Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Με... επιστολές επιχειρείται να μπει τέλος στο αλαλούμ με τα τιμολόγια

Γύρος επαφών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων με το υπουργείο Ενέργειας για τα σταθερά τιμολόγια. Ποια εκτιμάται ότι θα έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Ρεύμα: Με... επιστολές επιχειρείται να μπει τέλος στο αλαλούμ με τα τιμολόγια

Η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας με επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) σκοπεύει να προχωρήσει στις αναγκαίες διευκρινίσεις, σε σχέση με τα «γκρίζα» σημεία που δημιούργησε η υπουργική απόφαση για τα σταθερά τιμολόγια.

Στην επιστολή που θα αποστείλει, εκτός απροόπτου σήμερα, θα δίνονται απαντήσεις ως προς το ερώτημα, εάν τα σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας (6 ή 8 μήνες) θα έχουν ρήτρα αποχώρησης. Απ’ ό,τι φαίνεται η θέση του ΥΠΕΝ είναι πως ρήτρα αποχώρησης θα έχουν τα τιμολόγια που θα έχουν μόνο σταθερή διάρκεια και δεν θα αποκτούν στη συνέχεια κυμαινόμενο χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται, πως η υπουργική απόφαση προέβλεπε πως «προσφερόμενη από τον Προμηθευτή ελάχιστη διάρκεια της Σύμβασης Προμήθειας σε Μικρό Πελάτη ορίζεται σε ένα (1) έτος από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η παροχή της υπηρεσίας Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τον Προμηθευτή, εκτός αν ο Μικρός Πελάτης αιτείται ή/και συναινεί στη σύναψη Σύμβασης Προμήθειας για μικρότερο χρονικό διάστημα». Η συγκεκριμένη διατύπωση δημιούργησε παρερμηνείες, με τη ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με πληροφορίες να σκοπεύει να εκδώσει δική της ανακοίνωση, τελικά σήμερα.

Σε σχέση με τα «μεικτά» τιμολόγια, τα οποία μπορεί να ενσωματώνουν στοιχεία ενός κυμαινόμενου τιμολογίου, αλλά να έχουν για ένα διάστημα σταθερή τιμολόγηση, τότε θα εντάσσονται στην κατηγορία με την «κίτρινη» σήμανση. Άρα, δεν θα έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Την έκβαση των παραπάνω διεργασιών παρακολουθεί στενά η αγορά, κοιτώντας με προβληματισμό όπως μεταφέρουν στο Euro2day.gr στελέχη της, τις αρρυθμίες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με τη δυνατότητα προσφοράς σταθερών τιμολογίων διάρκειας μικρότερης του ενός έτους δημιουργεί ένα νέο πεδίο. Πολλοί πάροχοι βρίσκονται ένα βήμα πριν προσφέρουν τέτοια τιμολόγια.

Στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παροχών στάθηκε και ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας το Σάββατο στον Realfm, σχολιάζοντας τα τιμολόγια του Φεβρουάριου, όπου όπως είπε υπήρχαν τιμολόγια και κάτω από τα 12 λεπτά ενώ περιμένουμε και τις τιμές για τα «κίτρινα»… Ο υπουργός Ενέργειας απέδωσε σε τρεις λόγους την πτώση των τιμών των τιμολογίων. Ειδικότερα, στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων και στον ανταγωνισμό που έφερε η καινούργια δομή της αγοράς. Εκτίμησε, δε, ότι «θα περάσουμε ήρεμους μήνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v