Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: "Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ"

Είμαι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει. Οι πολίτες υποφέρουν, δεν πρέπει να πληρώνουν οι αδύνατοι, είπε η Μέρκελ, που περιμένει την έκθεση της τρόικα. "Θέλουμε ανάσες στο μακροβούτι" η θέση Σαμαρά.

Μέρκελ: Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ
Σκοπός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά.

"Είμαι πεπεισμένη ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει για να ξεπεράσει τις προκλήσεις", σημείωσε η καγκελάριος.  

Υπογράμμισε επίσης: "Ξέρω ότι ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες πολλά. Πέντε χρόνια έχουν περάσει τα πάνδεινα. Το είπα και το ξαναλέω ότι είναι θέση της Γερμανίας να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη". Το ευρώ, τόνισε, είναι πάνω από νόμισμα, είναι μια ιδέα.

"Συζητήσαμε", σημείωσε, "όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Συζητήσαμε τα βήματα μαζί και ξεκαθαρίσαμε ότι σε κάθε βήμα περιμένουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα".

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση έχει να κάνει με το γεγονός πως έχουμε χάσει ο ένας με τον άλλον την αξιοπιστία. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη,. "Περιμένουμε η Ελλάδα να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Στα λόγια το έχουμε ακούσει, πρέπει να γίνει και πράξη".

Η Α. Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να φτάσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα χωρίς να έχει συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια της. "Θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας", είπε.

"Εμείς θα βοηθήσουμε", συνέχισε η καγκελάριος. "Σε στόχους όπως οι αποκρατικοποιήσεις και ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού βοηθούμε και θα είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Η κρίση δεν θα λυθεί ξαφνικά. Θα λυθεί βήμα προς βήμα. Η Γερμανία θα βοηθήσει", επανέλαβε.

Σαμαράς: Ζητάμε ανάσες

Παίρνοντας, με τη σειρά του, τον λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Εχω τη βεβαιότητα ότι η έκθεση της τρόικας θα σηματοδοτεί πως η νέα κυβέρνηση θα φέρει αποτελέσματα. Δεν θέλω να πω παραπάνω. Τα αποτελέσματα είναι πάντα περισσότερο πειστικά από τα επιχειρήματα. Για την ώρα θέλω να πω: πρώτον ότι θα φέρουμε αποτελέσματα. Δεύτερον, ότι αυτή τη στιγμή εξαλείφουμε δυο ελλείμματα: το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας. Τρίτον, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμη για να πετύχουμε τους στόχους μας".

"Είμαστε ένας υπερήφανος λαός. Δεν μας αρέσει να ζούμε με δανεικά. Θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να ξεπεράσουμε την κρίση", συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "έχουμε πηγές που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει και αυτό θα κάνουμε στο μέλλον. Μπορούμε να στηριχτούμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Θέλουμε να μας δώσετε μια δυνατότητα να τα καταφέρουμε. Αυτό θα σηματοδοτήσει και το ότι η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της και να προχωρά μπροστά".

"Σήμερα", ανέφερε, "κάνουμε μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν θα λυθούν όλα σε μια στιγμή. Αλλά γίνονται τα πρώτα βήματα".

Μέρκελ: Αύριο ο κ. Σαμαράς θα διαπιστώσει αν έχω διαφορετική θέση με τον Ολάντ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ Γαλλίας - Γερμανίας για το θέμα της Ελλάδας, η Α. Μέρκελ απάντησε ότι αύριο ο Α. Σαμαράς θα δει τον Φρ. Ολαντ και θα έχει και προσωπική γνώμη για το εάν έχουμε διαφορετικές απόψεις.

Χθες, δήλωσε, είπαμε ότι θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να υλοποιήσει και η χώρα τις δεσμεύσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία θα βοηθήσουν. Περιμένουμε μεν την έκθεση της τρόικας, όμως τόσο εμείς όσο και οι Γάλλοι έχουμε μια γνώμη για τις εξελίξεις και τα πράγματα, ξεκαθάρισε. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στο εάν ζήτησε επιμήκυνση, απάντησε: "Εμείς με θυσίες προσπαθούμε να φτάσουμε σε επιθυμητό αποτέλεσμα. Σήμερα προσπαθούμε να οδηγηθούμε στον δρόμο της ανάπτυξης. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Η αρχή της ανάπτυξης είναι η ανάκαμψη. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα. Ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνει η Ελλάδα. Αναπνοές για να φτάσουμε μακρύτερα, στον στόχο. Άλλωστε, όπως είπε και η κ. Μέρκελ, θα δούμε την έκθεση της τρόικας".


Μέρκελ: Δεν πρέπει να πληρώνουν οι αδύνατοι

Απαντώντας στο αν αισθάνεται περισσότερο σίγουρη μετά το ραντεβού, η Α. Μέρκελ είπε ότι έχουν γίνει ουσιαστικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας. "Οι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι οι αλλαγές είναι σημαντικές, ειδικά όταν λέμε ότι δεν θα πρέπει να πληρώνουν οι αδύνατοι αλλά και αυτοί που δεν έκαναν τις θυσίες που θα έπρεπε. Η συνάντηση ήταν καλή, όμως όλοι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει και να ανταποκριθούμε", επισήμανε.


Σαμαράς: Κανείς δεν είναι αναμάρτητος 

Ο Α. Σαμαράς ρωτήθηκε για τη στάση που κράτησε και ως αντιπολίτευση και απάντησε ότι "κανείς δεν είναι αναμάρτητος. Η προσπάθειά μου ήταν πάντα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Είμαι οικονομολόγος.

Ταυτόχρονα, είμαι αποφασισμένος σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, πρέπει να γίνει. Είμαι αποφασισμένος να σταματήσω τη φοροδιαφυγή. Το θέμα δεν είναι τι έκανα χθες, αλλά να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αύριο".


Όχι σε "τοξικές" δηλώσεις

Σε σχέση με τις δυσμενείς δηλώσεις και τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε: "Την ώρα που ένας λαός περνά τόσα χρόνια τόσο μεγάλες θυσίες χωρίς να έχει δει σημάδια ανάκαμψης, την ώρα που βαδίζουμε στον έκτο χρόνο συνεχούς επιβράδυνσης της οικονομίας, τέτοιες «τοξικές» δηλώσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Για παράδειγμα, πώς μπορεί κανείς να δει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις για να μειώσει το χρέος και την ίδια στιγμή ένας πολιτικός από μια χώρα λέει ότι θα γυρίσει η χώρα στη δραχμή;

Το ζήτησα και μου το είπε και η κ. Μέρκελ ότι αυτό πρέπει να σταματήσει απ’ όπου και αν προέρχεται".

Κληθείσα να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, η Α. Μέρκελ υπογράμμισε: "Διαβάζω τον ελληνικό τύπο για να δω πώς αντιδρά στα προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει μια πραγματικότητα. Στην Ελλάδα λένε ότι πληρώνουμε, αλλά το ΔΝΤ και η Ε.Ε. λέει ότι οι στόχοι δεν βγαίνουν. Από την άλλη, οι Γερμανοί λένε δίνουμε χρήματα και εγγυήσεις και ζητούμε χρήματα. Πρέπει οι πολιτικοί να οδηγήσουν σε σύγκλιση των απόψεων και η πλειονότητα των ανθρώπων στη Γερμανία και στην Ελλάδα να βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Δεν το έχουμε καταφέρει, αλλά προσπαθούμε".







ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v