Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση με νεοδημοκράτες και τεχνοκράτες

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και ζήτησε σκληρή δουλειά. Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών αρχηγών με Ζανιά και Ράπανο που προορίζεται για νέος ΥΠΟΙΚ. Ποια ονόματα "παίζουν" για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Κυβέρνηση με νεοδημοκράτες και τεχνοκράτες
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη με τον νυν υπουργό οικονομικών Γ. Ζανιά και τον Β. Ράπανο που όπως όλα δείχνουν θα τον διαδεχθεί. Σε αυτή δόθηκαν οι οδηγίες στον Γ. Ζανιά που θα μεταβεί στο Eurogroup. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Ράπανος δεν θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει, έστω και άτυπα στο Eurogroup.

Συμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση οι τρεις αρχηγοί να μεταβούν στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου προκειμένου να παρουσιάσει η Ελλάδα αραγές μέτωπο στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής.

Τα ονόματα των υπουργών της νέας κυβέρνησης θα γίνουν γνωστά το πρωϊ της Πέμπτης. Σύμφωνα με αυτές, ο Βασίλης Ράπανος, νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, με υφυπουργό τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, τα τρία κόμματα συγκλίνουν στη διατήρηση του Α. Ρουπακιώτη στην κυβέρνηση, για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο Ανάπτυξης θα μείνει ο Γιάννης Στουρνάρας, στο υπουργείο για τα Δημόσια Εργα πηγαίνει ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Παιδείας πηγαίνει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ για το εξωτερικών παίζουν Αβραμόπουλος και Δήμας. Ο Δ. Σταμάτης, στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά θα αναλάβει όπως όλα δείχνουν την θέση του υπουργού επικρατείας. Το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου αναμένεται να πάρει ο Γιάννης Μιχελάκης. Η Ολγα Κεφαλογιάννη θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Τουρισμού.

Για πρόεδρος της Βουλής προορίζεται ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σαμαράς: Σκληρή δουλειά

Ο κ. Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός το απόγευμα. Μετά την ορκωμοσία του δήλωσε: «Ζητώ από τον Ελληνικό λαό πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Mε τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας, μια ώρα νωρίτερα από την κρίση.

Όπως και θα ζητήσω, αύριο το πρωί, από τη νέα κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, σκληρή δουλειά. Για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας».

Εν συνεχεία κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνάντησης με τον κ. Πικραμμένο ο κ. Σαμαράς συμπλήρωσε ό,τι θα κάνει ότι μπορεί να για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και να ξαναδώσει στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει.

Νωρίς το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανακοίνωσε ότι έχει την δεδηλωμένη για να σχηματίσει κυβέρνηση "μακράς πνοής που θα δώσει ελπίδα στον τόπο". Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και εύχεται καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ο αρχηγός της Ν.Δ.

Βενιζέλος: Αναλογικά η ευθύνη

Την τελική σύμφωνία ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το ραντεβού του με τον κ. Σαμαρά. "Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό θα μεταφέρει στο Eurogroup της Πέμπτης ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών Γ. Ζανιάς", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υπογράμμισε ότι οι αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων προχωρούν στη σύνταξη του κειμένου της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ τα ζητήματα των προσώπων που θα συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα θα ρυθμιστούν μέχρι το βράδυ.

"Η Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν την ευθύνη της κυβέρνησης, αναλογικά φυσικά, τόνισε", προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Κ.Ο. του κινήματος.

Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ "16 Υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί και 12 Υφυπουργοί αρκούν για ένα λειτουργικό σχήμα". 

Κουβέλης: Σημασία έχει η πολιτική

Την προγραμματική συμφωνία επιβεβαίωσε και ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο κείμενο που συντάσσεται από τα στελέχη των τριών κομμάτων.

