Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστεία και επικίνδυνα τα σενάρια εξόδου από ευρώ

Οι συζητήσεις στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή αφορούσαν στο πως η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της το 2012 και το 2013 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αστεία και επικίνδυνα τα σενάρια εξόδου από ευρώ

Οι συζητήσεις στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή αφορούσαν στο πως η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της το 2012 και το 2013 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επόμενα βήματά μας για το 2012 για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) να αγοράσει ομόλογα», δήλωσε ο υπουργός.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αστεία και επικίνδυνα τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, διαψεύδοντας ότι τέθηκε ή συζητήθηκε τέτοιο ζήτημα.  

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι δυσκολίες είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας ξέρουμε ότι είναι δύσκολη, όμως προχωρούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα, να φέρουμε σε πέρας το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει» και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πήρε, συνεχίζει να παίρνει και θα πάρει όποιες αποφάσεις χρειαστεί για να συνεχίσει την πορεία σωτηρίας της χώρας».

Πηγές κοντά στις συζητήσεις που έγιναν στο Λουξεμβούργο, αναφέρουν ότι στη συνάντηση υπό τον Γιούνκερ δεν συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης συνολικά του δανείου των 110 δις. ευρώ. Ωστόσο, εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου, χωρίς να μπορούν να το αποκλείσουν.

Παράλληλα, παραδέχτηκαν ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν έχει αλλάξει την κατάσταση τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν, λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Το ζήτημα πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το EFSF, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι «πιθανόν» να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ενώ κάποια εξειδίκευση θα γίνει και στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.


Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Παπακωνσταντίνου

«Όπως γνωρίζετε, χθες, συμμετείχα στο Λουξεμβούργο σε μια σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ.

Οι συσκέψεις αυτές, τις οποίες κάνει ο κ. Γιούνκερ με τα μέλη της Ευρωζώνης, τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν και στο γκρουπ των 20 μεγαλυτέρων χωρών είναι συχνές, άτυπες και γι’ αυτό δεν ανακοινώνονται.

Στη σύσκεψη αυτή κλήθηκα, για να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Ανακοινώθηκε εκ των υστέρων, για τον απλούστατο λόγο ότι δημοσιοποιήθηκε σε γερμανικά ΜΜΕ η υποτιθέμενη έξοδος της Ελλάδας από τη Ζώνη Ευρώ. Αν δεν ήταν αστεία αυτή η ιστορία, αλλά και επικίνδυνη, δεν θα άξιζε καν τον κόπο να ασχοληθούμε. Είναι προφανές ότι τέτοιο ζήτημα, ούτε τέθηκε, ούτε βεβαίως συζητήθηκε. Αυτό που συζητήσαμε είναι η πορεία του Προγράμματος.

Όπως γνωρίζετε, την προηγούμενη, αυτή που διανύουμε και την επόμενη εβδομάδα υπάρχει περιοδική εξέταση του Προγράμματος, σε μια συγκυρία, όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για την χώρα μας και που πρέπει να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας, για το 2012, το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Αυτή ήταν η συζήτηση, η οποία έγινε.

Όπως όλοι σας ξέρετε πολύ καλά και το ξέρουν πάνω απ’ όλα οι Έλληνες πολίτες, η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε και συνεχίζει να παίρνει όποιες αποφάσεις χρειαστεί, για να συνεχίσει την πορεία σωτηρίας της χώρας. Αυτό ξεκαθάρισα, χθες, και στους συνομιλητές μου.

Γνωρίζετε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπου θα περιέχεται και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο έχει συμφωνήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Προχωράμε μπροστά. Οι δυσκολίες είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας ξέρουμε ότι είναι δύσκολη. Όμως, προχωράμε με απόλυτη αποφασιστικότητα, να φέρουμε σε πέρας το έργο, το οποίο έχουμε ξεκινήσει, γιατί είναι ένα έργο σε όφελος της χώρας και σε όφελος των Ελλήνων πολιτών".


