Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Διαγωνισμός για πρόσληψη συμβούλου

Σε νέο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου «για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης» προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Εφορία: Διαγωνισμός για πρόσληψη συμβούλου
Σε νέο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου «για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης» προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Η δαπάνη που προβλέπεται για τον συντονισμό, τη διαχείριση και τη διοίκηση όλου του σχεδίου δράσης για την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο σύμβουλος που θα προσληφθεί θα πρέπει να λειτουργήσει μέσα από μια νέα διοικητική δομή η οποία θα δημιουργηθεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα κληθεί να εφαρμόσει νέους τρόπους και πρακτικές που θα βοηθήσουν τους φοροελεγκτές στον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν και έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και όσων δεν αποδίδουν στο Δημόσιο παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ κ.λπ.) ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και συγκαταλέγονται στην κατηγορία των μεγαλοοφειλετών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το έργο του ιδιώτη-συμβούλου θα είναι οι ακόλουθοι:

- Εφαρμογή φορολογικής μεταρρύθμισης, με την κατάρτιση ειδικού προγράμματος δράσης για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στη νέα φορολογική νομοθεσία.

- Είσπραξη οφειλών. Ο ιδιώτης σύμβουλος θα πρέπει: 

1. να πραγματοποιήσει έρευνα για τον εντοπισμό «καλών πρακτικών» (best practices) διεθνώς στην είσπραξη οφειλών, 

2. να συντονίσει όλες τις ενέργειες για την αύξηση της είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα χρέη και σε αυτά που μπορούν να αμφισβητηθούν και κατά συνέπεια να χαθούν για το Δημόσιο, επιδιώκοντας συνεργασία με τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης για την είσπραξη εισφορών, συστήνοντας Επιτροπή Διακανονισμών και τροποποιώντας το νομικό πλαίσιο των διαδικασιών είσπραξης οφειλών.

- Μεγάλοι φορολογούμενοι. Ο ιδιώτης σύμβουλος καλείται να εξετάσει πώς γίνεται σε διεθνές επίπεδο η διαχείριση των μεγάλων φορολογουμένων και να υποβάλει προτάσεις για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του «μεγάλου φορολογουμένου», για την αναδιοργάνωση του προσωπικού των φορολογικών αρχών και τον εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού.

Θα πρέπει επίσης να παράσχει υποστήριξη στη δημιουργία ενιαίας ειδικής μονάδας η οποία θα ελέγχει τους μεγάλους φορολογουμένους, να εκπονήσει μελέτη διαχείρισης κινδύνου για τους μεγάλους φορολογουμένους και να καταρτίσει πρόγραμμα ελέγχων, το οποίο θα εστιάζεται σε τομείς και θέματα όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Τέλος, θα πρέπει να παρακολουθεί και να αξιολογεί την υλοποίηση των μέτρων και να προτείνει προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διορθωτικές παρεμβάσεις.

- Μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Πρωταρχικός στόχος είναι η εκπόνηση μεθοδολογίας για τον εντοπισμό σημαντικών υποθέσεων (υψηλού κινδύνου) και τη διενέργεια ελέγχων σε φορολογουμένους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα, ο ιδιώτης σύμβουλος θα πρέπει να προσδιορίσει συγκεκριμένους δείκτες που θα «ελέγχουν» την υλοποίηση των μέτρων τα οποία αφορούν στη μεγάλη περιουσία και στα υψηλά εισοδήματα, ενώ όταν καταγράφονται αποκλίσεις οφείλει να εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διορθωτικά μέτρα.

- Απόδοση παρακρατούμενων φόρων και φορολογική συμμόρφωση. Ο ιδιώτης σύμβουλος θα πρέπει να αποτυπώσει σε ειδική μελέτη τις βέλτιστες πρακτικές για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων με τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων.

Επιπλέον, σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα εφαρμόσει διαδικασίες άμεσου εντοπισμού μη συμμορφούμενων φορολογουμένων, μέσω διασταυρώσεων, θα δημιουργήσει μηχανισμούς αυτόματης ενημέρωσης των εν λόγω φορολογουμένων και θα προσδιορίσει τα μέτρα δράσης που θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις εντοπισμού παραβάσεων. Οφείλει επίσης να αξιολογεί την υλοποίηση των μέτρων και να εισηγείται διορθωτικές παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μέσω της διακήρυξης του διαγωνισμού παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης των δράσεων ακόμα και από τρίτους, δηλαδή άλλους συμβούλους ή στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Κάθε μονάδα-υπηρεσία που θα δημιουργηθεί θα έχει ένα επικεφαλής στέλεχος που θα προέρχεται από τον ιδιώτη-σύμβουλο και ένα επικεφαλής στέλεχος από το υπουργείο.

Ο σύμβουλος θα αναλάβει επίσης να καταρτίσει και σχέδιο στοχευμένων ενεργειών επικοινωνίας, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, που θα αφορά στη δημιουργία τριών διαφημιστικών σποτ και στην κατάρτιση σχεδίων 15 μηνιαίων δελτίων Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών.

Σημειώνεται ότι για την πρόσληψη του ιδιώτη-συμβούλου έγινε ήδη ένας διαγωνισμός τον Απρίλιο, αλλά κηρύχθηκε άγονος. Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε πρόσφατα με τον ίδιο προϋπολογισμό και τις ίδιες περίπου απαιτήσεις.

Η προθεσμία για την υποβολή διευκρινίσεων επί των όρων της διακήρυξης λήγει στις 22 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή και αποσφράγιση των προσφορών ορίζεται η 6η Σεπτεμβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v