Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές: Ζητείται εβδομάδα 4 εργάσιμων ημερών!

Μετά τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα εννεαμήνου, έρχεται και η κυβέρνηση που "παίρνει πίσω" όλα όσα είχε υποσχεθεί στους παράγοντες του κλάδου το καλοκαίρι - Φρούδες ελπίδες από δολάριο, πετρέλαιο.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κλωστές: Ζητείται εβδομάδα 4 εργάσιμων ημερών!
Την έντονη δυσφορία τους για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο εκφράζουν επιχειρηματίες από τον κλωστοϋφαντουργικό χώρο, καθώς από τη μια πλευρά τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών εμφανίζονται απογοητευτικά, από την άλλη, δε, οι κυβερνητικές υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, τον περασμένο Ιούνιο, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά…

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης, δήλωσε στο Euro2day: "Είχαμε ζητήσει για τον κλάδο τη μείωση των εισφορών μας στο ΙΚΑ, την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών (με το πέμπτο ημερομίσθιο να καταβάλλεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης), καθώς και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των εταιριών του κλάδου προκειμένου αυτές να υλοποιήσουν προγράμματα αναδιάρθρωσης.

Στο θέμα της μείωσης των εισφορών μας στο ΙΚΑ είχαμε λάβει αρνητική απάντηση λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Αντίθετα, για τα άλλα δύο αιτήματά μας υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Ειδικότερα στο θέμα της εβδομαδιαίας τετραήμερης απασχόλησης, το υπουργείο μας είχε διαμηνύσει ότι το έβλεπε θετικά και ότι θα αναζητούσε τρόπους για το πώς θα το εφαρμόσει. Με έκπληξη λοιπόν ακούσαμε την κ. Πετραλιά να απαντά στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει θέμα εφαρμοφής τετραήμερης εργασίας"!

Ο κ. Κούρταλης όμως δεν έχει κρύψει τη δυσφορία του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και σε ό,τι αφορά το περιβόητο πακέτο στήριξης προς την κλωστοϋφαντουργία.

"Οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν κι έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση έχει δεμευτεί ότι θα επανέλθει με ανανεωμένο σχέδιο, ωστόσο εδώ και καιρό δεν έχει παρατηρηθεί κινητικότητα σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα".

Και ο ίδιος καταλήγει: "Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Οι τράπεζες οι οποίες ήταν ήδη προσεκτικές με τον κλάδο και πριν ξεσπάσει η κρίση τώρα χρηματοδοτούν μόνο εκείνες τις εταιρίες που είναι απόλυτα σίγουρες ότι θα εισπράξουν τα κεφάλαιά τους".

Αρνητικά μικτά κέρδη...

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων εταιριών του κλάδου ήταν αποκαρδιωτικά, καθώς οι πλέον υγιείς επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να σημειώσουν θετικό αποτέλεσμα, ούτε καν σε επίπεδο EBITDA! Αρκετές μάλιστα εξ αυτών υποχρεώθηκαν και σε αρνητικό μικτό αποτέλεσμα!

Η Επίλεκτος, η μεγαλύτερη νηματουργία της χώρας, είδε στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης που έληξε στις 30/9 τις πωλήσεις της να μειώνονται από τα 9,75 στα 7,8 εκατ., το μικτό αποτέλεσμά της να είναι ζημιογόνο (2,19 εκατ.) και την καθαρή ζημιά της να διαμορφώνεται στα 3,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν χαμηλότερος της μονάδας.

Αρνητικά μικτά αποτελέσματα στο εννεάμηνο σημείωσε και η Βαρβαρέσος (-1,11 εκατ.), με την καθαρή ζημιά να εκτοξεύεται στα 4,63 εκατ. ευρώ και τον δανεισμό να διαμορφώνεται στα 27,8 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Βαρβαρέσος έχει δανειστεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου 22,7 εκατ. ευρώ.

Τις μικτές ζημίες (-2,7 εκατ.) δεν απέφυγε ούτε η Maxim Περτσινίδης, η οποία με κύκλο εργασιών 5,35 εκατ. υποχρεώθηκε στο εννεάμηνο σε καθαρό αποτέλεσμα -3,54 εκατ. ευρώ.

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου μπορεί μεν να σημείωθε θετικό μικτό αποτέλεσμα, ωστόσο το EBITDA ήταν αρνητικό. Το θετικό για την εισηγμένη ήταν ότι στις 30/9 τα διαθέσιμά της ανέρχονταν στα 7,7 εκατ. ευρώ.

Αρνητικό EBITDA είχαμε στο εννεάμηνο και στον όμιλο Μουζάκη, του οποίου ωστόσο ο καθαρός δανεισμός έχει περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα (7 εκατ. ευρώ) μετά και την περυσινή πώληση ενός εκ των ακινήτου του.

Περιορισμένος επίσης είναι και ο δανεισμός για τη Fieratex (3,7 εκατ., 1,4 εκατ. ταμείο, 1,2 εκατ. σε μετοχές Χ.Α.), ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε από ζημιογόνο EBITDA και από αρνητικό τελικό αποτέλεσμα (-2,77 εκατ.) την εισηγμένη εταιρία. Ένα σημαντικό τμήμα των ζημιών προέρχεται από αρνητική υπεραξία του μετοχικού χαρτοφυλακίου (-1,1 εκατ.).

Τέλος, παρά το θετικό EBITDA που σημείωσε ο όμιλος της Ελληνικής Υφαντουργίας, δεν απέφυγε τελικά το ζημιογόνο αποτέλεσμα (-5,74 εκατ.). Αν και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στο εννεάμηνο κατά 8 εκατ. ευρώ, ο δείκτης ρευστότητας του ομίλου διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

---Φρούδες ελπίδες…

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους 2 - 3 μήνες στον κλάδο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ενδεχομένως κάποιες ελπίδες για τα αποτελέσματα των κλωστοϋφαντουργικών εταιριών μέσα στο 2009, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο ότι… δεν υπάρχει ζήτηση!

Συγκεκριμένα, οι νηματουργίες έχουν να αντιμετωπίσουν σαφώς καλύτερες τιμές κόστους σε σχέση με το παρελθόν. Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ καθώς και η υποχώρηση της τιμής του βάμβακος σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα αποτελούν αναμφίβολα θετικές εξελίξεις.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι εξελίξεις είναι δευτερεύουσας σημασίας στον βαθμό που η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται με μεγάλα αποθέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v