Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει πόρτα μετάταξης εισηγμένων από την Κύρια Αγορά στην ΕΝΑ

Στόχος του νέου κανονισμού να διαμορφώσει μια σωστή αγορά, διαμηνύουν κύκλοι προσκείμενοι στην ΕΧΑΕ. Πώς θα αποτραπεί ενδεχόμενο κύμα delisting. Ποια φορολογικά κίνητρα ετοιμάζονται.

Ανοίγει πόρτα μετάταξης εισηγμένων από την Κύρια Αγορά στην ΕΝΑ
Ο Γιάννος Κοντόπουλος

Την εφαρμογή του νέου αυστηρού κανονισμού για τις εισηγμένες του ΧΑ, σε συνδυασμό με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου οι εταιρείες της Κύριας Αγοράς να μπορούν να αιτούνται την μετάταξή τους στην ΕΝΑ, προωθούν οι χρηματιστηριακές αρχές.

Κύκλοι προσκείμενοι στην ΕΧΑΕ, σχολιάζοντας το νέο κανονισμό, θεωρούν πως χρέος μας είναι να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, προκειμένου να τα βελτιώσουμε. Υποστηρίζουν πως έγιναν διαβουλεύσεις με το οικοσύστημα και ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Με βάση τους ίδιους κύκλους, ο νέος κανονισμός δεν έχει τιμωρητική διάθεση, αλλά στόχος του είναι να διαμορφώσει μια σωστή αγορά, προκειμένου να ωφεληθούν όλοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το σύνολο των μετόχων, η κεφαλαιαγορά, αλλά και η οικονομία ευρύτερα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες, να εισέλθουν νέες επιχειρήσεις στο ΧΑ και να τονωθεί η συναλλακτική δραστηριότητα.

Απέναντι στο ρίσκο των επενδυτών για ενδεχόμενο κύμα delisting (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr για το περιεχόμενο του νέου κανονισμού και τα σχετικά ερωτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν), κύκλοι της αγοράς υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωση του CEO της εταιρείας Γιάννου Κοντόπουλου, ότι υποστηρίζει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε μια εταιρεία της Κύριας Αγοράς να μπορεί να αιτηθεί τη μεταφορά της στην ΕΝΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την πρόταση αυτή συμφωνούν τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έτσι ώστε να εκτιμάται πως τελικά θα θεσμοθετηθεί, αντιμετωπίζοντας έτσι ένα μεγάλο ρίσκο του νέου κανονισμού. Και πέραν αυτού, λέγεται πως θα θεσπιστούν πιο αυστηροί κανόνες στην ΕΝΑ, έτσι ώστε να κλείσουν τα εκεί ενδεχόμενα «παραθυράκια» και να προστατευθούν ουσιαστικά οι μέτοχοι μειοψηφίας.

Πέραν όμως αυτού, η δυνατότητα μεταφοράς μιας εισηγμένης από την Κύρια Αγορά στην ΕΝΑ δεν αποβλέπει μόνο στις εταιρείες με το χαμηλό free float που δεν θα προσαρμοστούν στο νέο κανονισμό, αλλά και σε άλλες οι οποίες για διάφορους λόγους (π.χ. μικρό μέγεθος, δυσκολία προσαρμογής στα ολοένα και πιο απαιτητικά ESG κριτήρια, κ.λπ.) θα ήθελαν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη μετάταξη.

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς ωστόσο τηρούν στάση αναμονής. Και αυτό γιατί, αν και μια τέτοια θεσμική αλλαγή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δραστικά το σενάριο ενός εύκολου delisting από όσους βασικούς μετόχους το επιθυμούν, τονίζουν πως δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και πως -επί του παρόντος τουλάχιστον- ούτε αλλαγή θεσμικού πλαισίου υπάρχει ούτε κάτι τέτοιο έχει δηλωθεί επισήμως από την κυβέρνηση.

Χρονικά όρια «επιτήρησης»

Στο ερώτημα για το προβλεπόμενο από το νέο κανονισμό ανώτατο όριο παραμονής στην κατηγορία της επιτήρησης (δύο έτη) που θεωρήθηκε από πολλούς μικρό προκειμένου να ανακάμψει μια εταιρεία που βρίσκεται σε κρίση, διευκρινίζεται πως πρόκειται για ένα όριο που δεν είναι «σιδερένιο». Αν για παράδειγμα μια εταιρεία πείσει ότι δουλεύει συστηματικά και έχει σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια ανάταξης των οικονομικών της δεδομένων, τότε θα μπορούσε να δοθεί κάποια παράταση, χωρίς όμως -όπως τονίζεται- «να ξαναγυρίσουμε στη χαλαρότητα του παρελθόντος».

Το πρώτο crash test του νέου κανονισμού θα έρθει τον Μάιο του 2025, όπου θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση όσων εταιρειών έχουν free float χαμηλότερο του 10% (με βάση τα τρέχοντα στοιχεία στην κατηγορία αυτή εντάσσονται σήμερα οι ΒΙΣ, Alpha Real Estate Services, Trastor ΑΕΕΑΠ, Καρέλιας και ο εκτός διαπραγμάτευσης Βαρβαρέσος).

Έρχονται φορολογικά κίνητρα

Από την πλευρά τους, τόσο η ΕXΑΕ όσο και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς της εγχώριας κεφαλαιαγοράς βρίσκονται σε επαφές με την κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφιστούν φορολογικά κίνητρα τα οποία έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθούν στην πράξη. Η άρση της φορολόγησης (15% επί των τόκων) στα εταιρικά ομόλογα αποτελεί ένα από τα προαναφερθέντα ζητήματα.

Πάντως, ελπίζεται πως μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα τόσο για τις επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στο χρηματιστήριο (υπεραπόσβεση δαπανών εισαγωγής) όσο και για επενδυτές που θα συμμετέχουν σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών που εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και ένα ακόμη φορολογικό κίνητρο που βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων μεταξύ φορέων της αγοράς και Υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v