Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Επιμένουν για πάρκο οι δήμοι

Τα σοβαρά εμπόδια της αξιοποίησης του Ελληνικού και οι ισχυρές αντιδράσεις (με χρονοβόρες δικαστικές προσφυγές κ.λπ.) που θα συναντήσουν οι πιθανοί επενδυτές φαίνονται από την κοινή ανακοίνωση τριών δημάρχων.

Ελληνικό: Επιμένουν για πάρκο οι δήμοι
Τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει η αξιοποίηση του Ελληνικού και οι ισχυρές αντιδράσεις (με χρονοβόρες δικαστικές προσφυγές κ.λπ.) που θα συναντήσουν οι πιθανοί επενδυτές φαίνονται ανάγλυφα από την κοινή ανακοίνωση τριών δημάρχων εν μέσω των εορτών.

Οι δήμαρχοι Αλίμου (Θ. Ορφανός), Γλυφάδας (Κ. Κόκκορης) και Ελληνικού - Αργυρούπολης (Χρ. Κορτζίδης) στις 28 Δεκεμβρίου εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία επιτίθενται στα σχέδια που έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Εμφανίζονται, δε, να επιμένουν στη δημιουργία του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., υπέρ του οποίου υπερθεμάτιζε τότε και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση των δημάρχων έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για το Ελληνικό (30 Μαρτίου) και στην ουσία είναι προειδοποίηση προς τους υποψήφιους επενδυτές.

Το «φιλέτο» των 6.500 στρεμμάτων δεν είναι η μοναδική ανάπλαση-επένδυση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αρμόδιοι σχεδίασαν χωρίς τις τοπικές κοινωνίες, όταν είναι γνωστό πως ενίοτε οι μεγάλες επενδύσεις αποτελούν αντικείμενο εύκολης πολιτικής εκμετάλλευσης από τους δημοτικούς άρχοντες.

Στην περίπτωση του Ελληνικού, οι τρεις δήμαρχοι υποστηρίζουν πως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων «παραχωρεί άνευ όρων το πρώην αεροδρόμιο και την παραλία του Αγίου Κοσμά στους επίδοξους επενδυτές».

Επισημαίνουν πως το σχέδιο του Ταμείου «δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής κάθε είδους σχεδίου στον χώρο χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Προβλέπει πολύ υψηλές δυνατότητες εκμετάλλευσης της γης με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 0,4 και κάλυψη 50%, για να χτιστούν 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρηματικά πάρκα, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναψυχής κ.λπ.».

Οι δήμαρχοι των περιοχών που γειτνιάζουν με το Ελληνικό υποστηρίζουν πως το κυβερνητικό σχέδιο «δεν αναφέρει καν τις δραστηριότητες αθλητισμού, που αποτελούν βασικό συστατικό του χώρου σήμερα. Προφανώς, επιτρέπει να κατεδαφιστούν ακόμα και οι ακριβοπληρωμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις».

Οι ίδιοι επιμένουν πως οι μελέτες του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου -η εγκυρότητα των οποίων ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν-, καταδεικνύουν ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο «είναι ένα έργο εφικτό και ζωτικής σημασίας, που δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθεί με άλλα έργα».
 
Η κοινή επιστολή καταλήγει ως εξής: «Επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας -εκφράζοντας όχι μόνο τη θέληση των δημοτών μας αλλά και το ζωτικό συμφέρον όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου- να αντιταχθούμε στο ξεπούλημα του Ελληνικού και στη μετατροπή του σε χώρο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών συμφερόντων, με τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος σε βάρος της ζωής μας, της υγείας μας και των μελλοντικών γενιών».

Υπό κανονικές συνθήκες, η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να συμπεριλάβει την επιστολή στο υλικό που θα λάβουν οι υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να γνωρίζουν τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v