Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμιση και ... "απειλή" για την Ελλάδα

Κατά τρεις βαθμίδες σε Β+ από ΒΒ+ υποβάθμισε την Ελλάδα η Fitch. Προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση σε καθεστώς χρεοκοπίας σε περίπτωση "ήπιας" αναδιάρθρωσης ή re-profiling. Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ. Τι λένε οι τραπεζίτες.

Fitch: Υποβάθμιση και ... απειλή για την Ελλάδα
Κατά τρεις βαθμίδες, σε "Β+" από "ΒΒ+", υποβάθμισε την Ελλάδα η Fitch, με την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας να παραμένει σε rating watch negative, στα πρόθυρα περαιτέρω υποβάθμισης.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά το μέγεθος της πρόκλησης που έχει μπροστά της η Ελλάδα, στην προσπάθειά της να υλοποιήσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων και παράλληλα να βάλει τα θεμέλια για διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιολόγηση "Β+" αντανακλά την εκτίμησή της ότι θα χορηγηθεί νέα οικονομική βοήθεια στη χώρα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και πως τα ελληνικά ομόλογα δεν θα υποστούν ήπια αναδιάρθρωση ή re-profiling, που θα πυροδοτούσε ένα πιστωτικό γεγονός και θα οδηγούσε σε αξιολόγηση χρεοκοπίας από την ίδια.

Πιθανή επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων τίτλων θα θεωρούνταν από τη Fitch χρεοκοπία και η πιστοληπτική ισχύς της Ελλάδας θα αξιολογούνταν ανάλογα, σημειώνει.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι απαιτούνται νέα κεφάλαια για τη χώρα για να αντιμετωπιστεί το κενό χρηματοδότησης που αναμένεται να προκύψει το 2012, "μια βασική αδυναμία του τρέχοντος προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που η Fitch είχε τονίσει από την προηγούμενη αξιολόγηση της χώρας", αναφέρει.

Η Fitch εκτιμά ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με το ποσό και τους όρους του νέου δανεισμού καθώς και ο ρόλος των ιδιωτών επενδυτών θα επιλυθούν με την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης του μνημονίου, που αναμένεται στο δεύτερο μισό του Ιουνίου

Το rating watch negative για την αξιολόγηση της χώρας θα επιλυθεί με την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης. Ο οίκος σημειώνει ότι η επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι αξιόπιστη στο να παράσχει μια βιώσιμη οδό για τη χώρα, εάν περιλαμβάνει πλήρη χρηματοδότηση και μετά τα μέσα του 2013. 

Η αξιολόγηση "Β+" θα επιβεβαιωθεί εάν το νέο πρόγραμμα δανεισμού από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο, στηρίζεται από αξιόπιστους στόχους πολιτικής και, όπως περιμένει η Fitch, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών δεν είναι αναγκαστική και δεν απαιτείται αλλαγή στους όρους και στις συνθήκες των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων. 

Σε περίπτωση όπου δεν εκπονηθεί ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο και αξιόπιστο νέο πρόγραμμα δανεισμού από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η αξιολόγηση της χώρας θα υποχωρήσει στην περιοχή του "CCC", υποδηλώνοντας ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα πιθανή.     

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο όπου το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Παραβλέπει δε τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011 αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.


"Αναμενόμενο χτύπημα, προετοιμασμένο το σύστημα", λένε οι τραπεζίτες

Μετά και την υποβάθμιση της Fitch, η Ελλάδα έχασε και την τελευταία αξιολόγηση που είχε στην κατηγορία του investment grade, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι θα μειωθεί και η ρευστότητα που αντλούν με τα υφιστάμενα ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες.

Τραπεζίτες με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day δηλώνουν ότι, αν και είναι πλήγμα η υποβάθμιση της Fitch, βρίσκει προετοιμασμένο το τραπεζικό σύστημα, μια και η απειλή είχε δηλωθεί εδώ και μερικούς μήνες.

"Έχουμε πάρει τα μέτρα μας, ενισχύοντας την τρέχουσα ρευστότητά μας και τα ενέχυρα τιτλοποιήσεων και καλυμμένων ομολογιών", δηλώνει στο Euro2day διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v