.820 ευρώ το πεντάμηνο του 2022 έφτασαν τα 86.458.200 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ερευνά την φορολογία που πληρώνουν οι παίκτες ξεκαθαρίζοντας ότι «ο περιορισμός των παράνομων διαδικτυακών παιγνίων είναι ο στόχος της ενασχόλησης της επιτροπής εποπτείας ελέγχου παιγνίων με τις προτάσεις για το φόρο παικτών». Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η όποια πρόταση καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών -που είναι αρμόδιο για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις- θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τους παρόχους διαδικτυακών παιγνίων και τον ΟΠΑΠ.

Η απάντηση της ΕΕΕΠ

«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι στόχοι και τα κίνητρα για ορισμένες δράσεις της επιτροπής που βρίσκονται σε εξέλιξη παρεννοούνται και από τις παρανοήσεις αυτές δημιουργείται ανησυχία σε ορισμένα τμήματα της αγοράς. Η ΕΕΕΠ πράγματι εξετάζει το ζήτημα του φόρου παικτών στα διαδικτυακά παίγνια με σκοπό τον περιορισμό στο ανώτερο δυνατό επίπεδο των παικτών του διαρρέουν στο παράνομα διαδικτυακά παίγνια.

Ο κύριος λόγος ενασχόλησης με αυτό το αντικείμενο είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από την Κάπα Research για λογαριασμό της Επιτροπής αναφορικά με τα παράνομα δίκτυα τυχερών παιχνιδιών. Από αυτή την έρευνα προκύπτει ότι ο βασικός λόγος προσέλκυσης από τα παράνομα δίκτυα των παικτών είναι ο φόρος κερδών» αναφέρει η διοίκηση της Επιτροπής και ειδικότερα ο πρόεδρος Δ. Ντζανάτος.

Η πρόταση που επεξεργάζεται η Αρχή και η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί έχει ορισμένους βασικούς άξονες οι οποίοι είναι:

- Το φόρο παικτών θα συνεχίσουν να υποχρεούνται να τον καταβάλλουν οι παίκτες και σε καμία περίπτωση δεν είναι φόρος ή τέλος που θα υποχρεούνται να καταβάλλουν οι πάροχοι.

- Οι ρυθμίσεις που θα προταθούν σε αυτή τη φάση δεν θα αφορούν τα κέρδη παικτών από στοιχήματα αλλά μόνο τα κέρδη από αριθμό παιχνίδια (RNG).

- Οι ρυθμίσεις που θα προταθούν θα επιδιώκουν το δημόσιο να εισπράττει έσοδα από φόρο παικτών από τα συγκεκριμένα παιχνίδια ύψους ανάλογου με το φόρο που εισπράττει σήμερα λαμβάνοντας υπόψη μία συντηρητική προσέγγιση από τα οφέλη που θα προκύψουν λόγω επαναπροσέγγισης παικτών στο νόμιμο δίκτυο.

«Φαίνεται καταρχήν πως το να διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα φόρου κερδών παικτών και παράλληλα να προσελκυστούν στο νόμιμο δίκτυο όσοι έχουν φύγει λόγω του ύψους του φόρου κερδών παικτών είναι σαν να τετραγωνίσει κάνεις τον κύκλο. Δεν είναι όμως όπως φαίνεται. Υπάρχουν καταρχήν λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την αντίφαση. Επειδή όμως είναι ένα σύνθετο ζήτημα, η Επιτροπή σε κάθε περίπτωση πριν προωθήσει οποιαδήποτε πρόταση θα διαβουλευθεί επαρκώς με τα όργανα των διαδικτυακών παρόχων αλλά και με την ΟΠΑΠ ΑΕ κατά το μέρος που την αφορά. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται ορισμένες αναπόφευκτες καθυστερήσεις. Εννοείται πως η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο οικονομικών το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο για φορολογικές ρυθμίσεις» καταλήγει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ντζανάτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v