Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Τα σήματα που στέλνει η αγορά χονδρικής για τις τιμές Απριλίου

Υψηλότερες τιμές διαμορφώνονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με «πράσινο» ενεργειακό μείγμα. Σχεδόν μηδενίστηκε η συμμετοχή του λιγνίτη.

Ρεύμα: Τα σήματα που στέλνει η αγορά χονδρικής για τις τιμές Απριλίου

Αν και είναι ακόμη νωρίς για να βγει κάποιο συμπέρασμα σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθεί η χονδρική τιμή ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο, ωστόσο δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες ημέρες οι τιμές που διαμορφώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.

Την Τετάρτη, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε στα 77,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή της έφτασε τα 104,78 ευρώ. Την Πέμπτη, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος ήταν στα 75,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα καταγράφει πτώση 13,27% και διαμορφώνεται στα 65,88 ευρώ. Η μέση τιμή τον προηγούμενο μήνα ήταν 73,58 ευρώ, ενώ τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα στα 73,84 ευρώ.

Με φόντο αυτές τιμές, ο ήπιος χειμώνας έχει κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση ενέργειας, η οποία δεν ξεπερνά τα 6 GW. Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, για να δώσουν στη συνέχεια τη σκυτάλη οι θερμικές μονάδες.

Σημαντική είναι η συνεισφορά και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Για σήμερα, μόνο δύο λιγνιτικές μονάδες εισρέουν ενέργεια στο σύστημα. Τη μερίδα του λέοντος στη θερμική παραγωγή μοιράζονται οι μονάδες αερίου.

Το ενεργειακό μείγμα διαμορφώνεται ως εξής: το φυσικό αέριο αποτελεί το 36,88%, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το 32,39%. Οι εισαγωγές ενέργειας το 21,65%. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 5,31%, ενώ ο λιγνίτης είναι μόλις στο 0,21%.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν συγκρατήσει τη ζήτηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα, η αποθήκευση φυσικού αερίου, η οποία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι και ο λόγος που οι τιμές του φυσικού αερίου μένουν αρκετά χαμηλά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς TTF κινούνται περίπου στα 26,4 ευρώ. Οι εκτιμήσεις αναλυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πως οι τιμές θα παραμένουν σε αυτό το επίπεδο, από τη στιγμή που δεν διαταράσσεται η προμήθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v