Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή ΣΔΙΤ για έργα ΥΜΕ

Κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ που πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί ο ορισμός συμβούλων για αεροδρόμια, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή ΣΔΙΤ για έργα ΥΜΕ
Με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα σκοπεύει το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών να προωθήσει μια σειρά σημαντικά έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις υποδομές αεροδρομίων, σε έργα του ΟΑΣΑ αλλά και του ΟΣΕ. Κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί ο ορισμός συμβούλων που θα εργαστούν για την αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι θα συμπράξουν με το Δημόσιο για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, αλλά και θα υποδείξουν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η σύμπραξη αυτή.

Στόχος του ΥΜΕ, όπως τον έχει περιγράψει ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, είναι η μετατροπή των αεροδρομίων της χώρας από απλούς διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης σε πόλους ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Η Ελλάδα διαθέτει, λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθός της αριθμό αεροδρομίων, ωστόσο δεν παρουσιάζουν όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια το ίδιο ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση ιδιωτών. Τα αεροδρόμια που, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, της Μυτιλήνης, της Ρόδου, της Κω, της Χίου και της Ζακύνθου.

Ενδιαφέρον και από Hochtief

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μόλις γνωστοποιήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόθεση για την είσοδο ιδιωτών στα αεροδρόμια, η γερμανική εταιρία Hochtief, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας και επιθυμεί την επέκταση της σύμβασης με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που λήγει το 2025, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, ενώ ενδιαφέρον φέρεται επίσης να έχει επιδείξει και για την ανάληψη ρόλου στην κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης, ένα τεράστιο έργο για το οποίο αναμένονται εξελίξεις μέσα στο 2009.

Όπως σημειώνουν με έμφαση στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των περιφερειακών αεροδρομίων με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, αφού ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία διεθνώς, ενώ είναι απαραίτητος ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση της επιβατικής κίνησης αλλά και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών καθώς οι αερολιμένες αυτοί αποτελούν κύρια πύλη εισόδου στη χώρα μας μεγάλου αριθμού τουριστών που μετακινούνται αεροπορικώς.


ΟΣΕ

Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα χρησιμοποιηθεί και για έργα του ΟΣΕ όπως η επέκταση της γραμμής του προαστιακού προς το Λαύριο μέσω ΣΔΙΤ αλλά και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του οργανισμού. Οι αρχικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι η δραστηριοποίηση ιδιωτών σε έργα που αφορούν στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση υποδομών του ΟΣΕ μπορεί, μεσοπρόθεσμα, να φέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία του ΟΣΕ.

Προκειμένου όμως να ξεκινήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να καθοριστούν ζητήματα που αφορούν στους όρους δόμησης, στις χρήσης γης κ.λπ. Ο ΟΣΕ υπολογίζεται ότι διαθέτει περισσότερα από 3.500 οικόπεδα και αγροτεμάχια και περισσότερα από 4.500 κτίρια, όμως εξ αυτών σήμερα μισθωμένα είναι μόνο τα 820.

Στα σημαντικότερα ακίνητα του ΟΣΕ περιλαμβάνονται τα οικόπεδα των σταθμών του Πειραιά και της Αθήνας αλλά και οικοπεδικές εκτάσεις στη Λεύκα και στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά και στην περιοχή του Ρουφ.

ΟΑΣΑ

Ιδιώτες θα αναλάβουν και τα έργα του ΟΑΣΑ που αφορούν στην ανάπτυξη συστήματος τηλεματικής αλλά και το «έξυπνο» εισιτήριο (Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου) που θα αντικαταστήσει το σημερινό χάρτινο εισιτήριο με ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο πολλαπλών χρήσεων. Μόλις δοθεί η έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή για τη συμπερίληψη της τηλεματικής και του ΑΣΣΚ στα έργα όπου το Δημόσιο θα συμπράξει με ιδιώτες θα ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού με στόχο αυτός να τελεσφορήσει, με την ανακήρυξη αναδόχου έως τα τέλη της άνοιξης του 2009.


ΗΣΑΠ

Τέλος, με ΣΔΙΤ πρόκειται να κατασκευαστούν και τα τρία πάρκινγκ που σχεδιάζει ο ΗΣΑΠ σε ιδιόκτητα οικόπεδα στους σταθμούς της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου και του Ηρακλείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο