Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Ανάκαμψη οικονομίας σε 100 μέρες

Πρόγραμμα 100 ημερών, 5 άμεσα νομοσχέδια, 3ές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου. Τα σχέδια για φόρους, είσπραξη οφειλών, αυξήσεις, τράπεζες, μερίσματα, ΔΕΚΟ. Οι ομιλίες στη ΔΕΘ.

Παπανδρέου: Ανάκαμψη οικονομίας σε 100 μέρες
**** Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών του κ. Γ. Παπανδρέου στους παραγωγικούς φορείς (Σάββατο βράδυ) στη ΔΕΘ και της συνέντευξης Τύπου (την Κυριακή το μεσημέρι) δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
  
Πρόγραμμα 100 ημερών, κατάρτιση τριετούς προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης έπειτα από διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας είναι οι κύριες συνιστώσες των ομιλιών του κ. Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη στο φόντο της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου.
 
Τα άμεσα και πρακτικά μέτρα που εξήγγειλε στη διάρκεια της διήμερης παρέμβασής του στη ΔΕΘ ο κ. Γ. Παπανδρέου αφορούν σε:

* Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα,
* εισοδηματικές αυξήσεις στο Δημόσιο πάνω από τον πληθωρισμό,
* χαμηλή φορολογία για τα επιχειρηματικά κέρδη που επανεπενδύονται,
* πάγωμα για έναν χρόνο των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση,
* άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων,
* επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών για ΟΤΕ και Ολυμπιακή με στόχο το Δημόσιο να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο,
* υποχρεωτική εκτέλεση μέσω των τραπεζών όλων των συναλλαγών με off shore εταιρίες
* και σε κατάργηση του ΕΤΑΚ με ταυτόχρονη επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας αλλά και στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εάν την 4η Οκτωβρίου λάβει την εντολή να κυβερνήσει θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα 100 ημερών, στη διάρκεια των οποίων θα ψηφίσει πέντε καίρια νομοσχέδια, με στόχους την επανεκκίνηση της οικονομίας, την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενεργοποίηση ολόκληρου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας στο πλαίσιο μιας "πράσινης ανάπτυξης".

"Αν δεν δημιουργηθεί και νέος πλούτος, αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τότε θα τσακωνόμαστε για το μοίρασμα μιας όλο και μικρότερης πίτας. Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε τι θέλουμε να παράγει η Ελλάδα τα επόμενα πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια, τι θα εξάγει, πού θα επενδύσουμε. Μιλάμε εδώ και καιρό για την πράσινη ανάπτυξη. Οι συνθήκες, οι εξελίξεις, μας έχουν δικαιώσει". Αυτά τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται:

• Η θέσπιση μιας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως της πηγής τους, όπως για παράδειγμα τα μερίσματα. Εξαιρούνται οι τόκοι από τις καταθέσεις.

Ο κ. Παπανδρέου είπε: "Τα μερίσματα που διανέμονται σε μετόχους θα φορολογηθούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα εισοδήματα, αφού βέβαια αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί, για να μην υπάρξει διπλή φορολογία. Έτσι, αίρεται η σημερινή αδικία που φορολογεί τα εισοδήματα από εργασία πολύ περισσότερο από το κεφάλαιο".

• Η δέσμευση για μη επιβολή νέων φόρων στα μικρά και στα μεσαία εισοδήματα. Προβλέπεται επίσης διατήρηση του ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα.

• Το πάγωμα των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων και η μείωση της φορολογίας για τα κέρδη που επανεπενδύονται και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με ταυτόχρονη κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.

• Η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και η ένταξή του στη φορολογική νομοθεσία.

• Ο αυστηρός έλεγχος των off shore ακινήτων η υποχρέωση των εξωχώριων εταιριών να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω των τραπεζών. Παρόμοια υποχρέωση θα προβλέπεται και για κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα.

• Το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο.

• Το πάγωμα για έναν χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση. Ταυτόχρονα θα τους δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους αλλά και ενίσχυσής τους με κρατικές εγγυήσεις μέσω των 15 δισ. ευρώ που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το πακέτο των τραπεζών.

• Η χορήγηση αυξήσεων σε μισθούς και σε συντάξεις του Δημοσίου πάνω από τον πληθωρισμό, καθώς και έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης για τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού. Επίσης, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ που επιστρέφεται στους αγρότες, ενώ θα αυξηθεί σταδιακά το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.

• Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ.

• Η εντατικοποίηση των δειγματοληπτικών φορολογικών ελέγχων και η επαναφορά του point system.

• Η αλλαγή των κριτηρίων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για την εγγραφή και την παραμονή κάποιου στη "μαύρη λίστα". Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση του χρονικού ορίου των μεταχρονολογημένων επιταγών και της διάθεσής τους από τις τράπεζες.

• Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ύστερα από ευρύ κοινωνικό διάλογο.

• Η κατάργηση των αθέμιτων χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές και των πλειστηριασμών ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

• Η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, χωρίς να εξαιρείται κανείς, όπως για παράδειγμα η Εκκλησία με την οποία έχει ξεκινήσει διάλογος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ταυτόχρονα, επανέρχεται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο, προκειμένου να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία που κληρονομείται αλλά και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες, που λόγω κληρονομιάς αλλάζουν χέρια.

• Η έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες επενδυτές στην Ολυμπιακή και στον ΟΤΕ, προκειμένου το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο.

• Η εντατικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο, που αγγίζουν τα 31 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το έλλειμμα, ο κ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι θα ξεπεράσει φέτος το 7% του ΑΕΠ και υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να μειωθεί κάτω από το όριο του 3% ούτε σε ένα ούτε σε δύο χρόνια.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι αμέσως μετά τις εκλογές, εάν τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την ηπιότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν πρόκειται να γίνει απογραφή παρόμοια με εκείνη που έκανε η Νέα Δημοκρατία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "εμείς θα προστατεύσουμε το κύρος της χώρας, αλλά παράλληλα θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας".

Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: "Εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που ξεκίνησε τον αγωγό και έτσι όπως πάει εμείς θα το ολοκληρώσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαπραγματευόμαστε κατά τη διάρκεια των συμφωνιών σε θέματα όπως η περιβαλλοντική προστασία".

Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο να εθνικοποιηθεί κάποια τράπεζα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, στον οποίο θα έχει λόγο το Δημόσιο για να συμβάλει και στον ανταγωνισμό.



**** Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών του κ. Γ. Παπανδρέου στους παραγωγικούς φορείς (το Σάββατο το βράδυ) στη ΔΕΘ και της συνέντευξης Τύπου (την Κυριακή το μεσημέρι) δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Εκτενέστερη παρουσίαση πτυχών του "Προγράμματος 100 ημερών" που παρουσίασε ο κ. Γ. Παπανδρέου


*** Οι τέσσερις άξονες του προγράμματος
 
1ο. Στήριξη του εισοδήματος. Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο.

2ο. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Ένεση ρευστότητας στην αγορά. Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

3ο. Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των ανέργων.

4ο. Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

*** Τα πέντε νομοσχέδια που θα ψηφιστούν στις πρώτες 100 ημέρες.
 
** Νομοσχέδιο πρώτο, για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή. Με αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό και με αναδιανομή του φορολογικού βάρους. Χορήγηση του Έκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων -ανεξαρτήτως πηγής- με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα.

Όλοι θα προστατεύονται από τον πληθωρισμό και όλοι θα συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Τα μερίσματα που διανέμονται σε μετόχους θα φορολογηθούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα εισοδήματα, αφού βέβαια αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί, για να μην υπάρξει διπλή φορολογία. Έτσι, αίρεται η σημερινή αδικία που φορολογεί τα εισοδήματα από εργασία πολύ περισσότερο από το κεφάλαιο.

Δεν θα αυξήσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων. Καταργούμε όμως τις χαριστικές φοροαπαλλαγές. Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή, ώστε να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Έτσι στηρίζουμε τις παραγωγικές επενδύσεις, τις επιχειρήσεις που παράγουν, αλλά φορολογούμε δίκαια τους μετόχους τους.

Αντικαθιστούμε το ΕΤΑΚ που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Και κανείς δεν εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία. Βεβαίως, είμαστε σε διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Επαναφέρουμε τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο. Θέλουμε να προστατεύσουμε τη μικρή ιδιοκτησία που κληρονομείται. Αλλά να φορολογήσουμε σωστά τις μεγάλες περιουσίες, που λόγω κληρονομιάς αλλάζουν χέρια. Δέσμευσή μας: κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

** Νομοσχέδιο δεύτερο, για την προστασία του δανειολήπτη και την καταπολέμηση της ακρίβειας. Ως κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τις προτάσεις μας, που απέρριψε η Νέα Δημοκρατία. Βάζουμε τέλος στις αθέμιτες χρεώσεις, στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές.

