Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη συμμετοχή στην ΑΜΚ του ΤΤ αποφασίζουν τα ΕΛΤΑ

Εμφύλια διαμάχη ανάμεσα στις παρατάξεις εργαζομένων στα ΕΛΤΑ προκαλεί η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ κατά 525 εκατ. ευρώ στην οποία προτίθεται να συμμετάσχει η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τη συμμετοχή στην ΑΜΚ του ΤΤ αποφασίζουν τα ΕΛΤΑ
Εμφύλια διαμάχη ανάμεσα στις παρατάξεις εργαζομένων στα ΕΛΤΑ προκαλεί η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 525 εκατομμύρια ευρώ, στην οποία προτίθεται να συμμετάσχει η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Μάλιστα, οι αποφάσεις της διοίκησης για τη συμμετοχή των ΕΛΤΑ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Τ., προκειμένου να διατηρήσουν στο ποσοστό 10% που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμιευτηρίου, αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο της συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Την ίδια μέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΤ) στα ΕΛΤΑ έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αντιδρώντας κατά κύριο λόγο στο ενδεχόμενο δανεισμού των ΕΛΤΑ προκειμένου να μετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αντιπροτείνοντας το ποσό της αύξησης που ανέρχεται σε περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ να καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο που αποτελεί και τον μοναδικό μέτοχο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η απόφαση της ΠΟΣΤ να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση κατά την ημέρα της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΕΛΤΑ βρίσκει αντίθετη τη συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ-ΠΟΣΤ- που πρόσκειται στη Ν.Δ.- η οποία και έκανε γνωστό ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει την επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση, καθώς και οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα κατά την οποία θα υπάρξει προγραμματισμένη συνεδρίαση των μετόχων.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ υποστηρίζει ότι η κίνηση για κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης υποκρύπτει σκοπιμότητες, σημειώνει μάλιστα πως είναι μια σπασμωδική κίνηση πανικού της ΠΑΣΚΕ για να μη χάσει τη συνδιοίκηση στην εταιρία, ενώ προσθέτει ότι γι' αυτόν τον λόγο απορρίφθηκαν οι προτάσεις της για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά την ημερομηνία συνεδρίασης των μετόχων, στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν χρηματοδοτούσε το κόστος της συμμετοχής του ΕΛΤΑ στην αύξηση.

Η ΔΑΚΕ αναφέρει πάντως ότι υπάρχει πρόθεση, η οποία έχει ήδη εκφραστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου να καλυφθεί από το κράτος το ποσό της αύξησης που αντιστοιχεί στα ΕΛΤΑ.
 
Η ΔΑΚΕ-ΠΟΣΤ τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των ΕΛΤΑ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Τ. και σημειώνει ότι η συμμετοχή της επιχείρησης στην προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος ΕΛΤΑ να διπλασιάσει την αξία του εξασφαλίζοντας σημαντικά μερίσματα (φέτος το α΄ τρίμηνο τα κέρδη του Τ.Τ. είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διευκολύνθηκαν σε ό,τι αφορά τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v