ΥΠΕΚΑ: Με ενεργειακές προσθήκες το πολυνομοσχέδιο

Συστάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα από τα υπουργεία και υπηρεσίες που προβαίνουν σε αδειοδοτήσεις παραγωγικών επενδύσεων, έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.

ΥΠΕΚΑ: Με ενεργειακές προσθήκες το πολυνομοσχέδιο
Συστάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα από τα υπουργεία και υπηρεσίες που προβαίνουν σε αδειοδοτήσεις παραγωγικών επενδύσεων, έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασαν η υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη και Γιάννης Μανιάτης θα περιέχει το κείμενο των ρυθμίσεων που αφορούν τις απαλλοτριώσεις, χρήσεις γης και χρήσης αιγιαλού για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τις εγκαταστάσεις του στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Ωστόσο, σε αυτό, προστέθηκαν σειρά ρυθμίσεων, τόσο για τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας Βουλγαρίας, όσο και για θέματα γεωθερμίας και ίδρυσης 3 νέων εταιρειών Παροχής Αερίου σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στο υπουργικό συμβούλιο, είναι τόσο η παρέμβαση του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης, όσο και αυτή της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία με αφορμή το σημαντικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων, πρότεινε την επικοινωνιακή αξιοποίηση από την Κυβέρνηση, της θετικής ανταπόκρισης που έχουν στους διεθνείς επενδυτές παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου, ο κ. Πάγκαλος σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, αναφέρεται στη λειτουργία της Ομάδας Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων, η οποία λειτουργεί υπό το συντονισμό του και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων, όπως ΥΠΕΚΑ (Τίνα Μπιρμπίλη), Περιφ. Ανάπτυξης (Μιχάλης Χρυσοχοϊδης), Επικρατείας, (Χάρη Παμπούκη), του Invest in Greece, της ΡΑΕ, του ΚΑΠΕ και άλλων αρμοδίων φορέων όπου κριθεί σκόπιμο.

Ως αποτέλεσμα του συντονιστικού του ρόλου, μιλάει για το ξεμπλοκάρισμα μίας επένδυσης 40 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή αφορά λατομείο και παραγωγικής μονάδα στα Πετρωτά Έβρου, για την παραγωγή Ζεολίθου (ορυκτό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό νερού, ως βελτιωτικό εδάφους στη γεωργία κλπ).

Επίσης, για την απεμπλοκή της αξιοποίησης από τον όμιλο Χαραγκιώνη, του Ολυμπιακού Ακίνητου Γυμναστικής και Αντισφαίρισης στο Γαλάτσι. Μάλιστα ο κ. Πάγκαλος δημοσιοποίησε και τις ευχαριστήριες επιστολές που έλαβε χθες και σήμερα από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 το Γραφείο του Αντιπροέδρου είχε δημοσιοποιήσει την απεμπλοκή επενδύσεων σε ΑΠΕ ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εκκρεμούσαν επί έτη. "Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας συντονισμένης δράσης μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων με την ιδιαίτερη συμβολή του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ", αναφέρει η ανακοίνωσή του.

Το νομοσχέδιο

Όσο για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, αυτό θα έχει ως κορμό τις διατάξεις για τη χωροθέτηση του κατά τα άλλα "παγωμένου έργου" του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-:Αλεξανδρούπολη, εξ αιτίας της αρνητικής στάσης που τηρεί η βουλγαρική πλευρά.

Το ίδιο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν τις εκλογές του 2009, από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς όμως να προλάβει να συζητηθεί, καθώς αποσύρθηκε με την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής. Με την κατάθεσή του η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να στείλει μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος και κυρίως προς τη Ρωσική πλευρά, ότι παραμένει σταθερή στην απόφασή της να στηρίξει το έργο, άσχετα με τη στάση που τηρεί η σημερινή Βουλγαρική Κυβέρνηση.

Θεωρητικά στο νομοσχέδιο επρόκειτο να προστεθεί και εδικό κεφάλαιο για την ίδρυση του Φορέα που θα εκπροσωπεί τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ενώ όμως η πρόθεση αυτή υφίσταται, τουλάχιστον από την πλευρά του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη βέβαιο.

Σε ό,τι αφορά στις άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, αυτές θα ρυθμίζουν θέματα χωροθέτησης, χρήσεων γης και απαλλοτριώσεων για τον Ελληνο-Ιταλικό και Ελληνο-Βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, την ίδρυση τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου που θα λειτουργούν στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τέλος, θα διευκολύνει τις χρήσεις γεωθερμίας χαμηλής θερμοκρασίας σε θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, ειδικά στις περιπτώσεις μικρών και μεσαίων επενδυτών, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικό σχέδιο για ολόκληρο το γεωθερμικό πεδίο, όπως απαιτείται με βάση το ισχύον σήμερα καθεστώς και θα επεκτείνει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για απαλλαγή του ΚΑΠΕ από την υποχρέωση να λάβει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος έως 5 MW για πειραματικούς και εκπαιδευτικούς σταθμούς και ΑΠΕ, σε περιπτώσεις που το ΚΑΠΕ αναλάβει να εγκαταστήσει τέτοιους σταθμούς για λογαριασμό ΟΤΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο