Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στην ακριβότερη βενζίνη!

Άλλη μία αρνητική πρωτιά στο θέμα της ακρίβειας φαίνεται ότι κατέχει η Ελλάδα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του IEA βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη.

Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στην ακριβότερη βενζίνη!
Άλλη μία αρνητική πρωτιά στο θέμα της ακρίβειας φαίνεται ότι κατέχει η Ελλάδα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του International Energy Agency βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη.

H Ελλάδα, η Ιταλία, η Δανία και η Ολλανδία διαθέτουν την ακριβότερη βενζίνη στις χώρες του ευρώ και μόνο η Νορβηγία είναι υψηλότερα από αυτές σε όλο τον κόσμο!

Η μέση τιμή της βενζίνης, παρότι αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τον μέσο καταναλωτή, ειδικά σε περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης και στενότητας, τον Μάρτιο στην Ελλάδα συνέχισε να αυξάνεται σταθερά λόγω και της εκτίναξης των τιμών του αργού πετρελαίου.

Το μέσο κόστος ενός λίτρου βενζίνης ανήλθε στο 1,80 ευρώ/λίτρο τον προηγούμενο μήνα και είναι αυξημένο κατά 5% περίπου σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα. Ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές της βενζίνης είναι ακόμα πιο υψηλές, αφού σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης την Τρίτη 3 Απριλίου η μέση τιμή για την αμόλυβδη διαμορφώθηκε στο 1,835 ευρώ/λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή ήταν 2 ευρώ/λίτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες με αρκετά υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η βενζίνη πωλείται 15%-40% φθηνότερα από ό,τι στη χώρα μας. Στις ΗΠΑ, ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 0,73 ευρώ, ή 60% χαμηλότερα από ό,τι στην Ελλάδα.

Στη Γαλλία και στη Γερμανία το ένα λίτρο για τον Μάρτιο κατά μέσο όρο κόστιζε 1,64 ευρώ, ενώ στην Κύπρο 1,30 ευρώ.

Σε αντίθεση με τη χώρα μας, σε πολλές άλλες οι οδηγοί ούτε που το σκέφτονται να σταματήσουν σε βενζινάδικο, αφού οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα για τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα!

Η φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο πωλείται στη Βενεζουέλα, πετρελαιοπαραγωγό χώρα, όπου οι κυβερνητικές επιδοτήσεις βοηθούν ώστε ένα λίτρο στην πρωτεύουσα Καράκας να στοιχίζει 1,2 λεπτό του ευρώ!

Στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν, ένα λίτρο βενζίνης στην αντλία κοστίζει το ισοδύναμο των 9 λεπτών του ευρώ, ενώ στο Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, η τιμή ενός λίτρου είναι μόλις 9 λεπτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v