Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ISDA: Πιστωτικό γεγονός η αναδιάρθρωση

Πιστωτικό γεγονός η ενεργοποίηση των CACs, λέει η ISDA. Προηγουμένως, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η Πράξη για τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης. Όλη η ανακοίνωση. Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup.

ISDA: Πιστωτικό γεγονός η αναδιάρθρωση
H ΙSDA ανακοίνωσε επίσημα το βράδυ της Παρασκευής την ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής ότι η ενεργοποίηση των CACs αποτελεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ISDA αναφέρεται:

"Η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιτροπή EMEA αποφάσισε ομόφωνα ότι συνέβη πιστωτικό γεγονός όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία.

Η EMEA αποφάσισε ότι συνέβη πιστωτικό γεγονός με βάση την παράγραφο 4.7(a) του Ορισμού Πιστωτικών Παραγώγων της ISDA 2003 (όπως τροποποιήθηκε από την προσθήκη του Ιουλίου 2009) μετά την χρήση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης από την Ελληνική Δημοκρατία για την τροποποίηση των όρων των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από την Ελληνική Δημοκρατία και υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο, ώστε να μειωθεί το δικαίωμα όλων των κατόχων των Επηρεαζόμενων Ομολόγων να λάβουν πληρωμές.

Η Επιτροπή καθόρισε ότι η δημοπρασία για τα απλήρωτα CDS θα διεξαχθεί στις 19 Μαρτίου.

Η ΙSDA έχει δημοσιεύσει μια λίστα υποχρεώσεων που έχουν εκδοθεί ή έχουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή η ΕΜΕΑ".

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση του, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ενέκρινε με Πράξη του την ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC's), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Ετσι μπορεί να επεκταθεί το "κούρεμα" στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία που PSI. Στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε επίσης να συνταχθεί έκθεση με προτάσεις για τις περικοπές δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ τη διετία 2013 - 2014 προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να μπορέσει να διαπραγματευτεί με την τρόικα τον προσεχή Ιούνιο.

Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε τα εξής:

«Θα εισηγηθώ την ενεργοποίηση των CACs». «Δεν μας αφορά πληρωμή των CDS καθώς το ποσό που διακυβεύεται είναι ελάχιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Οι δύο παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου η μια στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι και η δεύτερη στην Βουλή, δίνουν το στίγμα των επόμενων εξελίξεων για την Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), ώστε να κουρευτεί το 100% των ομολόγων 177,5 δισ. ευρώ που διέπονται από ελληνικό δίκαιο. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Juncker μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης στην οποία ξεκαθαρίστηκε ότι οι Ευρωπαϊοι εκτιμούν πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Το πρωϊ, από το βήμα της Βουλής εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι η ενεργοποίηση των CACs θα ερμηνευθεί ως πιστωτικό γεγονός και επομένως θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), διευκρινίζοντας όμως ότι διακυβεύεται ποσό μόλις 5 δισ. ευρώ που είναι ελάχιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 

Προειδοποίησε τους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου που δεν έχουν συμμετάσχει ακόμη στη διαδικασία ότι τους δίνεται μια τελευταία ευκαιρία ως τις 23 Μαρτίου.
 
«Δεν θα ξαναδιατυπωθεί και δεν θα ξαναϋπάρξει προσφορά από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε με νόημα ο υπουργός, σημειώνοντας πως «ξέρουμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα του δημοσίου».

Πρόκειται για συνέχεια της προειδοποίησης του ΟΔΔΗΧ ότι λεφτά για να εξοφληθούν ομόλογα που θα μείνουν εκτός του κουρέματος και της ανταλλαγής δεν υπάρχουν, και επομένως στέλνει ξανά το μήνυμα της χρήσης ακόμη και χρεοστασίου από την πλευρά της Ελλάδας, άρα υποχρεωτικού κουρέματος για τους αντιρρησίες, με χειρότερους κατά πολύ όρους από το PSI.

O υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι στο σκέλος της δημόσιας προσφοράς για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου το 85,8% των 177,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας 152 δισ. ευρώ, αποδέχθηκε την πρόταση και ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης των CACs.

Τώρα η Ελλάδα, μέσω του ιδίου, θα εισηγηθεί στο Eurogroup, μια και η Ευρώπη χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, την ενεργοποίηση των CACs, ώστε μαζί με τα 152 δισ. ευρώ να κουρευτούν υποχρεωτικά και τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ. Εξ αυτών κάτοχοι 9,4 δισ. ευρώ (5,3%) δεν αποδέχθηκαν τη δημόσια προσφορά και την ενεργοποίηση των CACs και οι υπόλοιποι απείχαν.

Στο σκέλος των ομολόγων αλλοδαπού δικαίου, συνολικού ύψους 18,2 δισ. ευρώ, υπήρξε αποδοχή του προγράμματος από κατόχους ομολόγων 12,3 δισ. ευρώ, οι οποίοι ψήφισαν ταυτόχρονα και υπέρ της ενεργοποίησης των CACs. Η Ελλάδα έδωσε παράταση στην περίοδο αποδοχής ως τις 23 Μαρτίου, προειδοποιώντας όπως προαναφέρθηκε ακόμη και με χρεοστάσιο αν μείνουν εκδόσεις ομολόγων εκτός κουρέματος.

Στο σκέλος τέλος των εγγυήσεων, επί συνόλου 9,8 δισ. ευρώ, κάτοχοι 7 δισ. ευρώ αποδέχθηκαν την προσφορά και ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης των CACs.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι, με την ενεργοποίηση των CACs για τα ελληνικού δικαίου ομόλογα, κάτοχοι ομολόγων 197,1 δισ. ευρώ, επί συνόλου 206 δισ. ευρώ, θα έχουν αποδεχθεί την προσφορά εθελοντικά και υποχρεωτικά, ποσό που αντιστοιχεί στο 95,7% και μπορεί να αυξηθεί περισσότερο έως τις 23 Μαρτίου.

Μέσα με όλα τα ομόλογα οι ελληνικές τράπεζες. Ποινές για ταμεία-αντιρρησίες

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν με όλα τα ομόλογά τους και στα τρία σκέλη της δημόσιας προσφοράς και δεν υπήρξε καμία εξαίρεση, ενώ για τα ταμεία που αρνήθηκαν την εθελοντική αποδοχή της προσφοράς, αλλά κουρεύονται υποχρεωτικά, υπονόησε διαφορετική μεταχείριση στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα δοθούν από το δημόσιο για την αναπλήρωση των αποθεματικών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v