Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροπολογία ΥΜΕ για εκκαθάριση της Ολυμπιακής

Την δυνατότητα εκκαθάρισης με διαδικασίες - εξπρές των δημόσιων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών και αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τροπολογία ΥΜΕ για εκκαθάριση της Ολυμπιακής
Την δυνατότητα εκκαθάρισης με διαδικασίες - εξπρές των δημόσιων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση στους φορολογούμενους, προβλέπει τροπολογία την οποία κατέθεσε πριν από λίγο το υπουργείο Μεταφορών και αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία κωδικοποιώντας σε νομοθετικό κείμενο την πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τροπολογία που αφορά την ειδική εκκαθάριση δημοσίων επιχειρήσεων ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την ασφαλή νομικά μετάβαση στις 3 νέες εταιρείες της Ολυμπιακής. Γι’ αυτό το λόγο καθιερώνονται μία σειρά από προβλέψεις, οι οποίες επιτρέπουν την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας με κάλυψη υφισταμένων μέχρι σήμερα νομικών κενών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ειδική εκκαθάριση, κατά παρέκκλιση του πτωχευτικού κώδικα, μπορεί να έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις δημόσιων επιχειρήσεων οι οποίες:

-αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή έκδηλη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

-έχουν λάβει στο παρελθόν κρατικές ενισχύσεις με αποτέλεσμα η περαιτέρω ενίσχυσή τους από το Ελληνικό Δημόσιο να αντίκειται στις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου.

Στην εν λόγω ρύθμιση προβλέπεται επίσης εξουσιοδότηση στους αρμόδιους υπουργούς για την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, που αφορούν σε ενίσχυση του ασφαλιστικού καθεστώτος των υπαλλήλων, σε μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, εφάπαξ παροχές ή βοηθήματα, παροχές για απώλεια εισοδήματος, μοριοδότησης των συμβασιούχων σε διαγωνισμούς και σε προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης τους. Στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι το πακέτο αυτό δεν επιβαρύνει την εταιρεία αλλά το δημόσιο.

Τα μέτρα αυτά θα προσδιοριστούν και θα επισημοποιηθούν επ’ ακριβώς από την Κυβέρνηση μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή και μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου με τους εργαζόμενους σε 2 εβδομάδες από σήμερα από τον οποίο μόνον μικρές βελτιώσεις είναι δυνατόν να προκύψουν σύμφωνα με το ΥΜΕ.

Τέλος με την ίδια τροπολογία προβλέπεται, για έναν ακόμα χρόνο η παράταση του μονοπωλίου των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης της Ολυμπιακής στα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια καθώς και η παράταση του καθεστώτος προστασίας της εταιρείας έναντι των πιστωτών της έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο