Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: "Υπό αναθεώρηση" ελληνικά ratings

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει η Moody's τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Fitch για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Moody΄s: Υπό αναθεώρηση ελληνικά ratings
Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει η Moody's τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους ενός ακόμη οίκου αξιολόγησης, του Fitch, για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, υπό αναθεώρηση τέθηκαν οι αξιολογήσεις "Α1" του οίκου για την ξένη και την εγχώρια ισοτιμία, ενώ οι αξιολογήσεις για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις μένουν "Aaa", όπως και της υπόλοιπης ευρωζώνης.

"Η συρρίκνωση της δημοσιονομικής θέσης εγείρει σοβαρές ερωτήσεις σχετικά με τη διατηρησιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών", λέει μεταξύ άλλων ο κ. Arnaud Mares αντιπρόεδρος της Moody's Sovereign Risk Group.

Και ο ίδιος συνέχισε: "Η νέα ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε αναθεωρημένα στοιχεία ελλείμματος για το 2008 και το 2009 εμφανίζοντας απότομη συρρίκνωση των δημόσιων οικονομικών έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Αν και η ύφεση είναι στην Ελλάδα πολύ λιγότερο δριμεία απ' ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2009 αναθεωρήθηκε ανοδικά- πιθανόν και έως το 12,5%. Αυτό είναι το διπλάσιο ποσοστό των προηγούμενων προβλέψεων και σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρους της ευρωζώνης. Η έκταση της αναθεώρησης φανερώνει τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Moody's για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των επίσημων ελληνικών στατιστικών στοιχείων".

Η σταθεροποίηση των μέτρων χρέους θα είναι περισσότερο δύσκολο να επιτευχθεί σε οικονομικό περιβάλλον κρίσης, το οποίο ενδείκνυται πολύ λιγότερο σε σχέση με εκείνο προ την κρίση. Είναι πιθανόν, τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση του οργανισμού, η Ελλάδα να δει περισσότερη ανοδική πίεση στα επιτόκια, εν συγκρίσει με άλλες χώρες που αξιολογούνται με "A1", όπως η Σλοβακία, αναφέρει η Moody's.

Η ίδια εκτιμά ότι το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο μετατράπηκε σε αντίστοιχα μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διαβρώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας.

Η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών βραχυμεσοπρόθεσμα θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αναφορικά με το να προκαλέσει δομικές αλλαγές που σχετίζονται με περικοπές στα έξοδα και στα έσοδα από φόρους.

Η είδηση της αναθεώρησης οδήγησε σε αύξηση του spread ανάμεσα στο ελληνικό δεκαετές και στο γερμανικό bund κατά 4 μονάδες, έως τις 141.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v