Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley-UBS: «Δυνατή» η ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025

H Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα μετά από μια δεκαετία και εκτιμά ότι η χώρα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης. Ισχυρή ανάπτυξη αναμένει και η ελβετική UBS.

Morgan Stanley-UBS: «Δυνατή» η ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025

H UBS εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 και το 2025 θα διαμορφωθεί στο 3%, όσο και τη φετινή χρονιά, με τις εκτιμήσεις του ελβετικού οίκου να διαμορφώνονται αρκετά υψηλότερα από το consensus των αναλυτών, το οποίο τοποθετεί την ανάπτυξη σε 1,5% και 1,2% τα έτη 2024 και 2025, αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,5% το 2024 και εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 2% το 2025.

Η Morgan Stanley, από την πλευρά της, επίσης αναμένει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και θα ξεπεράσει τις επιδόσεις της ευρωζώνης, με τη δημοσιονομική εξυγίανση να προχωράει. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί στο 148% έως το 2025.

Η αύξηση των μισθών θα στηρίξει την κατανάλωση και αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,3% φέτος και 2,4% το 2024. Τα ελληνικά πραγματικά εισοδήματα θα επωφεληθούν από τον συνδυασμό της μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στο προεκλογικό της πρόγραμμα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ τώρα, σε 950 ευρώ έως το 2027. Μια τέτοια αύξηση θα πρέπει τελικά να διοχετευθεί σε υψηλότερους μισθούς και να ωφελήσει τις προοπτικές της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από την Ευρωζώνη, με την ιδιωτική κατανάλωση να συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, αποτελώντας ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του 2023 και περίπου το ήμισυ του 2024 και του 2025.

Η Ελλάδα επέστρεψε στην κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους DBRS και S&P. Για τη Morgan Stanley, είναι θέμα χρόνου πριν αναβαθμίσουν τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας οι Moody's και Fitch Ratings (σ.σ. η έτερη έχει επίσημη αναθεώρηση την 1η Δεκεμβρίου) το αργότερο το α' εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ένα από τα πιο άμεσα οφέλη από το νέο καθεστώς είναι η ένταξη της Ελλάδας σε δείκτες, καθώς και η επιλεξιμότητα στο πλαίσιο των εξασφαλίσεων της ΕΚΤ, και ως εκ τούτου για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.

Οι ισχύοντες κανόνες, με εξαίρεση το PEPP, απαιτούν τα κρατικά ομόλογα να είναι επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν από τους οίκους DBRS, S&P, Fitch και Moody's.

Η αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε IG θα πρέπει επίσης να έχει θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς και με την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.

Οι επενδύσεις θα γίνουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2024 και 2025, χάρη στην ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς και στην εφαρμογή του RRF. Αυτό αντισταθμίζει κάπως τη σύσφιξη που προέρχεται από τη νομισματική πολιτική και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ. Η χώρα έχει ήδη λάβει 12,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να λάβει περίπου 23 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι το τέλος του 2026.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v