Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία νέα τουριστικά projects 15 εκατ. ευρώ σε Ρόδο, Κεφαλονιά και Σκύδρα

Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια για την ανάπτυξη τριών επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και ιαματικό τουρισμό. Ποιοι «τρέχουν» τα έργα.

Τρία νέα τουριστικά projects 15 εκατ. ευρώ σε Ρόδο, Κεφαλονιά και Σκύδρα

Τρία νέα επενδυτικά projects, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στα σκαριά σε Ρόδο, Κεφαλονιά και Σκύδρα.

Η πρώτη επένδυση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων στην Αφάντου της Ρόδου από την «Arpa Maxion Hellas».

Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή ενός ξενοδοχείου, δυναμικότητας 134 κλινών, με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) να αφορά την αλλαγή κατηγοριοποίησης της μονάδας και της επωνυμίας του φορέα ανάπτυξης, καθώς και την τεχνική περιγραφή του project.

Επί της ουσίας, το έργο αφορά την αναβάθμιση της ήδη αδειοδοτημένης μονάδας από 4 αστέρων σε 5 αστέρων. Η επένδυση χωροθετείται σε γήπεδο συνολικής έκτασης 13.320 τ.μ., σε απόσταση περίπου 147 μέτρων από τον καθορισμένο αιγιαλό και κοντά στην παραλιακή ζώνη Αφάντου - Κολυμπίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικής τροποποίησης, το έργο διατηρεί τη δυναμικότητα των 134 κλινών, ενώ αλλάζει η τεχνική περιγραφή και η κατηγορία του καταλύματος. Η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει συνολικά 74 δωμάτια, με συνδυασμό δίκλινων δωματίων, δωματίων με ιδιωτικές πισίνες και σουιτών.

Το συγκρότημα θα αναπτύσσεται γύρω από ένα κεντρικό κτίριο και τέσσερις πτέρυγες φιλοξενίας. Στους χώρους προβλέπονται υποδοχή, εστιατόριο, μπαρ, κουζίνες, γυμναστήριο, βοηθητικοί χώροι, καθώς και υπαίθριες εγκαταστάσεις αναψυχής. Στον περιβάλλοντα χώρο σχεδιάζονται πισίνες συνολικής επιφάνειας περίπου 535 τ.μ., χώρος snack bar, υπαίθριοι χώροι εστίασης και διαμορφώσεις πρασίνου.

Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με την αρχική αδειοδότηση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προσθήκη δωματίων στο κεντρικό κτίριο, νέους υπόγειους χώρους, καθώς και αλλαγές στις πισίνες.

Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό σχήμα προβλέπει συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων περίπου 40%, τραπεζικό δανεισμό 30% και αξιοποίηση αναπτυξιακών κινήτρων, εφόσον εγκριθούν.

Η μονάδα προβλέπεται να λειτουργεί εποχικά, με την επένδυση να εντάσσεται στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης κατηγορίας και την ενίσχυση της ξενοδοχειακής δυναμικότητας του νησιού.

Το project της Κεφαλονιάς

Στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην περιοχή Ζόλα έχει δρομολογηθεί μία ακόμη τουριστική επένδυση, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει την ανάπτυξη πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 127 δωματίων και 288 κλινών. Το project χωροθετείται σε παραθαλάσσια έκταση, περίπου 70 μέτρα από τη θάλασσα, εκτός των ορίων του οικισμού Ζόλων στον δήμο Αργοστολίου.

Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας είναι η εταιρεία «Αστερίας Ξενοδοχειακή και Τουριστική Α.Ε.», εκπροσωπούμενη από τον Γεράσιμο Στρίντζη, και κύριος του έργου είναι «Eco Ionian Developments Α.Ε.».

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, η επένδυση περιλαμβάνει κεντρικό κτίριο υποδοχής, χώρους εστίασης και αναψυχής, spa, αυτόνομα κτίρια φιλοξενίας, υπόγειους χώρους, πέργκολες, δεξαμενές νερού και πισίνες. Η συνολική δόμηση ανέρχεται σε περίπου 8.702 τ.μ., με κάλυψη της τάξης των 4.647 τ.μ.

Όπως αναφέρεται, δε, το συνολικό κόστος κατασκευής θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια.

Σημειωτέον ότι η «Αστερίας Ξενοδοχειακή και Τουριστική Α.Ε.» έχει συγχωνευτεί διά της απορροφήσεως από την «Απολλώνιον Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Στρίντζης, που έχει ταυτιστεί με την ελληνική ακτοπλοΐα, έχει στα σκαριά ένα ακόμη τουριστικό project στην Κεφαλονιά, ύψους 8,75 εκατ. ευρώ. Και το εν λόγω έργο βρίσκεται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, μέσω της «Απολλώνιον Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.», διαθέτει ένα ακόμη ξενοδοχείο στην Κεφαλονιά, το Apollonion Asterias Resort & Spa.

Η επένδυση του δήμου Σκύδρας

Στην ενίσχυση του τουρισμού ευεξίας ποντάρει ο δήμος Σκύδρας, ο οποίος έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη μιας σύγχρονης μονάδας ιαματικού τουρισμού, αξιοποιώντας την πηγή του Λουτροχωρίου, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών λουτροθεραπείας, ευεξίας και υποστήριξης ατόμων που χρησιμοποιούν τον φυσικό ιαματικό πόρο της περιοχής.

Η συνολική έκταση του γηπέδου, όπου θα κατασκευαστεί η εν λόγω μονάδα ιαματικής θεραπείας, ανέρχεται σε περίπου 8,8 στρέμματα, ενώ η ίδια η μονάδα θα στεγαστεί σε ισόγειο κτίριο συνολικού εμβαδού περίπου 368,75 τ.μ. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, χώρους αναμονής, αποδυτήρια ανδρών και γυναικών, ιατρείο, γραφεία, χώρους υγιεινής, καθώς και τον κύριο χώρο λουτροθεραπείας.

Η δυναμικότητα της εγκατάστασης, το κόστος της οποίας εκτιμάται σε περίπου 907 χιλιάδες ευρώ, υπολογίζεται σε περίπου 320 λουόμενους την ημέρα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 40 ατόμων ανά ώρα λειτουργίας. Παράλληλα, προβλέπονται υπηρεσίες υδροθεραπείας, κινησιοθεραπείας, μασάζ, φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες, προγράμματα άσκησης, ιατρική υποστήριξη και υπηρεσίες εστίασης με έμφαση στη χρήση τοπικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί για τη σχετική αδειοδότηση, ο φυσικός ιαματικός πόρος του Λουτροχωρίου έχει αναγνωριστεί ως ιαματικός και χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, με θερμοκρασία περίπου 21°C και παροχή περίπου 18 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Σημειωτέον ότι με απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης έκρινε τον φάκελο για την ΜΠΕ ελλιπή, με τον φορέα ανάπτυξης του project να καλείται να συμπληρώσει στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο