Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 2,5 ετών εμφανίζει τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος υποχώρησε στις 92,3 μονάδες από 97,4 μονάδες τον Απρίλιο.

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Μάιο
Τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 2,5 ετών εμφανίζει τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος υποχώρησε στις 92,3 μονάδες από 97,4 μονάδες τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οικονομική συγκυρία του ΙΟΒΕ, στην Ελλάδα τον Μάιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημειώνει νέα σημαντική υποχώρηση κατά 5,1 μονάδες, η οποία πάντως εντάσσεται στη γενικότερη εικόνα επιδείνωσης του κλίματος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η επίδοση των 92,3 μονάδων (από 97,4 μονάδες τον Απρίλιο) είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 2,5 ετών και υστερεί σημαντικά της επίδοσης του Μαΐου 2007.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών υποχωρούν, με εντονότερη πτώση στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ηπιότερη είναι η κάμψη στη βιομηχανία, στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο. Αναλυτικότερα:

Στη βιομηχανία οι προσδοκίες για την παραγωγική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες βελτιώνονται, ενώ και το επίπεδο των αποθεμάτων κρίνεται σχετικά ικανοποιητικό για την εποχή, εξελίξεις οι οποίες ωστόσο αντισταθμίζονται από τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τον όγκο των παραγγελιών.

Υποχώρηση του δείκτη σημειώνεται στις υπηρεσίες, με περιορισμό των προσδοκιών σε όλους τους κλάδους και με μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις - προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης.

Στο λιανικό εμπόριο, αν και ρευστοποιείται μέρος των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, οι προσδοκίες για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες όπως και οι εκτιμήσεις της τρέχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένουν ανοδικές, αλλά μετριοπαθέστερες.

Το κλίμα επιδεινώνεται αισθητά και στις κατασκευές, εξέλιξη η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην έντονη υποχώρηση στα δημόσια έργα.

Καθοριστικά ωστόσο στη μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος επιδρά η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία ισοφαρίζει το αρνητικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2003 και αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο τη διάχυτη απαισιοδοξία που διέπει τους καταναλωτές αυτή την περίοδο.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε ένα γενικευμένο κλίμα διεθνούς επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά επίσης στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Έτσι οι απόψεις για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, τη χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αλλά ακόμα και για την εξέλιξη της ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες γίνονται ακόμα πιο απαισιόδοξες ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται και η πρόθεση για αποταμίευση.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο υποχώρησε εκ νέου κατά 1,3 μονάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας τις 96,7 μονάδες, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην ευρωζώνη, στις 97,1 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο