Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για διάθεση μετοχών εταιρειών από το ΤΑΙΠΕΔ

Ρυθμίσεις που επιτρέπουν το ενδεχόμενο ιδιωτικής τοποθέτησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο προς κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Ανοίγει ο δρόμος για διάθεση μετοχών εταιρειών από το ΤΑΙΠΕΔ

Διατάξεις που επιτρέπουν και διευκολύνουν τις ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών εταιρειών από το ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Ειδικότερα:

- Το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τη δυνατότητα να κάνει τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο με τους όρους και κανόνες που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως ως προς τη διασφάλιση της αξίας των μετοχών.

- Το ΤΑΙΠΕΔ αναθέτει σε Τράπεζα ή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) την αποτίμηση κινητών αξιών που πρόκειται να αξιοποιήσει, για να βρεθεί το δίκαιο και εύλογο τίμημα.

- Εκσυγχρονίζεται και επιταχύνεται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για αγοραπωλησίες κινητών αξιών του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι απαραίτητη σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αξίας άνω των 1.700.000 ευρώ. Ο έλεγχος γίνεται κατ’ αρχήν σε προγενέστερα στάδια της συναλλαγής και ολοκληρώνεται εντός 48 ωρών μετά τη συμφωνία ως προς ύψος του τιμήματος.

Σημειώνεται ότι κάθε ιδιωτική τοποθέτηση, όπως και κάθε άλλη σύμβαση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, αξίας άνω των 500.000 ευρώ, έπρεπε έως σήμερα να εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προς θεσμικούς επενδυτές ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, αφενός γιατί το χρονικό διάστημα εγκρίσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι μακρύ για τους χρηματιστηριακούς χρόνους και αφετέρου γιατί δεν θα μπορούσε να αξιολογηθεί η έννοια του discount στην τρέχουσα τιμή διάθεσης.

Εν πολλοίς, οι παραπάνω διατάξεις απελευθερώνουν τις δυνατότητες του Ταμείου, εφόσον υπάρξει η πολιτική απόφαση, να προχωρήσει στη διάθεση μετοχών εταιρειών όπως του ΔΑΑ ή Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v