Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές θέλουν οι εργολάβοι και οι μεσίτες

Κατασκευαστές και μεσίτες υποστηρίζουν πως η πολιτική αστάθεια, κάθε άλλο παρά ευνοεί την αγορά ακινήτων, και ποντάρουν στις εκλογές για την αναθέρμανση της αγοράς που ήδη ταλανίζεται από την κρίση.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Εκλογές θέλουν οι εργολάβοι και οι μεσίτες
Στις εκλογές "ποντάρουν" πλέον οι κατασκευαστές και οι μεσίτες για αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, αφού -σύμφωνα με την άποψή τους- η αβεβαιότητα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη άσχημο κλίμα, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης επικρατεί στην εγχώρια κτηματαγορά από τα μέσα του 2008.

Μάλιστα, θεωρούν πως οι εκλογές και κυρίως οι εξαγγελίες που αναπόφευκτα θα γίνουν από τα κόμματα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων, θα λειτουργήσουν καθοριστικά προς την κατεύθυνση βελτίωσης της ψυχολογίας των υποψηφίων αγοραστών, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ενίσχυση της ζήτησης και την αύξηση των πωλήσεων.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες τόσο εν όψει των εκλογών όσο και αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα "πιεστούν" να ανοίξουν τις κάνουλες τις χρηματοδότησης, χορηγώντας στεγαστικά δάνεια πολύ πιο εύκολα απ’ όσο το κάνουν σήμερα.

Η στάση των τραπεζών εξακολουθεί να αποτελεί "κλειδί" για την τόνωση της ζήτησης, καθώς κανένας ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν προχωρά στην απόκτηση κατοικίας αν δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω στεγαστικού δανείου. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η όποια κίνηση παρατηρείται από την αρχή του έτους στην ελληνική αγορά ακινήτων προέρχεται κατά κύριον λόγο από εκείνους που διαθέτουν μετρητά και μπορούν να καλύψουν σχεδόν στο σύνολό τους το κόστος μιας τέτοιας συναλλαγής.

Η ζήτηση "μετακόμισε" στα ακριβά προάστια

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι εδώ και μερικούς μήνες το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης κατευθύνεται στα ακριβά προάστια του λεκανοπεδίου Αττικής.

Τα ακίνητα στις περιοχές αυτές (όπως Κολωνάκι, Γλυφάδα, Βούλα, Βάρη, Κηφισιά, Ψυχικό, Εκάλη, Πολιτεία) απευθύνονται ως επί το πλείστον στις υψηλά εισοδηματικές τάξεις, σε οικογένειες δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα και μπορούν να διαθέσουν άμεσα οι ίδιες τα ποσά που απαιτούνται για την αγορά μιας κατοικίας.

Σημειώνεται πως η μέση τιμή ενός ακινήτου στις ακριβές περιοχές του κέντρου, των βορείων αλλά και των νοτίων προαστίων διαμορφώνεται μεταξύ 3.500 και 4.000 ευρώ το τ.μ. Μπορεί δε να ξεπεράσει, ανάλογα με την τοποθεσία του ακινήτου, ακόμη και τα 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί πως σήμερα οι τιμές των κατοικιών στα ακριβά προάστια εμφανίζονται μειωμένες -έστω και ελάχιστα (η μείωση υπολογίζεται στο 5%)- σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Παρά τις υψηλές τιμές, το τελευταίο διάστημα -όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι κτηματομεσίτες- ο αριθμός των συναλλαγών που αφορούν σε ακίνητα αυτών των περιοχών έχει αυξηθεί και μάλιστα εκτιμάται πως η ζήτηση θα εξακολουθήσει να κινείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα σε σύγκριση με τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά.

Συνεχίζουν να υποφέρουν οι… λαϊκές γειτονιές

Δεν αναμένεται όμως να συμβεί το ίδιο στις λεγόμενες "λαϊκές" γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, εκτός κι αν στην προεκλογική αντιπαράθεση τα κόμματα "ρίξουν" προτάσεις και μέτρα που θα διευκολύνουν την απόκτηση κατοικίας από τους μη έχοντες.

Σήμερα η ζήτηση σε περιοχές όπως η Κυψέλη, η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και η Νίκαια, εμφανίζεται αρκετά περιορισμένη, παρά το μεγάλο απόθεμα σε διαθέσιμες προς πώληση κατοικίες (νεόδμητες και παλαιές) και τις χαμηλότερες τιμές στις οποίες προσφέρονται αυτές.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές και τους κτηματομεσίτες, η ζήτηση στις συγκεκριμένες περιοχές θα ενισχυθεί μόνο σε περίπτωση όπου οι τράπεζες αποφασίσουν να χορηγήσουν δάνεια, αφού οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν στέγη δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια μια τέτοια αγορά. Φυσικά, ρόλο στην ενίσχυση της ζήτησης παίζουν και οι ίδιοι οι κατασκευαστές, καθώς είναι εκείνοι που καθορίζουν τα επίπεδα των τιμών.

Παρά τη χαμηλή ζήτηση και το σημαντικό απόθεμα των νεόδμητων κατοικιών, οι κατασκευαστές δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε ουσιαστική μείωση των τιμών των ακινήτων ώστε να προσελκύσουν τους αγοραστές.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v