Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αραβικά κεφάλαια θα συνεχίσουν να επενδύουν στην Ελλάδα

Υπεγράφη στο Μαξίμου MοU μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Κρατικού Ταμείου του Αμπού Ντάμπι, Mubadala, για συνέχιση της αρχικής συμφωνίας του 2022 για δυο ακόμη χρόνια.

Αραβικά κεφάλαια θα συνεχίσουν να επενδύουν στην Ελλάδα

Υπεγράφη χθες στο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, MOU μεταξύ του προέδρου της EATE και του κρατικού Ταμείου του Αμπού Ντάμπι, Mubadala, για συνέχιση της αρχικής συμφωνίας που είχαν συνάψει το 2022 για δυο ακόμη έτη. Τα αραβικά κεφάλαια «βλέπουν» ευκαιρίες στην χώρα μας και θα συνεχίσουν να επενδύουν.

Η δεύτερη επέκταση της αρχικής συμφωνίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) με το Κρατικό Ταμείο του Αμπού Ντάμπι, Mubadala, υλοποιήθηκε χθες με την υπογραφή MOU μεταξύ του επικεφαλής του Ταμείου Khaled Al Shamlan, CEO, Real Estate and Infrastructure και του Dr. Χάρη Λαμπρόπουλου, προέδρου της (ΕΑΤΕ, τ. ΤΑΝΕΟ).

Το MOU υπεγράφη στο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan bin Ahmed Al Jaber.

Το κρατικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι σχεδιάζει να ισχυροποιήσει την θέση του στην ελληνική οικονομία επενδύοντας σε ελληνικές εταιρείες ή και private equity fund. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν να μελετούν νέες επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η συμφωνία και οι επενδύσεις

Το fund στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεπενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ με την ΕΑΤΕ (200 εκατ. έκαστος), από το 2018 έχει προχωρήσει σε τρεις επενδύσεις ενώ βλέπει και νέες ευκαιρίες. Η πρώτη επένδυση ήταν στην Venture Friends δηλαδή στο τρίτο fund της γνωστής Venture Capital Firm των Απόστολου Αποστολάκη και Γιώργου Δημόπουλου.

Η δεύτερη αφορούσε το European Sustainable Investment Fund (EuSIF) της Sirec Energy των Διονύση Αλυσανδράτου, Ευάγγελου Μπάρδη και Λεωνίδα Βέργου που επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και σε έργα κυκλικής οικονομίας.

Η τρίτη επένδυση ήταν στο νέο fund της DECA, Diorama II, σε κοινή συμμετοχή με την ΕΑΤΕ, στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας συνεπενδύσεων.

Μαζί με τη δεύτερη αναθεώρηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΑΤΕ και Mubadala είχε προβλεφθεί και η δυνατότητα συνεπενδύσεων σε funds και όχι απευθείας σε projects, ενώ υπήρξε και η δέσμευση επενδύσεων εκ μέρους του έτερου κρατικού fund του Αμπού Ντάμπι, του ADQ, ως το συνολικό ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Η Mubadala έχει συνεργασίες με την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και αρκετές ακόμα χώρες ωστόσο η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό πεδίο για τα αραβικά κεφάλαια.

Η πιο γνωστή επένδυση της Mubadala (που σήμερα διαχειρίζεται περί τα 290 δισ. δολάρια), στην Ελλάδα, που όμως είχε γίνει παλαιότερα, εκτός της συμφωνίας με την ΕΑΤΕ, και αφορούσε το νέο σχήμα που συγκροτήθηκε μετά την εξυγίανση και συνένωση των Σελόντα, Νηρέα, Ανδρομέδα κ.ο.κ. στο νέο σχήμα της Avramar (που ωστόσο αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα).

Η Mubadala Investment Company και η θυγατρική Masdar επανήλθαν στην επικαιρότητα όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο Ντουμπάι και ήταν παρών στην υπογραφή συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC – Masdar για τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο νησί, στα πρότυπα της Αστυπάλαιας.

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε τότε επαφές με τους Άραβες που διαχειρίζονται το κρατικό fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προβεί στην δημιουργία του πανευρωπαϊκού μηχανισμού Scale Up Initiative με αντικείμενο τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας με το ύψος των προς διάθεση κεφαλαίων να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης η ΕΑΤΕ συμμετέχει και διαχειρίζεται το ταμείο Φαιστός – 5G, με προς διάθεση κεφάλαια 100 εκατομμυρίων ευρώ, προς καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του 5G και πόρους που προέρχονται από την αδειοδότηση των εταιρειών για την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v