Χάος με τη δημόσια ακίνητη περιουσία

Χαώδης η ιδιοκτησιακή κατάσταση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι μόνο το 13,5% των ακινήτων είναι πραγματικά αξιοποιήσιμα. Τι δείχνει έρευνα του ΙΣΤΑΜΕ.

Χάος με τη δημόσια ακίνητη περιουσία
Ισχυρές επιφυλάξεις διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς για τα δυνητικά έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, γράφει η «Καθημερινή». Όπως αναφέρει, οι επιφυλάξεις εδράζονται στο εάν υπό τις παρούσες συνθήκες θα εκδηλωθεί το απαιτούμενο ενδιαφέρον από επενδυτές και στις χαώδεις συνθήκες που χαρακτηρίζουν την ιδιοκτησιακή κατάσταση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΤΑΜΕ, από τα εκτιμώμενα σε 71.000 δημόσια ακίνητα, το 22,75% είναι άγνωστα στο κράτος και το 40% είναι καταπατημένα. Μόλις το 13,47% αυτών είναι πραγματικά ελεύθερα προς αξιοποίηση, χωρίς να σημαίνει ότι διαθέτουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα τα καθιστούσαν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.

Η επιλογή ακόμη και 100 αξιοποιήσιμων ακινήτων, τονίζεται στη μελέτη, αποτελεί φιλόδοξο στόχο. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 30.000 ακίνητα που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, μόλις τα 720 μισθώνονται σε τρίτους και αποφέρουν έσοδα. Η ΚΕΔ εκτιμά την αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε 272 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ η εκτίμηση αυτή απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα.


*** Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ με τίτλο «Το πολυσύνθετο πρόβλημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας», η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v