Δίνουμε δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Ανακουφίζουμε έτσι χιλιάδες νοικοκυριά από την υπερχρέωση και το υψηλό κόστος, που αναγκάζονται να πληρώσουν στις τράπεζες, για επιτόκια τα οποία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε τις τράπεζες παραγωγούς ανάπτυξης και όχι κοινωνικής αδικίας. Ξεκινάμε μάχη ενάντια στα καρτέλ. Αναβαθμίζουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μακριά από "κουμπάρους" και απαράδεκτα φαινόμενα τα οποία ζήσαμε.

Δημιουργούμε ειδική υπηρεσία προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων. Το κράτος δίνει πρώτο το παράδειγμα, με το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο.

** Νομοσχέδιο τρίτο, για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη ρευστότητα στην οικονομία. Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Παγώνουμε για έναν χρόνο τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, που πλήττονται από την κρίση. Τους δίνουμε τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για να ανασάνει η μικρομεσαία επιχείρηση.

Παρέχουμε εγγυήσεις απευθείας σε επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια, όχι με κομματικά. Διοχετεύουμε ρευστότητα στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών. Αλλάζουμε τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για να αντιμετωπίσουμε τα άδικα σημερινά κριτήρια εγγραφής και παραμονής σε αυτόν.

Δημιουργούμε Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, που θα αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων και θα διοχετεύει ρευστότητα κατευθείαν στην αγορά. Αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα των μεταχρονολογημένων επιταγών, μειώνοντας σταδιακά τα χρονικά όρια και τη διάθεση από τις τράπεζες. Αυτές είναι επιλογές που διοχετεύουν ρευστότητα και στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Όχι η επιδότηση των εισαγωγών, με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τα κλιματιστικά και τα πολυτελή αυτοκίνητα!

** Νομοσχέδιο τέταρτο, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων. Ένας επιχειρηματίας ζητάει δύο βασικά πράγματα: σταθερό φορολογικό πλαίσιο και απλές διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας. Τα ΚΕΠ είναι επίτευγμα των κυβερνήσεών μας. Ανακούφισαν τον πολίτη. Το ίδιο θα κάνουμε τώρα και για την επιχείρηση. Υπηρεσίες μιας στάσης. Θέτουμε ως στόχο να μπορεί να ιδρύεται μια επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια. 

Για να προσελκύσουμε και για να μπορεί κάθε σοβαρός επενδυτής, που θέλει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στην Ελλάδα, να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, μακριά από γραφειοκρατίες, πελατειακές σχέσεις και διαφθορά. Για να πάψει επιτέλους η Ελλάδα να είναι 109η στη διεθνή κατάταξη του δείκτη επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας - εννιά θέσεις κάτω σε έναν χρόνο.

Κανένα προϊόν, κανένας τομέας χωρίς ρύθμιση και εποπτεία. Και ειδικά στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ανεξάρτητη, ισχυρή και αποτελεσματική εποπτεία. Και τέλος: ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα, έπειτα από κοινωνικό διάλογο.

** Νομοσχέδιο πέμπτο, για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, όταν με αλχημείες παρουσιάζει μείωση της ανεργίας. Η κατάσταση με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την ψευτοαπασχόληση με τα μπλοκάκια δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα μέτρα: Άμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε το οχτάωρο, οι υπερωρίες, η κανονική άδεια και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων να ελέγχονται και να εφαρμόζονται. Συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ώστε να σταματήσει η προσχηματική εκμετάλλευση της κρίσης για μείωση της απασχόλησης και να αναπληρώνεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων.

Το επίδομα ανεργίας, σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού. Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων, που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα. Ειδικές ρήτρες, ώστε τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις, που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Όχι σε κερδοσκοπικές καταθέσεις.

Επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Κίνητρα πρόσληψης νέων, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, για τέσσερα χρόνια. Και βέβαια, καταργούνται οι κομματικοί εκβιασμοί των STAGE και των άλλων τοποθετήσεων στο Δημόσιο.

Προωθούνται προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους και ηλικιωμένους ανέργους, στη βάση πραγματικών αναγκών, διαφάνειας και κοινωνικών κριτηρίων. Με την ουσιαστική συμμετοχή σε όλα αυτά των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τη δημοσιονομική δυνατότητα που σήμερα υπάρχει.

*** Οι θέσεις για Ολυμπιακή, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ, Ολυμπιακή και ΟΤΕ, έχουμε τις θέσεις μας.

