Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα για ποινικές ευθύνες ΓΑΠ ζητά ο Πεπόνης

Τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ζητά ο υπό παραίτηση οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Ερευνα για ποινικές ευθύνες ΓΑΠ ζητά ο Πεπόνης
Τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αλλά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά ο υπό παραίτηση οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, αναφορικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τις καταγγελίες του μέλους της κας Ζωής Γεωργαντά περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείματος της χώρας.

Ο Γρ. Πεπόνης, παρά το γεγονός ότι δεν ολοκλήρωσε την έρευνα, στηριζόμενος στις μαρτυρικές καταθέσεις, ζητά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο υπό παραίτηση οικονομικός εισαγγελέας διαβίβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε κρίνοντας ότι διαφαίνονται πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Ο Ι. Τέντες χρέωσε τη δικογραφία στον εποπτεύοντα τους οικονομικούς εισαγγελείς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα πρέπει να διαβιβαστεί στη βουλή.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή καταγγελίες της Ζ. Γεωργαντά, η οποία υποστήριξε ότι "το έλλειμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από εκείνο της Ιρλανδίας που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα".


Παπακωνσταντίνου: Επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια

H ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων επιχειρεί να ποινικοποιήσει την αλήθεια για τη δεινή θέση της χώρας, απαντά ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε σχέση με την καταγγελία του Γ. Πεπόνη για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός ΠΕΚΑ: "Η σημερινή ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Και αυτό γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την χώρα.

Θυμίζω ότι ήμουν ο Υπουργός Οικονομικών που έλαβε την πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αυτήν την ανεξαρτησία σεβάστηκα μέχρι κεραίας.

Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009".

Τι απαντά η ΕΛΣΤΑΤ

"Είναι λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει", σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Αναλυτικότερα, με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο φάκελος για την «υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ» πρόκειται να διαβιβαστεί στη Βουλή για την διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα εξής:

Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά
συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές.

Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν «κατασκευάζονται» για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον.

Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία.

Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους.

Είναι επομένως λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v