Σταθάκης:Έκτακτη εισφορά 1% στα εισοδήματα

Έκτακτη εισφορά 1% στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, εξήγγειλε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινή του συνέντευξη στο ράδιο 9. Ερώτημα Χουντή στην ΕΕ για το ψαλίδι στη δόση.

Σταθάκης:Έκτακτη εισφορά 1% στα εισοδήματα
Έκτακτη εισφορά 1% στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, εξήγγειλε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινή του συνέντευξη στο ράδιο 9.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση του δημοσιογράφου, Νίκου Μάνεση για τον τρόπο κάλυψης των αναγκών της χώρας σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης από τους δανειστές, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε ως πηγή χρηματοδότησης περίπου 600.000 με 700.000 νοικοκυριά τα οποία έχαιραν, φοροασυλίας.

Παράλληλα σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν ανάγκες ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δε θα αφορά τους μισθωτούς.


Ερώτημα Χουντή για το κόψιμο της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ

Μπορεί μονομερώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.) χωρίς καν επίσημη αιτιολογία και χωρίς να υπάρχει προσβολή των όρων της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, να μειώνει και να καθυστερεί τις δόσεις εκταμίευσης του δανείου;

Αυτό τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣYΡΙΖΑ Νίκος Χουντής αναφερόμενος στην ενέργεια του Ε.Τ.Χ.Σ. να μειώσει την προγραμματισμένη δόση στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου από 5,2 δισ. σε 4,2 δισ. ευρώ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Χουντή έχει ως εξής :

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.) επρόκειτο να καταβάλλει στην Ελλάδα την προγραμματισμένη δόση δανείου στις 10 Μαΐου 2012 συνολικού ποσού 5,2 δισ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του (Ε.Τ.Χ.Σ.) αποφάσισε να μην καταβάλλει ολόκληρο το προγραμματισμένο ποσό των 5,2 δισ. ευρώ αλλά να εκταμιεύσει το πόσο των 4,2 δισ. ευρώ. Ανακοινώθηκε ότι το υπόλοιπο ποσό του 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού κράτους.

Επειδή στο κεφαλαίο 3 της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ ,της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπάρχει όρος που να δικαιολογεί την ανωτέρω ενέργεια, ερωτάται η Κομισιόν :

Σε ποιά άρθρα της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης βασίστηκε η απόφαση του Ε.Τ.Χ.Σ να εκταμιεύσει μέρος μόνο του συνολικού ποσού της δόσης προς την Ελλάδα και όχι το σύνολο του ποσού;

Μπορεί μονομερώς το Ε.Τ.Χ.Σ. χωρίς καν επίσημη αιτιολογία και χωρίς να υπάρχει προσβολή των όρων της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης να μειώνει και να καθυστερεί τις δόσεις εκταμίευσης του δανείου;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v