Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό παζάρι με την τρόικα

Σήμερα η συνάντηση εκπροσώπων της τρόικας με ΥΠΟΚ για τις λεπτομέρειες της νέας αναθεώρησης του μνημονίου. Τι ζητούν για μετατάξεις, απολύσεις, αποδοχές, αγορά εργασίας. Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις.

Σκληρό παζάρι με την τρόικα
Σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρις εσχάτων με φόντο τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ κατά 40% αλλά και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας σηματοδοτούν την αποδέσμευση της τρίτης δόσης του δανείου των 9 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας είναι πως, ενώ είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί η καθιερωμένη συνέντευξη της τρόικας για τη μέχρι σήμερα αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου, αυτή αναβλήθηκε για αύριο καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σήμερα θα γίνει και νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τους κ. Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ αντίστοιχα, ώστε να κλείσουν οι λεπτομέρειες της νέας αναθεώρησης του μνημονίου και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν "κάτι παραπάνω" από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων και διακοπή συνεργασίας για 10.000 συμβασιούχους.

Θεωρούν ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί δραστικά -ίσως γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων- και αναμένουν τις επικείμενες ανακοινώσεις για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις κρατικών οργανισμών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε είτε οι υπάλληλοι των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων οργανισμών, εφόσον μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, να θεωρηθούν "νέοι προσληφθέντες", αλλοιώνοντας έτσι τον κανόνα πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη, είτε η μισθοδοσία τους να αφαιρεθεί από το κονδύλι των 800 εκατ. ευρώ, που ενσωματώθηκε ως πρόβλεψη μείωσης του ελλείμματος το 2011 από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, στο πλαίσιο των επιπλέον μέτρων μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος.

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να είναι και η κόντρα της κ. Κατσέλη με την τρόικα, η οποία φούντωσε με αφορμή άρθρο της υπουργού Εργασίας στο "Βήμα της Κυριακής".

"Για να προτείνει κάποιος το σωστό φάρμακο και τη δοσολογία της θεραπείας χρειάζεται πρώτα να κάνει σωστή διάγνωση. Όπως έχει αποδειχθεί συχνά, η χορήγηση λάθους φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία". Αυτά έγραψε η υπουργός, η οποία χάραξε νέα γραμμή πλεύσης όσον αφορά στις συμβάσεις εργασίας και σε αντιδιαστολή με ό,τι προβλέπει το μνημόνιο προέταξε την ισχύ των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.

Όπως επισημαίνει η υπουργός, το μέτρο που ζητά η τρόικα δεν θα ωφελήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Παράλληλα, στο άρθρο της τονίζει ότι "μια γενικευμένη, όμως, άκριτη και χωρίς περιορισμούς δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών όχι μόνο δεν θα βελτίωνε τη θέση των επιχειρήσεων από πλευράς κόστους εργασίας, αλλά θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στον τζίρο της αγοράς και στην οικονομική δραστηριότητα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v