Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα όρια της τρέλας μας οδηγεί η κρίση

Εκτός ελέγχου μας βγάζει η οικονομική κρίση. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα ψυχιατρικών μονάδων έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ οι ψυχίατροι συνδέουν την ανεργία με αύξηση αυτοκτονιών και ανθρωποκτονιών.

Στα όρια της τρέλας μας οδηγεί η κρίση
Εκτός ελέγχου μας βγάζει η οικονομική κρίση. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα ψυχιατρικών μονάδων έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ οι ψυχίατροι συνδέουν την ανεργία με αύξηση των αυτοκτονιών και των ανθρωποκτονιών.

Την ώρα που οι Έλληνες βιώνουμε μία – χωρίς προηγούμενο – πίεση, το κράτος μειώνει έως και 50% τις ψυχιατρικές δαπάνες. Πολλές εξωτερικές δομές οδηγούνται σε συγχώνευση ή κλείσιμο και οι ασθενείς αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να βρεθούν στο δρόμο.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν την Πέμπτη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ.κ. Γιώργος Χριστοδούλου, Ελευθέριος Λύκουρας, Γιώργος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πλουμπίδης και Κώστας Κόντης.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι οικονομικές κρίσεις οδηγούν σε δραματική αύξηση αυτοκτονιών, ανθρωποκτονιών, γενικής νοσηρότητος, θανάτων και κατάθλιψης. Υπάρχει, επίσης, συσχέτιση φτώχειας και ψυχικών διαταραχών.

Στις ψυχικές και ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις της ανεργίας περιλαμβάνονται η δυσφορία, η κατάθλιψη, το άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η μείωση της ευεξίας και η μείωση της αυτοεκτίμησης.

Όσο πιο μακρά είναι η διάρκεια της ανεργίας, τόσο πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Οι επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία είναι δυσμενέστερες σε χώρες με ασθενείς οικονομίες και σε χώρες που έχουν ανεπαρκές σύστημα προστασίας των ανέργων.

Έρευνα που έγινε σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες. Αντίθετα, τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται κατά 1,39%.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v