Αμέσως μετά την συνάντηση Σαμαρά - Κουβέλη, ο τελευταίος δήλωσε: 

"Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, χθες το βράδυ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα συγκροτηθεί. Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση του προγράμματος της προγραμματικής συμφωνίας, με επιμονή από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ να υπάρξουν εκείνες οι δεσμεύσεις, εκείνες οι ρυθμίσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τις ρυθμίσεις και τους όρους του μνημονίου, αλλά και την άρση εκείνων των μέτρων που έχουν ματώσει την ελληνική κοινωνία.

Θέλω να πιστεύω ότι έως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία και θα έχουν αντιμετωπισθεί όλα εκείνα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ποιες δεσμεύσεις, θετικού χαρακτήρα δεσμεύσεις, θα αναλάβει η κυβέρνηση η οποία πρόκειται να συγκροτηθεί .
Οι εξελίξεις νομίζω ότι επιταχύνονται και θεωρώ ότι εντός των επόμενων ωρών, της επόμενης μέρας ακριβέστερα, θα υπάρξει η τελική απόφαση για την κυβέρνηση".
 


Βγήκαν μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, βγήκαν μαχαίρια με αφορμή την πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μετέχει το κόμμα με τεχνοκράτες και όχι με πολιτικά στελέχη, εισήγηση η οποία τελικά "πέρασε".

Στον Λοβέρδο και στον Χρυσοχοΐδη, που ήδη από χθες διαφώνησαν με αυτήν την πρόταση, προστέθηκαν και άλλα στελέχη.

«Οι τεχνοκρατικές λύσεις είναι απαράδεκτες», είπε ο Α. Λοβέρδος, που κάλεσε τον Βενιζέλο να επιλέξει ελεύθερα πολιτικά στελέχη, εξαιρώντας τον εαυτό του, προκειμένου να στελεχωθεί η κυβέρνηση με τους καλύτερους δυνατούς.

Για τη θέση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρηματολόγησε στην εισήγηση του. Σε αυτήν ανέφερε:

"Το ερώτημα πρακτικά είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα μετάσχει με στελέχη του κορυφαία και προβεβλημένα, αναλαμβάνοντας κρίσιμα μετωπικά υπουργεία ή αν πρέπει να μετάσχει με άλλο τρόπο. Τρόπο σοβαρό, αξιόπιστο, ειλικρινή βεβαίως.

Αλλά όχι σαν να μην έχει μεταβληθεί το εκλογικό και κοινοβουλευτικό του μέγεθος. Σαν να μην βγαίνει από μια μεγάλη πολιτική δοκιμασία, η οποία έχει καταστήσει επείγουσα την ανάγκη ανασύστασης της παράταξης. Όχι σαν να σχηματίζεται μια ακόμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κάπως μικρότερη και όχι μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Ν.Δ. ή στέλεχος της δικής του επιλογής.

Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά στελέχη μας που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετάσχει στην κυβέρνηση με ό,τι πιο προβεβλημένο διαθέτει από πλευράς στελεχικού δυναμικού. Η άποψη αυτή διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα και διαπνέεται από καθαρό ενδιαφέρον για την πορεία του τόπου και για τη συνέχιση της εθνικής προσφοράς της παράταξης.

Κανείς από αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη αυτή δεν έχει προσωπικό κίνητρο ή κυβερνητικές φιλοδοξίες για τον απλούστατο λόγο ότι πρόκειται για στελέχη μας καταξιωμένα, που δεν έχουν ανάγκη από την υπουργική ιδιότητα στην οποία δοκιμάστηκαν με επιτυχία.
Αν όμως η λογική μας είναι η συμμετοχή όλων των βασικών στελεχών μας στην κυβέρνηση, τότε αυτό θα κορυφωνόταν με τη δική μου συμμετοχή ως αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών.

Πιστεύετε ότι αυτό θέλησε το εκλογικό σώμα την Κυριακή ή ότι αυτό βοηθά την κυβέρνηση ή την παράταξη και κυρίως την ανάγκη να τίθεται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ προ της υποχρεώσεώς του να μετάσχει στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα; Η εκτίμησή μου, αφού στάθμισα όλα τα δεδομένα, είναι πως όχι".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v