Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βασιλικός: Λείπουν 53.000 θέσεις εργασίας από τα ξενοδοχεία

Οι ενστάσεις του ΞΕΕ για την έξτρα φορολόγηση στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων και τη ρύθμιση για τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Η τοποθέτηση της Ολγας Κεφαλογιάννη.

Βασιλικός: Λείπουν 53.000 θέσεις εργασίας από τα ξενοδοχεία

Πάνω από 53.000 εργαζόμενοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% των αναγκών του κλάδου, «λείπουν» από τα ελληνικά ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, όπως τόνισε πριν από λίγο από το βήμα της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ εστίασε στις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί ο ελληνικός τουρισμός και δη ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος και επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανησυχία που εγείρει η νέα φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων, «κάτι που βλάπτει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», αλλά και στην απογοήτευση του κλάδου για την «πολύ αδύναμη νομοθετική πρωτοβουλία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

«Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο τη βραχυχρόνια μίσθωση με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία. Κι επειδή είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που πλέκει το εγκώμιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας και χρησιμοποιεί ξενοδοχειακούς πολλαπλασιαστές για τον υπολογισμό των θέσεων εργασίας έχω να πω μονάχα ένα πράγμα, “φέρτε μας και τα ένσημα”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δομικό πρόβλημα χαρακτήρισαν την έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό τόσο η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Παράσχης.

«Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο, είναι μια δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να εστιάσουμε σε τρόπους για να λυθεί και το ζήτημα στέγασης των εργαζομένων σε κάποιους προορισμούς», τόνισε η υπουργός Τουρισμού και πρότεινε να «βγουν από την αγορά παλιά ξενοδοχεία και να μετατραπούν σε κατοικίες για τους εργαζομένους».

Στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας συμπεριέλαβε και ο Γ. Παράσχης από την πλευρά του την αδυναμία εύρεσης προσωπικού.

Αναφερόμενη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Ολγα Κεφαλογιάννη είπε πως το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη συγκεκριμένη αγορά, θα τεθεί προς ψήφιση μέσα στον Δεκέμβριο και στόχος είναι να ενσωματωθούν επιπλέον κανόνες και έλεγχοι, με την οριοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, προκειμένου τα ακίνητα που διατίθενται με όρους Airbnb να μη λειτουργούν στο πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία, αλλά συμπληρωματικά σε αυτά.

Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο Γ. Παράσχης είπε πως πρέπει να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις ανταγωνιστικότητα με τα ξενοδοχεία. «Οι προκλήσεις είναι μεγάλες κι έχουμε να κάνουμε πολλά προκειμένου να συνεχίσει ο κλάδος μας να αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και η χώρα μας να αξιοποιεί τη μετασχηματιστική δυναμική του τουρισμού για να επιτύχει τους στόχους της», τόνισε ο Αλ. Βασιλικός, επισημαίνοντας ότι «είναι η ώρα της μετάβασης για την ελληνική ξενοδοχεία. Είναι η στιγμή όπου δεν θα ακολουθήσουμε απλώς τις διεθνείς τάσεις, αλλά θα είμαστε εμείς που θα τις δημιουργήσουμε», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v