Κατηγορηματική διάψευση για αναδιάρθρωση, έξοδο από ευρώ

Τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ, αλλά και αυτά περί αναδιάρθρωσης του χρέους, διαψεύδει κατηγορηματικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

Σε ερώτηση αν «θα ήταν πιο εύκολο να βγείτε από το Ευρώ, όπως συμβουλεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel;» , ο υπουργός οικονομικών δηλώνει: «Όχι, είναι αδύνατον. Πρώτα απ΄ όλα διότι δεν υπάρχει μηχανισμός για τη έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές: Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαζόταν, η αγοραστική δύναμη θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα καταποντίζονταν και θα πέφταμε σε μια ύφεση πολεμικής περιόδου.

Δεν έχει νόημα ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά. Θα ήταν μια καταστροφή που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κανείς, ούτε όσοι εξασκούνται επ' αυτού του ενδεχομένου, στις χώρες του Βορρά. Οι αναλυτές που πέρυσι έγραφαν ότι θα πτωχεύαμε, με διασκεδάζουν. Τώρα γράφουν: οκ, δεν συνέβη, αλλά θα δείτε: θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».   

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους , ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι  το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες. Αν η Ελλάδα επέβαλλε, μονομερώς, απώλειες στους κατόχους ομολόγων του δημοσίου, οι αγορές θα την απέκλειαν για πολύ καιρό, για το τραπεζικό σύστημα, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες», τονίζει ο υπουργός οικονομικών. 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει, δε, ότι «όλες οι σχετικές θεωρίες που αναπτύσσονται, αφορούν χώρες που στο παρελθόν, βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση» και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, «ένας από τους κυριότερους κινδύνους θα ήταν οι αλυσιδωτές συνέπειες για άλλες χώρες». 

Ο υπουργός οικονομικών, εμμένει στην θέση ότι «μόνον η ενίσχυση των μέτρων εξυγίανσης, με την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιστροφή στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν, μεσοπρόθεσμα, να πείσουν την αγορά».  

Αναφερόμενος στα κύρια, πρακτικά, προβλήματα, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει: «Θα υπήρχε σίγουρα πρόβλημα σε ότι αφορά την καταβολή των συντάξεων. Όποιος μιλά για αναδιάρθρωση δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τα δομικά προβλήματα. Εμείς ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αυτό είναι το βασικό θέμα».

Σε ότι αφορά την επιστροφή της χώρας μας στην αγορές, ο υπουργός οικονομικών, μιλώντας στην «Λα Στάμπα», εκτιμά ότι «έξι μήνες  είναι τεράστιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω-προσθέτει- ότι μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχουμε προχωρήσει με το σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεων, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει».  

Ως εναλλακτική, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι «υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει, κανείς, να αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης τα ομόλογά μας, από την πρωτογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειαζόμαστε για το 2012, θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Θα τα καταφέρουμε, διαφορετικά, υπάρχει ένα αλεξίπτωτο».

Στην  ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας «θα ήσασταν διατεθειμένοι να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθειες, αν σας ζητηθεί;», ο επικεφαλής του υπουργείου εθνικής οικονομίας απαντά ότι «πολλοί ξεχνούν ότι το 2010 υλοποιήσαμε την μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στην ευρωπαϊκή ιστορία. Εν μέσω ύφεσης. Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα 26 δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά, από τώρα μέχρι το 2015».

Η απεσταλμένη της «Λα Στάμπα», με αναφορά της στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την επικείμενη πανελλαδική απεργία, διερωτάται αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να «περάσει» τα μέτρα στη Βουλή. 

«Είναι αλήθεια,  πολιτικά, είμαστε μόνοι, αλλά είμαστε και το μόνο κόμμα, στην Ευρώπη, που διαθέτει μια ισχυρή απόλυτη εξουσία στο κοινοβούλιο», σημειώνει στην απάντησή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και προσθέτει: «Και ο πρωθυπουργός, Γιώργος  Παπανδρέου είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα στα γκάλοπ. Eίναι σαν να ζούμε μια αναβολή της όποιας μομφής από μέρους των Ελλήνων: Μας ευνοεί η αναμονή τους για εξακρίβωση. Τώρα είμαστε στο κεντρικό σημείο του τούνελ. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή: Το σκοτάδι δεν μας επιτρέπει να θυμηθούμε την αρχή, όταν βρισκόμασταν στο χείλος της πτώχευσης, αλλά ούτε και να δούμε την έξοδο. Προχωρούμε, όμως, προς το φως».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v