Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 6+3 "καυτά" μέτωπα για τράπεζες-αγορά

Επιχειρήσεις με δάνεια 1,86 δισ. και υποχρεώσεις σε προμηθευτές 670 εκατ. χρειάζονται ρευστότητα. Ποιες συζητούν με τράπεζες και ποιες υπέβαλαν αίτηση προστασίας από πιστωτές. Τα επαπειλούμενα "φέσια" σε τράπεζες.

Τα 6+3 καυτά μέτωπα για τράπεζες-αγορά
Με "φέσια" αρκετών εκατομμυρίων ευρώ απειλούνται οι τράπεζες και η αγορά από την εντεινόμενη τάση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων να ζητούν προστασία από πιστωτές (άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα), εξαιτίας των οξύτατων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Τους τελευταίους έξι μήνες οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 έχουν αυξηθεί σημαντικά, προκαλώντας πονοκέφαλο στις τράπεζες και... ημικρανίες στην αγορά, καθώς παγώνει η εξυπηρέτηση δανείων και υποχρεώσεων προς προμηθευτές και ακολουθούν σχέδια διάσωσης με χρονική μετάθεση και πιθανώς "κούρεμα" απαιτήσεων.

Μόνο η προσφυγή της Ατλάντικ ταλανίζει μεγάλο μέρος μικρομεσαίων ελληνικών βιομηχανιών, που ήταν και είναι προμηθευτές της αλυσίδας super market. Στις 30 Ιουνίου η Ατλάντικ χρώσταγε στους προμηθευτές της 172,6 εκατ. ευρώ, χρήματα που λείπουν από τα ταμεία ελληνικών βιομηχανιών, μια και οι πολυεθνικές είχαν κόψει την πίστωση στην εισηγμένη αλυσίδα μήνες πριν από την αίτηση υπαγωγής στο 99.

Στον δρόμο της Ατλάντικ κινήθηκαν και η Αττικάτ, η Ridenco λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών για διαφορετικούς όμως λόγους.

Το ανησυχητικό για τις τράπεζες και την αγορά είναι ότι στα καυτά μέτωπα των Ατλάντικ, Αττικάτ και Ridenco θα προστεθούν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις εφόσον δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις αναχρηματοδότησης- ρύθμισης των δανείων τους, ώστε να αποκτήσουν ανάσα σε επίπεδο κεφαλαίου κίνησης.

Αυτήν τη στιγμή, πέραν των Aτλάντικ, AΤΤΙΚΑΤ και Ridenco, άλλες έξι εισηγμένες (ΝΕΛ, Βωβός, Μηχανική, Alter, Nutriart και ΑΝΕΚ - Sea Star) χρειάζονται αναδιάρθρωση δανεισμού. Πρόκειται για επιχειρήσεις με συνολικά δάνεια 1,86 δισ. ευρώ -στις 30/6/2010-, ταμείο μόλις 20,2 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις σε προμηθευτές 670 εκατ. ευρώ.

Ήδη αρκετές από αυτές εξυπηρετούν με δυσκολία τους δυσθεώρητους για τα λειτουργικά κέρδη τους τόκους, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικούς οργανισμούς) και τους συναλλασσομένους.

Η αναχρηματοδότηση-ρύθμιση των δανείων αποτελεί αυτήν τη στιγμή την πιο καυτή προτεραιότητα του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς, ώστε να αποφευχθούν νέα "φέσια" σε μια περίοδο όπου η κρίση ρευστότητας και η μείωση των πωλήσεων έχουν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για ντόμινο πτωχεύσεων.

ΝΕΛ: Περιμένοντας τον… απόπλου της αύξησης

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου από το 2009 βρίσκεται σε συζητήσεις για τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει σχετική συμφωνία.

Τα δάνεια της εισηγμένης στις 30 Ιουνίου ανέρχονταν στα 163,3 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια 6,5 εκατ. ευρώ και ζημιογόνα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Η απόφαση που έλαβε το σώμα των μετόχων της στην τακτική γενική συνέλευση για αύξηση έως και 97,9 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί αν και έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες.

Ποσό ως 60 εκατ. ευρώ από την επιδιωκόμενη αύξηση κεφαλαίου θα κατευθυνθεί, σύμφωνα με την έκθεση της διοίκησης της ΝΕΛ, στην εξόφληση δανείων. Μέχρι τότε η Millennium Bank, που έχει δώσει και τα υψηλότερα δάνεια στην ακτοπλοϊκή εταιρία, θα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Μηχανική: Σχέδιο αναχρηματοδότησης δανείων 80 εκατ. ευρώ

Οι μεγάλες πιστώτριες τράπεζες του ομίλου της Μηχανικής (Eurobank, Εθνική, Εμπορική, Alpha) προωθούν σχέδιο αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ και χορήγησης 7 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης στην εισηγμένη. Τα 7 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του ομίλου προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και η μισθοδοσία.

Τα δάνεια ύψους 80 εκατ. ευρώ θα αναχρηματοδοτηθούν από τις πέντε μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζες της Μηχανικής, εφόσον οι υπόλοιπες συναινέσουν στο σχέδιο και απόσχουν από κάθε ενέργεια να κηρύξουν άμεσα απαιτητά τα δικά τους δάνεια.

NUTRIART (πρώην Κατσέλης): Κινείται με δανεικά από τους Δαυίδ

Η βιομηχανία δημητριακών και αρτοσκευασμάτων Nutriart, που προέκυψε από τη συγχώνευση Υιοί Κατσέλη και Αλλατίνη, βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού ύψους 87,4 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολογιακού 3ετούς διάρκειας και δυνατότητα παράτασης ενός έτους.

Τα συνολικά δάνεια του ομίλου στις 30/6 ανερχόταν σε 100,8 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό στα 98,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν λόγω ζημιών 22,1 εκατ. ευρώ, στα 17,3 εκατ. ευρώ (κάτω του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου) και τα EBITDA εξαμήνου ανήλθαν μόλις στις 403 χιλ. ευρώ.

Για να διαθέτει αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης η Nutriart, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με τις τράπεζες, η οικογένεια Δαυίδ, που αποτελεί τον βασικό της μέτοχο, της δάνεισε 10 εκατ. ευρώ μέσω της Tinola Holdings. Από αυτά στις 30/6 είχαν ήδη εκταμιευθεί 6,5 εκατ. ευρώ

Alter: Συζητήσεις με τράπεζες για αναδιάρθρωση χρέους

H Ελεύθερη Τηλεόραση βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζές της για αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της και για κεφαλαιακή μόχλευση.

Τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της ανέρχονταν στις 30/6 σε 131 εκατ. ευρώ η εταιρία όμως, κατά την ίδια ημερομηνία, είχε υποχρεώσεις 270 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές, εκ των οποίων τα 232 εκατ. ευρώ αφορούν σε πληρωτέες επιταγές.

Τα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα (6,6 εκατ. ευρώ) παρά τη μείωσή τους σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2009 (8,4 εκατ. ευρώ) οδήγησαν στην εγγραφή ζημίας προ φόρων ύψους 6,1 εκατ. ευρώ λόγω και της μείωσης του κύκλου εργασιών (49,8 εκατ. ευρώ) και των EBITDA (39,8 εκατ. ευρώ).

Βωβός: Κρέμεται από τον… Βοτανικό

Από το αν προχωρήσει τελικώς η κυβέρνηση τη νέα ρύθμιση για τον Βοτανικό κρέμεται η αναχρηματοδότηση των δανείων της Βωβός και μέσω αυτής και η τύχη της εισηγμένης.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Μπάμπης Βωβός έχουν διαμηνύσει, με βάση πηγές, στην εισηγμένη ότι η ψήφιση της ρύθμισης που προωθεί το ΥΠΕΚΑ είναι απαραίτητος όρος για να επαναδιαπραγματευτούν βραχυπρόθεσμα δάνεια 200 εκατ. ευρώ.

Η Βωβός χρειάζεται άμεσα ολική αναδιάρθρωση του δανεισμού με μετατροπή των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα καθώς τα χρηματοοικονομικά της έξοδα στο πρώτο εξάμηνο ήταν υπερτριπλάσια των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (14,1 εκατ. ευρώ χρηματοοικονομικά έξοδα, 4,3 εκατ. ευρώ EBITDA).

Τα μακροπρόθεσμα δάνεια του ομίλου Βωβός ανήλθαν, στις 30/6, σε 536,2 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα σε 206 εκατ. ευρώ.

ΑΝΕΚ - SEA STAR: Ανάσα από την πώληση του 19,9% της Sea Star

Με συνολικό δανεισμό 299,6 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου του 2010, ταμείο μόλις 5,7 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 15 εκατ. ευρώ η ΑΝΕΚ περνά, όπως και οι άλλες μεγάλες εταιρίες του κλάδου, δύσκολες ώρες, εξαιτίας του οξύ ανταγωνισμού στις γραμμές της Αδριατικής και του Αιγαίου.

Η απόφαση της Attica Group να μπει "σφήνα" στην ΑΝΕΚ και στις Μινωικές στα δρομολόγια Πειραιάς - Χανιά - Πειραιάς και Πειραιάς - Ηράκλειο - Πειραιάς είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει πόλεμος προσφορών των τριών εταιριών προς τις μεταφορικές και τους κατόχους Δ.Χ. φορτηγών.

Οι απαιτήσεις της ΑΝΕΚ από πελάτες εκτινάχθηκαν στα 90 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 73,8 εκατ. ευρώ στις 31/12/2009, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τα ταμεία της.

Προκειμένου να πληρώσει τη δόση του Νοεμβρίου 2010 για την HSW, η ΑΝΕΚ προχωρά σε αύξηση ως 25,2 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτήν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές, θα καλυφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από γνωστό εφοπλιστή.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς τους τελευταίους μήνες μετοχοποίησε κατ' ουσίαν μέρος των δανείων που είχε χορηγήσει στη Sea Star, μεγαλομέτοχο της ΑΝΕΚ με 32,5%, αποκτώντας το 19,9% της Hellenic Sea Ways.


*Αναλυτικά στοιχεία για δάνεια, απαιτήσεις, ίδια κεφάλαια και άλλα οικονομικά στοιχεία 9 εισηγμένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v