Βεβαίως, υπάρχουν νέα δεδομένα, αλλά οι θέσεις μας είναι ότι για την μεν Ολυμπιακή, εμείς έχουμε προτείνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Ολυμπιακή. Και παράλληλα, τη συμμετοχή για τα πιθανά μελλοντικά κέρδη, αλλά βεβαίως και για τις καθολικές υπηρεσίες, σε μια στρατηγική ανάπτυξης αυτού του φορέα.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, θέλω να σας πω ένα παράδειγμα για την αρνητική στάση που είχαμε πάρει. Ένα παράδειγμα είναι ότι από τα μέτρα και μόνο, τα μέτρα που εξαγγέλλει σήμερα ο κ. Καραμανλής -όσο αξιόπιστα μπορεί να θεωρεί κανείς αυτά που λέγονται από την κυβέρνηση έπειτα από 6 χρόνια, αλλά ας πούμε ότι αυτά τα μέτρα θέλει πραγματικά να πάρει- ξέρετε πόσα είναι, από τους δικούς μας υπολογισμούς, τα έσοδα με το πάγωμα των μισθών, για το οποίο μιλάει; Περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του ΟΤΕ φέτος, ξέρετε πόσα είναι; 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σκεφθείτε λοιπόν την ουσιαστικότερη συμμετοχή του Δημοσίου και για να έχουμε κέρδη από μια κερδοφόρα επιχείρηση αλλά και, δεύτερον, για να υπάρχει στρατηγικός έλεγχος, για τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρουμε στον κρίσιμο τεχνολογικό τομέα των τηλεπικοινωνιών, των ευρυζωνικών δικτύων, της πρόσβασης του κάθε πολίτη στην κοινωνία της πληροφορίας, και στη δική μας παρουσία, την ελληνική παρουσία, στα Βαλκάνια.

Γι’ αυτό θα είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Deutsche Telekom, ώστε πράγματι να μπορέσουμε να δούμε πώς και πάλι το ελληνικό δημόσιο θα έχει ουσιαστικό λόγο σε αυτή την επιχείρηση.

.... Στο άλλο ερώτημα (ΕΥΑΘ), είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Και μάλιστα τώρα, με τις κλιματικές αλλαγές, είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε.

*** Οι θέσεις για το τραπεζικό σύστημα 

Δύο αλήθειες για τις τράπεζες: Πρώτα απ’ όλα, οι ελληνικές τράπεζες, επειδή δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά, κατάφεραν και έμειναν σχετικά έξω από την κρίση. Σχετικά, διότι η κρίση βεβαίως ήταν γενικευμένη.

Όμως, το τραπεζικό σύστημα και διεθνώς έχει μεγάλες αδυναμίες, έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την κρίση, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν χρήματα, για τον τρόπο με τον οποίο έδωσαν χρήματα, για το ότι επεκτάθηκαν, για την έλλειψη ελέγχου και εποπτείας.

Και βεβαίως, δεν μπορώ να πω ότι εγώ είμαι ευχαριστημένος με το πώς λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες. Ελληνικές τράπεζες, που έχουν τεράστια κέρδη. Ελληνικές τράπεζες, των οποίων σήμερα δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος η επένδυση στην ανάπτυξη. Ελληνικές τράπεζες που βλέπουν τους ισολογισμούς τους, τους οποίους πρέπει να βλέπουν βεβαίως, αλλά που δεν βλέπουν και την ουσιαστική επένδυση στον μικρομεσαίο επιχειρηματία για να κινηθεί η αγορά.
Ελληνικές τράπεζες με υπέρογκες εισφορές από τις πιστωτικές κάρτες, ή τα μικρά γράμματα, από τους διαφόρους δανειολήπτες. Τράπεζες οι οποίες δεν έχουν συλλογική λογική απέναντι στους εργαζομένους, δηλαδή συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τράπεζες όπου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, νέοι άνθρωποι, που παλεύουν και δεν παίρνουν καν υπερωρίες. Μπορεί να δουλεύουν 14 ώρες την ημέρα. Τράπεζες που δίνουν ακόμα αυτά τα προκλητικά bonus σε διάφορα στελέχη, όταν ζητάμε από την άλλη το πάγωμα των μισθών του εργαζόμενου, του μισθωτού.

Είναι απαραίτητο ο τραπεζικός κόσμος και οι τράπεζες στη χώρα μας να αναπροσανατολιστούν, να στηρίξουν την ανάπτυξη και να συμβάλουν σε μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

Και βέβαια, για να στηριχθεί το σύστημα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να έχουμε πιστεύω έναν ισχυρό πυλώνα, όπου θα έχει λόγο το Δημόσιο και θα μπορεί να συμβάλει και στον ανταγωνισμό και στον καθορισμό της στρατηγικής μας σε αυτόν τον τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v